Huba
17 °C
33 °C

Hivatalos végeredmény talán szombaton

2002.05.02. 20:11
A várakozásokkal ellentétben mégsem hirdette ki a 2002-es választások hivatalos végeredményét az OVB csütörtöki ülésén. Megállapította viszont a kompenzációs mandátumok számát. E szerint a Fidesz - MDF 26, az SZDSZ 13, az MSZP 31 kompenzációs mandátumot szerzett. Az erről szóló határozatot 24 órán belül lehet megtámadni a Legfelsőbb Bíróságon.
A bizottság a listás szavazatok kérdésében illetve az időközben beérkezett beadványokkal kapcsolatban hozott határozatokat. A beadványok legtöbbje a listás szavazatok értékelésével és az újra számoltatási igényekkel foglalkozott. Ezeket a bizonyítékok konkrét megjelenítések hiányában vagy elkésettség okán elutasította az OVB.

Az országos listás mandátumok kiosztásával kapcsolatban lefolytatott vizsgálatok alapján az OVB megállapította a kompenzációs mandátumok számát. E szerint a Fidesz - MDF 26, az SZDSZ 13, az MSZP 31 kompenzációs mandátumot szerzett. Ez a választások végeredményén nem változtat, tekintve, hogy nem tartalmaz lényegi eltéréseket az eredeti eredményekhez képest.

Az Országos Választási Iroda (OVI) által elvégzett számítások alapján, illetve az egyéni és a területi választókerületi jegyzőkönyvek adatainak ellenőrzése, összevetése után határozott az OVB.

Végeredmény szombaton

E döntés ellen egynapos panaszbenyújtási lehetőséget biztosít a törvény, amit újabb egy nap alatt kell elbírálnia a Legfelsőbb Bíróságnak. Erre való tekintettel Ficzere Lajos elnök indítványára az OVB szombaton délután 5 órakor, egy órával a jogorvoslatra biztosított határidő leteltét követően tartandó ülésén teszi majd közzé az országgyűlési választások országosan összesített eredményét, ami ellen már fellebbezésnek helye nincs.

Az OVB a választási törvényt módosító javaslatot készít

Ficzere Lajos, az OVB elnöke felolvasta a Fővárosi Választási Bizottság elnökének levelét, aki javasolta, hogy az OVB terjesszen be az Országgyűlés elé egy, a választási törvényt módosító indítványt. Ezt a bizottság elfogadta, így az OVB elkészít egy olyan módosító csomagot, mely az idei választások tapasztalataira épít és célja, hogy kiküszöbölje a felmerült jogértelmezési problémákat.

Szó szerint egyező beadványok máshonnan, mástól

Az OVB fénymásolatban közreadott mintegy 50 állampolgári beadványt, melyek jó része a listás szavazatok értékelésével foglalkozott illetve a szavaztok újraszámoltatására kérte az OVB-t. Ez utóbbiak közül több ugyanazzal a szöveggel, de más és más személytől illetve településről érkezett be.