Klaudia
-3 °C
3 °C

Jogomba áll az Orbán úr kérdéseit kiegészíteni

2006.11.14. 14:15
Egy, a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezéseit kifigurázó kérdésről is döntött hétfőn az Országos Választási Bizottság. Egy magánszemély szerint ha Orbán Viktor saját és pártja érdekében benyújthat népszavazási kezdeményezést, akkor ő is megteheti. A beadványt a testület elutasította, de nem a súlyos helyesírási hibák miatt.

„Mint magyar állampolgár úgy érzem ha Orbán Viktor magyar állampolgárnak (hogy milyen az utókor fog ítélni) joga van népszavazást kezdeményezni a saját és pártja szempontjainak érdekét előtérbe helyejezni (sic!). Akkor nekem mint magyar állampolgárának jogomba áll az Orbán úr kérdéseit kiegészíteni úgymond a kérdéseit a magam részéről megfogalmazni, az alábbiak szerint!” – kezdődik az az Országos Választási Bizottsághoz beadott kérelem, amelyet hétfőn tárgyalt meg a testület, s amelyet betűhív formában, azaz az összes eredeti helyesírási hibával együtt közlünk.

A magánszemély által beadott kérelem láthatóan a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezésére utal, igaz ez a változat nyolc kérdést tenne fel a választópolgároknak.

A kérdések között a következők szerepelnek (továbbra is betűhív módon idézve): „Egyet ért-e ön azzal, hogy kevesebb intézményekben, de magasabb hatásfokú képzést és életre felkészítő oktatást kapjanak a hallgatók térítés ellenére is.” „Egyetért-e ön azzal hogy nívósabb gyorsabb egészségügyi ellátást rövidebb átfutási idővel kapjunk, ha kell átszervezéssel térítéssel is.”Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátás, fogászati ellátás és járó beteg szakellátás a jelenleginél korszerűbb, bürokrácia mentes legyen még térítés ellenében is.”

A levélíró arról is kérdezné a választókat, hogy a termőföldhöz csak az jusson-e, „aki a művelés úgy szakmai, beruházói, fejlesztési és értékesítési téren felvan készülve illetve hajlandó e téren képzésben rész vállalni, a pályázatokban részt tud venni.”

A titokzatos magánszemély (akinek személyét az Országos Választási Iroda kérdésünkre nem kívánta felfedni) politikusokra vonatkozó kérdést is feltesz: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlésben csak arra érett, megfontolt, szakmai, közigazgatási jártassági bíró személyek kerüljenek”.

A - mondjuk úgy - sluszpoén az utolsó, nyolcadik kérdés: „Egyet ért e ön azzal, hogy az állam azaz az adófizetők forintjaikon egyéni karrier építése érdekében ne lehessen össze hívni népszavazást”.

„Az volt az érzésem, hogy a magánszemély viccnek szánta kérdéseit, s egy másik beadványt igyekezett kifigurázni”,mondta kérdésünkre Halmai Gábor az OVB elnökhelyettese. A testület ettől függetlenül komolyan vette a kérdéseket.

Az OVB végül nem a helyesírási hibák, hanem formai hiányosságok miatt utasította el a beadványt, a kérelmező ugyanis nem csatolta az aláírásgyűjtő ívet. Az OVB így nem határozatban, hanem elnöki levélben válaszolt az állampolgárnak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft