Az OVB szabályozná az internetet

2002.04.21. 18:14
A kampánycsend újraszabályozását tartaná célszerűnek az OVB az internetre vonatkozóan, mivel eddig ez a terület szabályozatlan volt. Az OVB a mostani választások tapasztalatai alapján újraszabályozná emellett az igazolással történő szavazás kérdését is.
Az internetes kampánycsendsértésekkel kapcsolatos kérdések jogi szabályozására lenne szükség - állapította meg az Országos Választási Bizottság vasárnap délutáni ülésén. A testület több mint egy órán át foglalkozott olyan panaszokkal, melyek az interneten történt kampánycsendsértésekkel foglalkoztak.

Bizonyítatlan a jogsértés

Az OVB egy konkrét beadvány alapján foglalkozott a kérdéssel, melyben a panasztevő az emailben kapott közvélemény-kutatási eredményt kifogásolta. Az OVB szerint a panaszos bizonyítékai, vagy annak vélt megállapításai nem elegendőek a kérdés elbírálására. Általánosságban viszont az OVB megerősítette, ha a panaszos megrendelés alapján kapott volna személyre szóló elektronikus levélben közvélemény-kutatási felmérést, az nem lenne jogsértő.

Ha viszont a közvélemény-kutató cég véletlenszerűen, vagy a nála regisztráltak részére küldött volna ilyen felméréseket, akkor az jogszerűtlen lenne. Elegendő bizonyíték hiányában azonban nem derült ki, hogy a konkrét esetben mi is történt.

A weblapokon fenn lehetnek a közvélemény-kutatások

Az OVB újólag megerősítette azt a korábbi ülésein már kialakított álláspontját, hogy a közvélemény-kutató cégek weblapjai tartalmazhatják azokat a felméréseket, amelyeket a kampánycsend előtt helyeztek el azokon. Több panaszos kifogásolta ugyanis a felmérések jelenlétét az adott weblapon. A beadványokból az azonban nem derült ki, hogy e felméréseket mikor helyezték el a világhálón, így az OVB e panaszokat is elutasította.

Tárgyalt az OVB a második fordulóban való szavazáshoz szükséges igazolással összefüggő panaszt is. Ennek kapcsán Ficzere Lajos elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a kérdéskört is érdemes lenne újraszabályozni. Ezért a jogalkotók figyelmébe ajánlják majd ezt is a választási tapasztalatok összegzésekor.  • Bérelnék
  • Bankszámla