Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Fidesz: Az MSZP lenyúlta a Nemzeti Fejlesztési Tervet

2006.03.03. 21:31
A Fidesz a választási bizottsághoz intézett beadványban kifogásolja, hogy szerintük a szocialisták választási programja azonos a Nemzeti Fejlesztési Tervvel, amelyet évekig készítettek elő közalkalmazottak, közpénzből. Az ellenzéki párt azért is panaszt tett, ert a Népszabadság által ismertetett Új Magyarország programon nem tüntették fel, hogy az politikai hirdetés. A testület vasárnap foglalkozik a beadványokkal, értesült a hvg.hu.

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordult a Fidesz. A beadvány szerint az MSZP saját választási programjának tünteti fel a kormányzati apparátus által készített Nemzeti Fejlesztési Tervet. A hvg.hu-n pénteken megjelent információt Szigeti Péter, testület elnöke az MTI-nek megerősítette. A Fidesz az Indexnek is megerősítette, hogy beadvánnyal fordultak a testülethez, de nem kívántak semmit hozzátenni a hvg.hu-n megjelentekhez.

A beadványról az OVB vasárnapi ülésén tárgyal, mondta Szigeti Péter, az OVB elnöke. A Fidesz beadványa felszólítja az OVB-t, tiltsa el a kormányt, hogy közpénzen készített munkaanyagait, tervezeteit, dokumentumait kizárólagosan, illetve a többi pártot megelőzően bocsássa valamely jelölő szervezet rendelkezésére; tiltsa el a Magyar Szocialista Pártot, hogy a közpénzen készített, a kormány által rendelkezésére bocsátott Új Magyarország-programot saját választási programjaként mutassa be.

Szellemi termék

"Azzal, hogy a kormány a több száz köztisztviselő részvételével, többéves előkészítő munkával és sokmilliárdos állami költséggel készült kormányzati anyagot, a második Nemzeti Fejlesztési Tervet az MSZP rendelkezésére bocsátotta - hatáskörét túllépve - beavatkozott a választási kampányba, ezáltal megsértette a választási eljárásról szóló törvény előírásait - áll a beadványban. - Az MSZP ezt a dokumentumot saját szellemi termékeként tüntette fel, ezzel is jogsértést követet el."

A Fidesz azt is kifogásolja, hogy a Népszabadság úgy közölte az MSZP Új Magyarország programjának részleteit, hogy a mellékleten nem tüntette fel, hogy az politikai hirdetés, noha azt Nyakó István MSZP-szóvivő is megerősítette, hogy fizetettek a program közléséért.