Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Hivatalos végeredmény talán szombaton

2002.05.02. 20:11
A várakozásokkal ellentétben mégsem hirdette ki a 2002-es választások hivatalos végeredményét az OVB csütörtöki ülésén. Megállapította viszont a kompenzációs mandátumok számát. E szerint a Fidesz - MDF 26, az SZDSZ 13, az MSZP 31 kompenzációs mandátumot szerzett. Az erről szóló határozatot 24 órán belül lehet megtámadni a Legfelsőbb Bíróságon.
A bizottság a listás szavazatok kérdésében illetve az időközben beérkezett beadványokkal kapcsolatban hozott határozatokat. A beadványok legtöbbje a listás szavazatok értékelésével és az újra számoltatási igényekkel foglalkozott. Ezeket a bizonyítékok konkrét megjelenítések hiányában vagy elkésettség okán elutasította az OVB.

Az országos listás mandátumok kiosztásával kapcsolatban lefolytatott vizsgálatok alapján az OVB megállapította a kompenzációs mandátumok számát. E szerint a Fidesz - MDF 26, az SZDSZ 13, az MSZP 31 kompenzációs mandátumot szerzett. Ez a választások végeredményén nem változtat, tekintve, hogy nem tartalmaz lényegi eltéréseket az eredeti eredményekhez képest.

Az Országos Választási Iroda (OVI) által elvégzett számítások alapján, illetve az egyéni és a területi választókerületi jegyzőkönyvek adatainak ellenőrzése, összevetése után határozott az OVB.

Végeredmény szombaton

E döntés ellen egynapos panaszbenyújtási lehetőséget biztosít a törvény, amit újabb egy nap alatt kell elbírálnia a Legfelsőbb Bíróságnak. Erre való tekintettel Ficzere Lajos elnök indítványára az OVB szombaton délután 5 órakor, egy órával a jogorvoslatra biztosított határidő leteltét követően tartandó ülésén teszi majd közzé az országgyűlési választások országosan összesített eredményét, ami ellen már fellebbezésnek helye nincs.

Az OVB a választási törvényt módosító javaslatot készít

Ficzere Lajos, az OVB elnöke felolvasta a Fővárosi Választási Bizottság elnökének levelét, aki javasolta, hogy az OVB terjesszen be az Országgyűlés elé egy, a választási törvényt módosító indítványt. Ezt a bizottság elfogadta, így az OVB elkészít egy olyan módosító csomagot, mely az idei választások tapasztalataira épít és célja, hogy kiküszöbölje a felmerült jogértelmezési problémákat.

Szó szerint egyező beadványok máshonnan, mástól

Az OVB fénymásolatban közreadott mintegy 50 állampolgári beadványt, melyek jó része a listás szavazatok értékelésével foglalkozott illetve a szavaztok újraszámoltatására kérte az OVB-t. Ez utóbbiak közül több ugyanazzal a szöveggel, de más és más személytől illetve településről érkezett be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?