Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A választás rendben zajlott

2002.04.22. 15:38
Nincs olyan beadvány az OVB előtt, ami jellegéből adódóan befolyásolhatná a választások végeredményét - hangzott el testület sajtótájékoztatóján. Az informatikai rendszert a második forduló altt nem érte hacker támadás.
Délután négy óráig valamennyi szavazókörben lezárják a jegyzőkönyvet, ami azt is jelenti, hogy eddig végeznek valamennyi szavazókörben a szavazatok újraszámlálásával - jelentették be az Országos Választási Bizottság (OVB) sajtótájékoztatóján. Ezt a törvény szerint azokban a szavazókörökben kell megtenni, ahol a nyertes és a vesztes képviselőjelöltek közötti különbség kevesebb volt, mint ahány szavazatot érvénytelenítettek.

Nem volt olyan törvénysértés ami az eredményt befolyásolná

Medgyessy Péter leadja szavazatát
Ficzere Lajos az OVB elnöke kijelentette, a választások az alkotmányos és a jogszabályi követelményeknek megfelelően zajlottak le. Bár számos- elsősorban a kampánycsend megsértésére vonatkozó - beadvány vár még elbírálásra az OVB-ben, az ügyek jellege a választás eredményét egyáltalán nem befolyásolja - tette hozzá az OVB elnöke.

Kérdésekre válaszolva Ficzere Lajos közölte, hogy a választás hivatalos végeredményét a jogorvoslatra biztosított határidő lejárta után teszi közé az OVB, ennek időpontja azonban még kérdéses.

A tapasztalatok alapján törvénymódosítás is készül

Hamarosan az e-mailekkel és sms-kel kapcsolatban is készít állásfoglalást az OVB valamint a választások tapasztalatai alapján, a választással összefüggő jogszabályok módosítására az új Országgyűlés elé terjesztenek egy, a választási törvényt korszerűsítő módosító javaslat csomagot - közölte az OVB elnöke.

Újraszámoláshoz egyértelmű bizonyíték kell

Az értékelő sajtótájékoztatón elhangzott: ahhoz, hogy a választási bizottságok az eredmények újraszámolásáról döntsenek, arra lesz szükség, hogy konkrét bizonyítékokat nyújtsanak be a panaszosok az általuk vélelmezett törvénysértésekre. Törvénysértésre, választási csalásra utaló bűncselekmény esetén pedig a rendőrség jár el. Ha egyértelműen megállapítanának ez ügyben negatívumokat, akkor kerülhet sor olyan intézkedésekre, amelyeknek valamilyen hatása lehet a választás eredményére. A rendőrségnek arra nincsen semmilyen jogköre, hogy a szavazatok újraszámlálásáról bármilyen döntést hozzon - hangsúlyozta Ficzere Lajos.

Az OVB elnöke kérdésre válaszolva egyértelműsítette azt is, hogy az új Országgyűlésben négy párt, az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és az MDF alakíthat önálló frakciót. A ha pártok időközben másra nem jutnak - tette hozzá.

Kedd estig lehet jogorvoslattal élni

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda titkárságvezetője elmondta a második forduló alatt is legalább 40 tonna papírt használtak fel, a választás lebonyolításához szükséges kellékeket pedig 40 kamion hordta szét. Az első forduló után érkezett számos panaszt figyelembe véve ezúttal valamennyi szavazókörben volt lefüggönyözött szavazófülke, a hullámpapírból készült fülke így már csak kiegészítésként szolgált.

Rytkó Emília beszámolt arról is, hogy hétfő estig valamennyi egyéni választókerületben megállapítják a hivatalos végeredményt, így a jogorvoslat lehetőségével kedden lehet élni.

Most nem volt hacker támadás

A második forduló alatt egyetlen hacker támadás sem érte az választási informatikai rendszert, szemben az első forduló 40 sikertelen próbálkozásával -. A rendszer az első fordulóhoz hasonlóan most is jól, gyorsan és megbízhatóan működött - közölte Deményné Kertész Krisztina, az OVI informatikai felelőse. Az OVI weblapját ezúttal 3 millióval többen, összesen 19 millióan keresték fel.