A választás rendben zajlott

2002.04.22. 15:38
Nincs olyan beadvány az OVB előtt, ami jellegéből adódóan befolyásolhatná a választások végeredményét - hangzott el testület sajtótájékoztatóján. Az informatikai rendszert a második forduló altt nem érte hacker támadás.
Délután négy óráig valamennyi szavazókörben lezárják a jegyzőkönyvet, ami azt is jelenti, hogy eddig végeznek valamennyi szavazókörben a szavazatok újraszámlálásával - jelentették be az Országos Választási Bizottság (OVB) sajtótájékoztatóján. Ezt a törvény szerint azokban a szavazókörökben kell megtenni, ahol a nyertes és a vesztes képviselőjelöltek közötti különbség kevesebb volt, mint ahány szavazatot érvénytelenítettek.

Nem volt olyan törvénysértés ami az eredményt befolyásolná

Medgyessy Péter leadja szavazatát
Ficzere Lajos az OVB elnöke kijelentette, a választások az alkotmányos és a jogszabályi követelményeknek megfelelően zajlottak le. Bár számos- elsősorban a kampánycsend megsértésére vonatkozó - beadvány vár még elbírálásra az OVB-ben, az ügyek jellege a választás eredményét egyáltalán nem befolyásolja - tette hozzá az OVB elnöke.

Kérdésekre válaszolva Ficzere Lajos közölte, hogy a választás hivatalos végeredményét a jogorvoslatra biztosított határidő lejárta után teszi közé az OVB, ennek időpontja azonban még kérdéses.

A tapasztalatok alapján törvénymódosítás is készül

Hamarosan az e-mailekkel és sms-kel kapcsolatban is készít állásfoglalást az OVB valamint a választások tapasztalatai alapján, a választással összefüggő jogszabályok módosítására az új Országgyűlés elé terjesztenek egy, a választási törvényt korszerűsítő módosító javaslat csomagot - közölte az OVB elnöke.

Újraszámoláshoz egyértelmű bizonyíték kell

Az értékelő sajtótájékoztatón elhangzott: ahhoz, hogy a választási bizottságok az eredmények újraszámolásáról döntsenek, arra lesz szükség, hogy konkrét bizonyítékokat nyújtsanak be a panaszosok az általuk vélelmezett törvénysértésekre. Törvénysértésre, választási csalásra utaló bűncselekmény esetén pedig a rendőrség jár el. Ha egyértelműen megállapítanának ez ügyben negatívumokat, akkor kerülhet sor olyan intézkedésekre, amelyeknek valamilyen hatása lehet a választás eredményére. A rendőrségnek arra nincsen semmilyen jogköre, hogy a szavazatok újraszámlálásáról bármilyen döntést hozzon - hangsúlyozta Ficzere Lajos.

Az OVB elnöke kérdésre válaszolva egyértelműsítette azt is, hogy az új Országgyűlésben négy párt, az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és az MDF alakíthat önálló frakciót. A ha pártok időközben másra nem jutnak - tette hozzá.

Kedd estig lehet jogorvoslattal élni

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda titkárságvezetője elmondta a második forduló alatt is legalább 40 tonna papírt használtak fel, a választás lebonyolításához szükséges kellékeket pedig 40 kamion hordta szét. Az első forduló után érkezett számos panaszt figyelembe véve ezúttal valamennyi szavazókörben volt lefüggönyözött szavazófülke, a hullámpapírból készült fülke így már csak kiegészítésként szolgált.

Rytkó Emília beszámolt arról is, hogy hétfő estig valamennyi egyéni választókerületben megállapítják a hivatalos végeredményt, így a jogorvoslat lehetőségével kedden lehet élni.

Most nem volt hacker támadás

A második forduló alatt egyetlen hacker támadás sem érte az választási informatikai rendszert, szemben az első forduló 40 sikertelen próbálkozásával -. A rendszer az első fordulóhoz hasonlóan most is jól, gyorsan és megbízhatóan működött - közölte Deményné Kertész Krisztina, az OVI informatikai felelőse. Az OVI weblapját ezúttal 3 millióval többen, összesen 19 millióan keresték fel.