Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Nincs akadálya a többes jelölésnek

2006.09.07. 20:24
Az OVB szerint ugyanabban a választókörzetben akár több jelöltet is indíthatnak a pártok, mert ez nem ellentétes a választási törvénnyel. Ugyanakkor az felvethet esélyegyenlőségi problémákat, hogy minden mandátumot nem szerzett aspiráns után jár a töredékszavazat.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén úgy foglalt állást, hogy nem jogszabálysértő, ha egy jelölőszervezet egy adott választókerületben több jelöltet is indít az önkormányzati választáson.

Tilalom nincs

Az OVB álláspontja szerint a hatályos választási szabályok nem tartalmaznak tilalmat arra nézve, hogy a 10.000 lakos feletti lakosságszámú településeken egy egyéni választókerületben ugyanazon jelölőszervezet több jelöltet is állítson. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a több jelöltet állító jelölő szervezet minden, mandátumot nem szerzett jelöltje után töredékszavazat keletkezik.

Az OVB állásfoglalása szerint a többes jelölés jogának gyakorlása önmagában nem sérti a választási eljárási törvény alapelveit, hiszen "a többes jelölés minden jelölő szervezet számára biztosított lehetőség". A jogszabályban biztosított lehetőség kihasználása pedig nem ütközik a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveibe - foglalt állást az OVB.

Minden jelölt után jár a töredékszavazat

A testület felhívja a figyelmet arra, hogy a töredékszavazatok számolásának abban az esetben, amikor a jelölő szervezet egyik jelöltje mandátumot szerez, többi jelöltje után pedig a szervezet töredékszavazatra válik jogosulttá, felmerülhet ugyan az esélyegyenlőség sérelme, de ennek megállapítása - a törvény ellentétes rendelkezése miatt - meghaladja az OVB hatáskörét.

Sikeres bunyevác népi kezdeményezés

Az OVB döntött arról is, hogy érvémnyes a bunyevác kisebbség nép kezdeményezése, miszerint önálló kisebbségként szeretnének a jövőben fellépni, mivel összegyűjtötték és hitelesítették a szükséges aláírásokat. A nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény értelmében, ha a 13 bejegyzett kisebbségen túl további kisebbség kíván "bizonyosságot tenni arról, hogy megfelel a törvénybe foglalt feltételeknek, legalább 1.000, magát e kisebbséghez tartozónak valló választópolgár e tárgykörben a népi kezdeményezésre vonatkozó aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Bizottság elnökének nyújtja be".

Az országos népi kezdeményezés támogatására összegyűjtött érvényes aláírások száma tehát meghaladja a törvényben meghatározottat. Az OVB megállapította, hogy sikeres a népi kezdeményezés, így erről tájékoztatják az Országgyűlés elnökét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!