Emánuel
3 °C
13 °C

OVB: Kiírható a népszavazás a Fidesz mind a hat kérdésében

2007.06.25. 18:27
Jóváhagyta az Országos Választási Bizottság a Fidesz és a KDNP három új népszavazási kérdését is, így gyűjthetik az aláírásokat a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése érdekében. Összesen hat kérdésről lehet majd népszavazást tartani, ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás.
Az ívek hitelesítését
meg lehet tagadni
Az Országos Választási Bizottság megtagadja az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha
  • a) a kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe,
  • b) a kérdésben nem lehet országos népszavazást tartani,
  • c) a kérdés megfogalmazása nem felel meg a törvényben foglalt követelményeknek,
  • d) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a választási eljárásról szóló törvényben foglalt követelményeknek.

Több mint egyórás vita után - 7:3 arányban - hitelesítette az OVB a tandíjjal kapcsolatos, a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazási kérdést hétfőn.

A testület többsége úgy vélte, nincs olyan új körülmény, amely alapján ismételten meg lehetne tagadni a kérdés hitelesítését. Poczkodi Balázs a liberálisok delegáltja azzal érvelt a hitelesítés ellen, hogy az Alkotmánybíróság nemrég azt is megállapította, hogy a parlament mulasztásos alkotmánysértésben áll, mivel a népszavazási törvény számos, a népszavazással kapcsolatos részletet nem rögzíti pontosan.

Ezen az állásponton volt Szoboszlai György, az MSZP delegáltja is. Szigeti Péter OVB-elnök viszont úgy foglalt állást, hogy a testület nem hozhat más döntést, mint hogy hitelesíti a kérdést, mert - érvelése szerint - az Ab ezen korábbi saját döntésének ismeretében kötelezte a választási bizottságot a kérdés jóváhagyására.

Újabb, körülbelül másfél órás vita után - szintén 7:3 arányban - hitelesítették a vizitdíjról szóló kérdést is. Az OVB vita nélkül, 7:3 arányban hagyta jóvá a kórházi napidíjról szóló kérdést is. A testület határozatok indoklásában aggályait is megfogalmazta az Alkotmánybíróság döntéseivel kapcsolatban. Az OVB elhibázottnak tartja, hogy az alkotmánybírák különválasztották a költségvetés kiadási és bevételi oldalát.

A vitában felmerült a költségvetés közelmúltban történt módosítása is. Csupán hárman foglaltak úgy állást, hogy a büdzsé ezen módosítása révén a költségvetés részévé vált a vizitdíj. Mint ismert, az került be a költségvetési törvénybe, hogy milyen összeget bocsátanak az önkormányzatoknak a vizitdíj visszatérítésre, ez azoknak adható, akik például húsznál többször voltak orvosnál.

Politikai vita

A kezdeményezések most tárgyalt aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a testület korábban elutasította, ám az Alkotmánybíróság (Ab) úgy döntött, hogy a vizitdíj és a kórház napidíj, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó kérdés népszavazásra bocsátható. Az OVB elutasító határozatai után a Fidesz és a KDNP politikai elfogultsággal vádolta a testületet, majd az Alkotmánybírósági június 5-ei döntése után éles politikai vita alakult ki az ügyben.

Az Ab korábban a Fidesz hét népszavazási kérdését vizsgálta, és márciusban háromról úgy döntött, hogy megkezdheti az ellenzéki párt a referendum megtartásához szükséges aláírásgyűjtést. A három kérdés, amit az OVB is átengedett: maradjanak-e állami kézben a kórházak, gyógyszereket továbbra is csak patikában lehessen árulni, elővásárlási joguk legyen-e a családi gazdálkodásoknak.

A Fidesz ezt a három kérdést egészítette ki a most tárgyalt hárommal, amelyeket az Alkotmánybíróság néhány hete hozott döntése szerint az OVB-nak hitelesítenie kellett.

Visszatekintés

A hazai népszavazások története 17 évre nyúlik vissza, ennyi idő alatt mindössze ötször szólították a választókat az urnákhoz egy konkrét kérdés megválaszolására.

A népszavazás kiírásához a kezdeményezőknek 4 hónap alatt kérdésenként 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. Ha ez megvan, akkor a parlamentnek 15 napja van a népszavazás elrendelésére, a köztársasági elnöknek pedig további 15 napja arra, hogy kitűzze az ügydöntő népszavazás időpontját.

Az alkotmány szerint az országos népszavazás akkor eredményes, "ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint negyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott".

A Fidesz és a KDNP kérdései:

A hétfőn hitelesített kérdések:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?”

A korábban jóváhagyott kérdések:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, ökormányzati tulajdonban?

"Egyetért-e Ön azzal , hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvény szerint családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!