Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

A Fidesz és a szemfüles nyelvészprof kérdéseit is befogadta az OVB

2007.07.18. 21:09
A Fidesz - a kórházprivatizációt, a gyógyszerárusítást és a földtulajdont érintő - és az ezeket ellenkező előjellel megfogalmazó, Kálmán László nyelvész által benyújtott népszavazási kezdeményezéseket is hitelesítette szerda este az Országos Választási Bizottság. Ha mind a hat kérdésre igent mondana a nép, furcsa helyzet állna elő, de az OVB szerint ezt az országgyűlésnek kell megoldania.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén hitelesítette a Fidesz, Kálmán László és egy házaspár népszavazási kezdeményezését (a kérdésekről lásd a keretest). A testület 11 kérdés közül engedett át hetet, a Fidesz és a nyelvész 3-3-as kérdéscsomagja azonban szokatlan népszavazási helyzetet teremthet, ha egyszer együtt kerülnek fel a szavazó lapokra.

A rivális kérdéscsomagok

A Fidesz kérdései

Egyetért-e ön azzal,
  • hogy az egyészésgügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, ökormányzati tulajdonban?
  • hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?
  • hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvény szerint családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?

Kálmán László kérdései

Egyetért-e Ön azzal,
  • hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?
  • hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?
  • hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?

Plusz egy kérdés az Albert házaspártól

Egyetért-e Ön azzal,
  • hogy Magyarországon a jelenlegi egybiztosítós, szolidaritás elvű kötelező egészségbiztosítási rendszerben az üzleti biztosítók semmilyen formában ne kapjanak szerepet a népszavazást követő évtől számított 5 éven át?"
Az első "ellenkérdés" hitelesítése egyébként láthatóan rendkívül felidegesítette az ülésen nézőként megjelent Kossuth téri vezértüntető, Gonda Lászlót, aki "szégyellem, hogy magyar vagyok!" felkiáltással ki is rohant a teremből. Az OVB épülete előtt körülbelül harminc tüntető tiltakozott este. Gondáék hangulatát már az ötórás ülés elején elrontotta, hogy a testület 5:4 arányban elkaszálta a trianoni békeszerződés évfordulájának nemzeti gyásznappá nyilvánítását célzó indítványt.

Szavazhatunk a biztosítókról is

Az OVB ülésén annak ellenére, hogy a testület - az ellenzéki tagok nem szavazata ellenére - rábólintott Kálmán László kérdéseire, vita alakult ki a Fidesz és Kálmán ellentétes tartalmú kérdéseinek együttes elfogadásáról. Többen felvetették, hogy megoldhatatlan alkotmányos helyzet áll elő, ha a népszavazáson az egymásnak ellentmondó kérdések egyszerre kapnak támogatást.

A testület többsége a dilemma miatt az alkotmánybíróság állásfoglalását várná, mivel az OVB számára érvényes törvényi rendelkezések szerint a kérdések közötti összefüggést nem vizsgálhatják, csak külön-külön foglalkozhatnak az egyes kérdésekkel.

Szigeti Péter, az OVB elnöke azt hangoztatta, hogy a két egymásnak ellentmodó érvényes népítélet kérdését az Országgyűlés tudná megoldani, mert akkor tulajdonképpen ugyanaz a helyzet áll elő, mintha nem is írtak volna ki népszavazást, és a törvényhozás dönt az ügyben.

Szerdán OVB hitelesítette két magánszemély - Albert Zsolt és Albert Zsoltné - által benyújtott beadványt is. A házaspár azzal okoztt hosszas vitát a testületben, hogy korábbi az OVB és az Ab által is jóváhagyott kérdésüket visszavonták, és lényegében ugyanazzal a tartalommal, az egybiztosítós rendszerrről újat adtak be.

Kálmán adatainak kiadása bűncselekmény volt?

Az OVB ülés Bordás-Halmai vitával kezdődött. Bordás Vilmos, a Fidesz delegáltja, aki pénteken a Kossuth rádióban maga mondta el, hogy a Fidesz három népszavazása kapcsán beadott ellenkérdések szerzőjének adatait maga továbbította megbízójának, az ülés kezdetén részletesen megerősítette a történteket. Leszögezte, hogy szerinte a továbbítással nem követett el semmilyen szabálysértést. Bordás viszont továbbra is cáfolta, hogy a Hír tévéhez is tőle jutottak el Kálmán László adatai.

Halmai Gábor, az OVB helyettes vezetőjének álláspontja szerint viszont a nyelvész lakcímének kiadása a közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekmény gyanúját meríti ki. Halmai azt mondta, kollegiális alapon nem kívánja Bordás megbüntetését, de szerinte megengedhetetlen, hogy ebben a politikai helyzetben a beadványtevők lakcíme kikerülhet. „Szerencse, hogy csak a Hír tévé kereste meg a nyelvészt, nem valaki más” - mondta.

Kilenc hónapja a Fidesz elnöke még azt ígérte híveinek, hogy egy ügydöntő reformnépszavazás megoldást jelenthet a válságból való kilábaláshoz, és hogy azon az emberek majd szabadon dönthetnek a megszorításokról.

Múlt hétfőn Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke újra beadta a párt három, már korábban már elfogadott kérdését, miután az aláírásgyűjtés hiányában lejárt a védettségük. A választási irodán nagy sajtónyilvánosság előtt lezajlott átadási ceremóniával egy időben emailen adta be a fideszes kérdések átírt változatait Kálmán László nyelvész is. Pokorni beadványára a helyiségben található órák alapján azt írták rá, hogy 16 óra 00 perckor érkezett, a nyelvész ellentétes tartalmú kérdései 16 óra 01 perckor érkezett a választási iroda mailboxába.

Kálmán csaknem percre pontosan akkor küldte el emailen népszavazási kezdeményezését, amikor Pokorni Zoltán a Fidesz nevében Rytkó Emíliának adta át a párt referendumra vonatkozó kérdéseit. Kálmán László a fidesszel gyakorlatilag azonos témakörben, de ellenkező kérdésfeltevéssel kezdeményezne népszavazást.

A nyelvész címét Bordás kiadta a Fidesznek, ezzel a kormánypártrok szerint bűncselekményt követett el.