Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lemondását fontolgatja Molnár László

2005.07.16. 13:55
Molnár László, az Orbán család gazdagodását vizsgáló bizottság MSZP-s elnöke a parlament őszi ülésszakának kezdetéig megfontolja, hogy felajánlja-e lemondását. A politikus célja, hogy a bizottság teljesítse feladatát.

Mint azt korábban írtuk Molnárt számviteli fegyelem megsértése miatt a békéscsabai bíróság 1999-ben, 250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte. A politikus szombaton elmondta: az 1992-es ügy miatti bírósági elmarasztalás nem jelent büntetett előéletet, "de mára kiderült, hogy politikai szempontból nem szerencsés vizsgálóbizottsági elnökként tevékenykedni". A szocialista politikus közlése szerint lemondását leghamarabb az őszi ülésszak kezdetekor ajánlhatja fel.

Átadja a feladatot

"Ha ugyanis most lemondanék, akkor feladataimat az alelnök, a fideszes Répássy Róbert venné át. Ez pedig meghiúsítaná a bizottság célját, azt, hogy kiderüljön, miként tett szert 100 millió forintos vagyongyarapodásra az Orbán család, s ebben volt-e állami forrás" - mondta Molnár László.

Hozzátette: a bizottság következő, jövő szerdai ülésén átadja az ülésvezetés feladatát valamelyik frakciótársának. Ugyanakkor a bizottság szakmai munkájában továbbra is részt vesz, ami a bizottsági ülések előkészítését, a két ülés közötti munka megszervezését jelenti. E feladatok közül jelenleg a legfontosabb a már beérkezett dokumentumok értékelése.

Úgy fogalmazott: "ha ősztől más szocialista politikus vezeti is a bizottság munkáját, szakértőként akkor is részt veszek a feladatok megoldásában".

Folytatódhat a munka

Molnár döntésének körülményeihez tartozik, hogy az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly a házbizottság csütörtöki ülésén közölte: ha Molnár László nem távozik a bizottság éléről, akkor ő nem vesz részt a munkában. A bizottság határozatképtelenné válásával fenyegető ultimátumot Herényi azzal indokolta, hogy meg kell óvnia a magyar parlament tekintélyét. Pénteken az MDF-es frakcióvezető már enyhébben fogalmazott, és érzékeltette, hogy ha Molnár átadná az elnöki jogkört, ő maradna, és Molnár is részt vehetne a testület munkájában.