Ágnes
-5 °C
2 °C

Az OVB nem számoltatja újra a voksokat

2002.07.05. 11:14
Sokadszorra utasította el Csütörtök esti ülésén a szavazatok újraszámlálására irányuló beadványt az Országos Választási Bizottság. A Fidelitas kezdeményezését egyhangúan utasította el a testület, vagyis a Fidesz delegáltja is az újraszámlálás ellen szavazott. Zöld utat kapott viszont több népszavazási kezdeményezéss is.
A Fidelitas három kérdése közül kettőben megkezdheti a népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését; a Hajrá Magyarország! mozgalom és a MIÉP népszavazási kezdeményezéseiről - amelyekkel gyakorlatilag bebetonoznák az Orbán-kormány által elfogadott földtörvényt - csak a jövő héten dönt az Országos Választási Bizottság (OVB).

Zöld út több népszavazási kezdeményezésnek

A testület csütörtök esti ülésén egyhangúlag zöld utat biztosított a Fidelitas azon népszavazási kezdeményezésének, amellyel azt akarják elérni, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a választási eljárásról szóló törvény módosítását. Ezzel kívánják lehetővé kívánják tenni, hogy az idei és majd a következő országgyűlési választások szavazatait megőrizzék és levéltárba tegyék.

Egy referendummal növelnék az OVB hatáskörét

A másik népszavazásra feltett kérdés arra irányul, hogy az OVB kapjon hatáskört a választási jegyzőkönyvek, szavazólapok, adatlapok teljes körű, vagy szúrópróbaszerű ellenőrzésére. Molnár Miklós elnökhelyettes az MTI-nek elmondta, hogy az aláírások gyűjtésének megkezdése nem érinti az országgyűlési választások szavazólapjainak sorsát. Ezeket ugyanis a hatályos jogszabályoknak megfelelően július 21-én mindenütt megsemmisítik.

Egyhangú nem az újraszámlálásra

Egyhangúlag utasította el az OVB a Fidelitasnak azt a kérdésfelvetését, hogy az Országgyűlés rendelje el a tavaszi országgyűlési választások szavazatainak ismételt, teljes körű megszámlálását. Szoboszlai György (MSZP) álláspontját osztva a testület a jogbiztonság elvével ellentétesnek tartotta, hogy visszamenőlegesen változtassanak a szabályozáson.

Ezáltal - mint azt Molnár Miklós és Szoboszlai György is hangsúlyozta - óhatatlanul megkérdőjeleződne a jelenlegi Országgyűlés legitimációja is. A földtulajdon-szerzéssel, illetve a külföldiek földvásárlásának tiltásával foglalkozó két beadványról az OVB szakértői véleményezés után foglal majd állást. Ficzere Lajos elnök egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióval kötött társulási megállapodásokban általános jogharmonizációt vállaltunk. Az OVB döntése előtt tisztázni kell, hogy a két beadvány nem ellentétes-e ezzel.

Elnapolt döntések

A Hajrá Magyarország! mozgalom beadványát elnapoló többségi döntés ellen szavazott Bordás Vilmos, a Fidesz delegáltja, Maczonka Mihály és Sándorfi György, az Országgyűlés által választott tag. Mindkét beadvány vitájában többen felvetették, hogy a kérdések megfogalmazása esetenként nehezen érthető. Maczonka Mihály szerint a kérdések egyértelműek, az pedig, hogy közérthetők-e majd eldöntik a választók azzal, hogy aláírják-e a kezdeményezést.

A MIÉP által feltett három kérdést formailag jónak és tartalmilag jobban kidolgozottnak tartotta az OVB, mint a Hajrá Magyarország! mozgalom négy kérdését. Csurka István pártelnök jelezte, hogy beadványukat az Európai Unió megállapodása alapján állították össze. A vitában megfogalmazódott, hogy a MIÉP egyik kérdése átfedi a másik beadványozó egyik kérdését.

Ficzere Lajos elnök leszögezte, a szakértői véleményezés után kialakítandó bizottsági döntés azt is eredményezi majd, hogy a MIÉP ebben a kérdésben nem folytathat népszavazási aláírásgyűjtést. A hatályos jogszabály és az Alkotmánybíróság egyik határozata szerint ugyanis két azonos jellegű témakör esetén csak abban gyűjthető aláírás, amelyet előbb kezdeményeztek az OVB-nél

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!