Alfréd
-2 °C
2 °C

Szabadság miatt késik a népszavazási végeredmény

2004.12.28. 14:27
A Magyarok Világszövetségének OVB-be delegált tagjának szabadsága miatt halasztják el egy héttel a december 5-i népszavazás felülvizsgált eredményének kihirdetését. Gaudi-Nagy Tamás kérése alapján a Ficzere Lajos, a testület elnöke január 5-re halasztotta az eredetileg szerdára tervezett eredmény-megállapítást.

Az Országos Választási Bizottság elnöke a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) delegáltjának kérésére elhalasztotta a népszavazás eredményének újbóli megállapítását.

Szabadság miatt

Rytkó Emília, Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Indexnek azt mondta, hogy Gaudi-Nagy Tamás, az MVSZ által delegált OVB-tag szabadsága miatt nem tudott volna megjelenni a testület szerdai ülésén, ahol a referendum végeredményének kihirdetését tervezték. Gaudi-Nagy Tamás ezért indítványozta Ficzere Lajos elnöknél az ülés elhalasztását. Mint emlékezetes a hivatalos végeredmény megállapítását az MVSZ akadályozta meg, amikor közel 1200 szavazókörben a szavazatszámlálás megismétlését kezdeményezte. A Legfelsőbb Bíróság december 14-i döntésében az MVSZ keresetének helyt adva megsemmisítette az OVB végeredményről hozott határozatát, és elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését.

A jegyzőkönyvek megjöttek

Ficzere Tamás a kérés nyomán úgy döntött, hogy az eredmény-megállapítást egy héttel későbbre, január 5-re halasztja. Rytkó Emília az MTI kérdésére hozzátette, a szerdára tervezett ülést megtartják ugyan, de a napirendi pontok között nem szerepel a népszavazás eredményének megállapítása. Közölte azt is, az új jegyzőkönyvek valamennyi szavazókörből megérkeztek az OVI-hoz.