Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

OVB: Mikola István kampánycsendet sértett

2006.04.01. 00:14
A választási bizottság szerint a Fidesz politikusa megsértette a szentendrei időközi polgármester-választás kampánycsendjét. Viszont nem jogellenes, hogy csak négy pártvezér vitázhat a tévében.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén hozott határozata szerint Mikola István, a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje megsértette a kampánycsendet valamint a rendeltetésszerű és jóhiszemű joggyakorlás választási eljárási alapelvét, amikor a szentendrei időközi polgármester-választás miatt elrendelt kampánycsend idején egy televíziós csatornának nyilatkozott egy MSZP-aktivistával történt beszélgetéséről.

Megapolisz, biopolisz, technopolisz

A benyújtott kifogás szerint Mikola István március 19-én a Hír tv élő adásában azt mondta: "Ma reggel, amikor elindultam Szentendréről, ahol választások vannak (...) egy MSZP-s (...) aktivistával keveredtem vitába. (...) És azt mondta nekem egy ilyen indulatos kiszólásával, hogy majd meglátjátok, hogy lesz itt megapolisz, biopolisz, technopolisz. S megkérdeztem, hogy nekropolisz is lesz? Nekropolisz is lesz, az is lesz. Hát, így néznek ki valahol azok a választási ígéretek, amelyekkel a következő időkben meg kell majd birkóznunk, amelyekkel szemben hiteles ígéretekkel, elhitetvén az emberekkel, hogy mindazt, amit a programban megfogalmaztunk, meg tudjuk csinálni."

Szentendre területén március 18-án 0 óra és március 19-én 19 óra között kampánycsend volt érvényben. A testület hét igen és négy nem szavazat ellenében részben helyt adott a kifogásnak. A határozat szerint a politikus megsértette az időközi polgármester-választás kampánycsendjét. Az indoklás szerint Mikola olyan kijelentéseket tett, amelyek alkalmasak arra, hogy a választópolgárok választói akaratát az MSZP és a párt polgármester-jelöltjének hátrányára befolyásolják.

Csurkának nem adtak igazat

A testület elutasította a Magyar Igazság és Élet Pártja elnökének, Csurka Istvánnak azt a kifogását, amely szerint a négy parlamenti párt megegyezése a közszolgálati televíziókban tartandó vitákról sérti a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőséget. A pártelnök azt kérte: a testület állapítsa meg, hogy a négy parlamenti párt kirekesztő döntése sérti a Választási eljárásról szóló törvény ide vonatkozó pontját, ezért a vitának a pártok megállapodása szerinti megtartása és közvetítése jogellenes.

A testület indoklásában kifejtette: "A kifogásban említett, a választáson induló jelölő szervezetek közötti megállapodás az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó alapelv szempontjából nem vizsgálható." Az OVB azonban az említett kérdésben közleményt fogadott el, amelyben azt írták: "Az Országos Választási Bizottság az esélyegyenlőség biztosítása érdekében határozottan állást foglal a jelölő szervezetek bármilyen hátrányos megkülönböztetésével szemben."

Biztosítsanak egyenlő esélyt

Az OVB felhívja a médiumok vezetőit, hogy a választás tisztaságának biztosítása érdekében őrködjenek a választási műsorok kiegyensúlyozottságán, a választáson induló valamennyi jelölő szervezet egyenlő esélyének biztosításán, és ne alkalmazzanak hátrányos megkülönböztetést.

Határozat született a költségvetésben a pártok számára elkülönített 100 millió forint arányos felosztásáról. A 2606 képviselőjelöltnek egyenként 38 226 forint jut.