Judit
3 °C
7 °C

Nem lesznek helyi és területi újraszámlálások

2002.10.23. 18:41
Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén elutasította azokat a kifogásokat, amelyekben az önkormányzati választások egyes területi és helyi eredményeinek újbóli számlálását kérték. Az adatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján a szavazásra jogosultak 51,11 százaléka, azaz 4 millió 152 ezer 874 állampolgár járult az urnákhoz múlt vasárnap.
A grémium tucatnyi üggyel foglalkozott, köztük a Szabad Demokraták Szövetségének beadványával, amelyben a párt kampánycsendsértonek találta a Filmmúzeum vasárnap délutáni adását. Az SZDSZ már aznap jelezte, hogy véleménye szerint az Egerszegi Krisztina úszóról vetített portréfilm kampánycsendsértő, mivel abban többször nyilatkozott Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott független főpolgármester-jelölt és Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke. A testület a párt kifogását - az SZDSZ által delegált tag szavazata ellenében - elutasította.

Az OVB hatáskör és illetékesség hiányában a Zala megyei bírósághoz továbbította a volt molnári polgármester beadványát, amely szerint a győztes jelöltet manipuláció és csalás révén választották meg.

Az Országos Választási Iroda (OVI) illetékese elmondta, hogy a mandátumokat a törvényben előírt hitelesített számítási móddal osztották ki, amelyet már az 1994-es választás óta használnak. Az OVB határozatai ellen 24 órán belül jogorvoslati kérelemmel lehet fordulni a Legfelsőbb Bírósághoz, amelynek szintén egy nap áll rendelkezésére a döntések meghozatalára.

Az ülésen Rytkó Emília, az OVI vezetője elmondta: a választási szervek teljesítették törvényben előírt feladataikat. Több helyen kétszer, háromszor vagy akár ötször is átszámolták a szavazatokat a helyi bizottságok. A "csúcstartó" az egyik kislistás szavazás, amelyet 21-szer ellenőriztek az illetékesek.

Az adatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján a szavazásra jogosultak 51,11 százaléka, azaz 4 millió 152 ezer 874 állampolgár járult az urnákhoz múlt vasárnap. A legnagyobb arányban (56,05 százalék) Somogyban, a legkisebb arányban (46,76 százalék) pedig Hajdú-Bihar megyében jelentek meg a választásokon a szavazók, míg Budapesten 52,68 százalékos részvételt regisztráltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?