Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Több mint 3 millió EU-igen

2003.04.13. 19:20
Eredményes volt az EU-népszavazásról tartott ügydöntő népszavazás - jelentette be Ficzere Lajos, az Orshzágos Választási Bizottság elnöke, aki kihirdette a voksolások végeredményét is. E szerint az érvényesen szavazó állampolgárok 83,76 százaléka, az összes választásra jogosult 38 százaléka mondott igent az EU-ra.
A Magyarország európai uniós csatlakozásáról tartott ügydöntő népszavazás eredményes volt, mivel az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 százaléka, az összes választásra jogosult állampolgár 38 százaléka voksolt igennel. Ezt Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke jelentette be a testület vasárnapi, végeredményt megállapító határozatát ismertetve Budapesten. Hozzátette: a szombati népszavazás a jogállami normáknak megfelelően, az alkotmányos és törvényi előírások szerint rendben, fegyelmezetten zajlott le.

Mádl: A részvételi arány az eredményen mit sem változtat

Mádl Ferenc köztársasági elnök rámutatott arra: a szombaton megszületett egyértelmű döntés új történelmi helyzetet hozott létre Magyarországon. Kiemelte: a várakozásoktól elmaradt részvételi arány a népszavazás eredményén mit sem változtat. Rámutatott arra: Európában a népszavazások részvételi aránya általában alacsonyabb a parlamenti választások részvételi arányánál, s ez ismétlődött meg most Magyarországon is. Jelezte, hogy e viszonylag alacsony arány nyilván vizsgálódások és elemzések tárgya lesz, úgy vélekedett azonban, nem kellene visszamenőleg hibákat keresni.

Az államfő hangsúlyozta: a jövőbe kell nézni és a nemzeti egység jegyében olyan rövid és hosszú távú fejlesztési programokat kell kidolgozni és megvalósítani, "amelyek útján egyértelművé tudjuk tenni a kétkedők és a szavazástól távolmaradottak számára, hogy kikovácsolható a jövőben elképzeléseinkből, cselekvéseinkből, terveinkből, programjainkból egy jobb jövő mindenki számára és a nemzet egésze az EU-csatlakozás nyertesévé válhat".

Óvni még egy napig lehet

A Ficzere Lajos által ismertetett végeredmény szerint a szavazás befejezésekor a névjegyzékben 8.042.272 választópolgár szerepelt. A szavazáson 3.669.252 választópolgár jelent meg, az urnákban ennél 2.537-tel kevesebb, összesen 3.666.715 szavazólap volt. A népszavazáson a választásra jogosult állampolgárok 45,62 százaléka jelent meg. Az érvénytelen szavazatok száma 17.998 - 0,49 százalék -, érvényesen 3.647.717-en - 99,44 százalék - voksoltak.

Összesen 3.056.027 választópolgár - 82,76 százalék - szavazott igennel és 592.690 - 16,24 százalék - nemmel. Vitatott szavazat nincs. Az eredményt megállapító határozat ellen legkésőbb hétfőn 16 óráig lehet kifogást benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz címezve az Országos Választási Bizottságnál. A Legfelsőbb Bíróságnak 24 órája van arra, hogy a kifogásokat elbírálja.

Negyvenöt beadvány

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) mintegy 45 beadvány érkezett, amelyek több mint fele a népszavazáson feltett kérdés utólagos érvénytelenítését, illetve ehhez kapcsolódóan az eredmény érvénytelenítését kérte. Erről Ficzere Lajos, az OVB elnöke beszélt a testület vasárnapi ülését követően az MTI-nek. Az eredmény érvénytelenítését indítványozó beadványok indoklásként azt fogalmazták meg, hogy megítélésük szerint a népszavazásra feltett kérdés eltér a magyar jogszabályokban előírtaktól. Ezeket a beadványokat az OVB ugyanazzal az indokkal utasította el, mint szombaton a kérdés érvénytelenítését kérő beadványokat: a testületnek nincs hatásköre az Országgyűlés által az alkotmányba beemelt kérdés vizsgálatára.

Biankó kérelmek

A beadványok túlnyomó többsége nem csak tartalmában, de szövegében is megegyezett, az egyik dokumentumon még a "használati utasítás" is szerepelt, amelyben a beadvány eredeti szövegének megfogalmazója arra kéri az állampolgárokat, hogy saját nevük alatt nyújtsák be azt. Ennek kapcsán Poczkodi Balázs, az OVB tagja a testület ülésén úgy vélekedett: az előre megfogalmazott, többeknek körbeküldött, majd az állampolgár saját nevében benyújtott sorozatbeadvány új jelenség, amely, ha tömegessé válik, egyfajta obstrukciós eszközként is szolgálhat, hiszen alkalmas lehet a választási bizottságok és a bíróságok munkájának lassítására.

Kampánycsendsértés az OVB előtt nem voklt

Ficzere Lajos jelezte: a kérdéssel foglalkozni kell a jövőben, hogy a jelenséget esetleges elterjedése esetén kezelni tudják. A szombaton megtárgyalt négy kampánycsend-sértési beadványhoz vasárnapra összesen egy újabb érkezett, amely azt kifogásolta, hogy április 11-én délután a Magyar ATV egy műsorában Kovács László külügyminiszter "az EU-csatlakozás mellett kampányolt". A beadványt az OVB megfelelő bizonyíték - videókezatta, vagy a műsorból származó szó szerinti idézetek - hiányában elutasította. Ficzere Lajos az MTI-nek elmondta: az OVB a beadványok alapján egyetlen egy esetben sem állapított meg kampánycsend-sértést. Hozzátette: a testület szombati és vasárnapi ülésén összesen 43 határozatot hozott.