Piroska
-2 °C
5 °C

OVB: Nem lehet kivinni a szavazólapot

2006.03.30. 22:30
Arról egyelőre nem döntöttek, hogy jogszerű-e, ha arra kötelezik a szavazókat, hogy választási szelvényt a szavazatszámláló bizottság előtt helyezzék a borítékba.

Nem lehet a szavazólapot kivinni a szavazóhelyiségből az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön este elfogadott állásfoglalása szerint.

A láncszavazás kiküszöbölésével kapcsolatban a tíz országos listát állító párt szerdai tanácskozásán döntöttek úgy, hogy az OVB állásfoglalását kérik.

A beadványban azt kérdezték a testülettől, hogy kötelezhető-e a választópolgár arra, hogy a szavazólap borítékba helyezése is a szavazatszámláló bizottság előtt történjen, melyik felületét kell a szavazólapnak lebélyegezni, illetve kötelező-e ellátni bélyegzőlenyomattal a szavazólap mindkét oldalát; valamint a választópolgárok a szavazóhelyiségen kívülre vihetik-e a szavazólapokat?

Az OVB csak az utóbbi kérdésben alakított ki állásfoglalást, a másik kettő esetében úgy döntöttek, hogy később közleményt adnak ki. Az állásfoglalás szerint a választás tisztaságának megóvása és a választási csalás megakadályozása, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveiből következik, hogy a szavazólap olyan közokirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok választói akaratának megjelenítése, illetve a választási eredmény megállapítása.

Ebből következően sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét az, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli és azt a szavazóhelyiségből kiviszi. A szavazólap elvitele alkalmat adhat akár választási csalás elkövetésére is, ennek megakadályozása a választások tisztaságához fűződő közérdek - olvasható a dokumentumban.

Az állásfoglalás azt is leszögezi, hogy a szavazólap nem rendeltetésszerű felhasználása a választások titkosságának alkotmányos követelményét is sértheti.

Az OVB ülésén hangsúlyozták, hogy az állásfoglalás ajánló jellegű, a jogszabály értelmezését jelenti, az OVB szankciót nem írhat elő. Választási csalás esetén a Büntető törvénykönyv előírásai az irányadóak.

Láncreakció

A parlamenti pártok azért kérték az OVB állásfoglalását, mert azt remélték, hogy a szavazás tisztaságának érdekében a bizottság kimondja, hogy nem kötelező a szavazáson borítékban bedobni az urnába a szavazólapot.

Mivel az OVB döntése várható volt, a láncszavazás kiküszöbölését célzó törvénymódosítás érdekében rendkívüli parlamenti ülés megtartását kezdeményezte már szerdán a négy parlamenti párt az Országgyűlés elnökénél.

Erről az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF képviselői állapodtak meg a választásokra országos listát állító tíz párt képviselőjének szerdai budapesti egyeztetésén.

A Fidesz napok óta szorgalmazza, hogy ne legyen kötelező borítékba helyezett szavazólapokat dobni az urnákba, mert szerintük ez választási csalásra ad alkalmat. A rendkívüli ülés összehívását Rogán Antal, a Fidesz szóvivője vetette fel a megbeszélésen. Rogán jelezte, hogy a Fidesz elkészítette a választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó indítványát.

A bizonyíítottan még soha nem alkalmazott láncszavazásos módszer lényege, hogy az első választó, akit megbízott a csalásra készülő párt, az urnába csak a borítékot dobja be, a szavazólapot viszont kicsempészi. A párt aktivistái az így megszerzett szavazólapon saját jelöltjüket bejelölik, és a lapot átadják a következő szavazónak, aki a fülkében ezt az ellenőrzött példányt rakja a borítékba, és a sajátját kiviszi megbízóinak

A Fidesz szerint csak úgy lehet a csalást kiküszöbölni, ha a boríték helyett a lapot magában (boríték nélkül) is érvényesen be lehet dobni az urnába.