Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OVB nem számoltatja újra a voksokat

2002.07.05. 11:14
Sokadszorra utasította el Csütörtök esti ülésén a szavazatok újraszámlálására irányuló beadványt az Országos Választási Bizottság. A Fidelitas kezdeményezését egyhangúan utasította el a testület, vagyis a Fidesz delegáltja is az újraszámlálás ellen szavazott. Zöld utat kapott viszont több népszavazási kezdeményezéss is.
A Fidelitas három kérdése közül kettőben megkezdheti a népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését; a Hajrá Magyarország! mozgalom és a MIÉP népszavazási kezdeményezéseiről - amelyekkel gyakorlatilag bebetonoznák az Orbán-kormány által elfogadott földtörvényt - csak a jövő héten dönt az Országos Választási Bizottság (OVB).

Zöld út több népszavazási kezdeményezésnek

A testület csütörtök esti ülésén egyhangúlag zöld utat biztosított a Fidelitas azon népszavazási kezdeményezésének, amellyel azt akarják elérni, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a választási eljárásról szóló törvény módosítását. Ezzel kívánják lehetővé kívánják tenni, hogy az idei és majd a következő országgyűlési választások szavazatait megőrizzék és levéltárba tegyék.

Egy referendummal növelnék az OVB hatáskörét

A másik népszavazásra feltett kérdés arra irányul, hogy az OVB kapjon hatáskört a választási jegyzőkönyvek, szavazólapok, adatlapok teljes körű, vagy szúrópróbaszerű ellenőrzésére. Molnár Miklós elnökhelyettes az MTI-nek elmondta, hogy az aláírások gyűjtésének megkezdése nem érinti az országgyűlési választások szavazólapjainak sorsát. Ezeket ugyanis a hatályos jogszabályoknak megfelelően július 21-én mindenütt megsemmisítik.

Egyhangú nem az újraszámlálásra

Egyhangúlag utasította el az OVB a Fidelitasnak azt a kérdésfelvetését, hogy az Országgyűlés rendelje el a tavaszi országgyűlési választások szavazatainak ismételt, teljes körű megszámlálását. Szoboszlai György (MSZP) álláspontját osztva a testület a jogbiztonság elvével ellentétesnek tartotta, hogy visszamenőlegesen változtassanak a szabályozáson.

Ezáltal - mint azt Molnár Miklós és Szoboszlai György is hangsúlyozta - óhatatlanul megkérdőjeleződne a jelenlegi Országgyűlés legitimációja is. A földtulajdon-szerzéssel, illetve a külföldiek földvásárlásának tiltásával foglalkozó két beadványról az OVB szakértői véleményezés után foglal majd állást. Ficzere Lajos elnök egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióval kötött társulási megállapodásokban általános jogharmonizációt vállaltunk. Az OVB döntése előtt tisztázni kell, hogy a két beadvány nem ellentétes-e ezzel.

Elnapolt döntések

A Hajrá Magyarország! mozgalom beadványát elnapoló többségi döntés ellen szavazott Bordás Vilmos, a Fidesz delegáltja, Maczonka Mihály és Sándorfi György, az Országgyűlés által választott tag. Mindkét beadvány vitájában többen felvetették, hogy a kérdések megfogalmazása esetenként nehezen érthető. Maczonka Mihály szerint a kérdések egyértelműek, az pedig, hogy közérthetők-e majd eldöntik a választók azzal, hogy aláírják-e a kezdeményezést.

A MIÉP által feltett három kérdést formailag jónak és tartalmilag jobban kidolgozottnak tartotta az OVB, mint a Hajrá Magyarország! mozgalom négy kérdését. Csurka István pártelnök jelezte, hogy beadványukat az Európai Unió megállapodása alapján állították össze. A vitában megfogalmazódott, hogy a MIÉP egyik kérdése átfedi a másik beadványozó egyik kérdését.

Ficzere Lajos elnök leszögezte, a szakértői véleményezés után kialakítandó bizottsági döntés azt is eredményezi majd, hogy a MIÉP ebben a kérdésben nem folytathat népszavazási aláírásgyűjtést. A hatályos jogszabály és az Alkotmánybíróság egyik határozata szerint ugyanis két azonos jellegű témakör esetén csak abban gyűjthető aláírás, amelyet előbb kezdeményeztek az OVB-nél