Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az LB is elutasította a szavazólapokkal kapcsolatos panaszt

2002.10.14. 20:38
Az OVB szerint nem vonhatóak vissza a kisgazdapárt választási listái, csak akkor, ha az azokon szereplő valamennyi jelölt visszalépett. A testület annak kapcsán foglalt állást, hogy az FKGP jelenlegi törvényes elnöke, Réti Miklós visszavonta pártja megyei listáit. Az OVB ülésén kiderült, a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a Fidesz, szavazólapokkal kapcsolatos beadványait.
"A Legfelsőbb Bíróság (LB) elutasította az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatai ellen a Fidesz - Magyar Polgári Párt képviseletében külön-külön benyújtott 8 kifogást, amelyek az önkormányzati választások szavazólapjain feltüntetett pártemblémák formátumával voltak kapcsolatosak" - tájékoztatta Ficzere Lajos elnök, az OVB tagjait, a testület hétfői budapesti ülésén.

Jogorvoslatnak helye nincs

Az LB határozatát felolvasva Ficzere Lajos közölte: a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye. A Fidesz a napokban több megyei választási bizottság határozatával szemben nyújtott be kifogást azzal, hogy a jóváhagyott szavazólapon egy 20 milliméter átmérőjű körben, nem megfelelő méretben, tüntetik fel a jelölőszervezetek emblémáit.

A panaszosok szerint ez a formátum az MSZP emblémájának kedvez. A kifogást benyújtók szerint a választási bizottság által jóváhagyott szavazólap, illetve a belügyi tárca vezetője által augusztus elején kiadott, az emblémák nagyságával kapcsolatos rendelet sérti a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget.

Az LB se vizsgálhatja a rendelet törvényességét

Az OVB határozatában megállapította, hogy a bizottságnak nincs jogszabály által biztosított hatásköre annak vizsgálatára, hogy a hivatkozott rendelkezés meghozatalakor a belügyminiszter a választási eljárási törvény felhatalmazása szerint járt-e el. Az LB az OVB határozatát megerősítve megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak sincs joga felülbírálni: egy rendelet tartalmában mennyire összeegyeztethető az annak kiadására felhatalmazó törvénnyel.

Visszavonhatatlan választási listák

Hét megyéből fordultak a Független Kisgazdapárt (FKGP) helyi politikusai a területi választási bizottságok határozatai elleni kifogással az OVB-hez, a párt önkormányzati választási listáinak visszavonása miatt. Panaszuk szerint az FKGP új elnöke, Réti Miklós visszavonta a párt előző elnöke időszakában állított kisgazda választási listákat, aminek a területi választási bizottságok helyt adtak. Az OVB a területi választási bizottságok döntéseit megváltoztatva kimondta: választási listák csak abban az esetben visszavonhatók, ha az azokon szereplő összes jelölt visszalép.