Béla
12 °C
27 °C

Nem gyűjthetnek aláírást a közvetlen elnökválasztásról

2004.04.01. 20:16
A köztársasági elnök közvetlen megválasztásáért nem, a kisebb parlamentért azonban megkezdheti az aláírásgyűjtést a kezdeményező magánszemély. A nagyatádi férfi már a kérelem benyújtásával megfúrta Medgyessy Péter eredeti ötletét, az európai parlamenti választásokkal egyidejű népszavazást.
Nem hitelesítette a közvetlen köztársasági elnökválasztásra vonatkozó, egy magánszemély által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület ugyanakkor többségi szavazással hitelesítette az említett magánszemély kisebb létszámú parlamentre vonatkozó népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét.

A nagyatádi férfi a miniszterelnök által a közelmúltban felvetett kérdésekről kívánt véleménynyilvánító országos népszavazást elindítani. Az OVB határozatát nyolc napon belül közzéteszi a Magyar Közlönyben, s azt a közzétételt követő 15 napon belül lehet megtámadni az Alkotmánybíróság előtt.

Medgyessy Péter eredetileg az európai parlamenti választásokkal egyidőben kívánta szavazásra bocsátani közjogi javaslatait, a nagyatádi férfi magánkezdeményezése ezt eleve megakadályozta.