Piroska
3 °C
4 °C

Orbán: az új kormányt segítettük a kötelezettségvállalásokkal

2002.05.23. 16:28
Három alapvető gazdasági kérdésben valószinüsíthetően nem lesz konszenzus a távozó és a hivatalbalépő kormány között - közölte utolsó miniszterelnöki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök. Ilyennek nevezte az állami vagyon, az infláció kezelése, illetve az árszabályozás kérdését. Az Index felvetésére, hogy mit szól a Happy End Kft végelszámolásához, azt közölte: semmi köze ehhez az ügyhöz.
Az elmúlt négy év szimbólumának nevezte a Sándor-palotát utolsó miniszterelnöki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök, aki azt hangsúlyozta, hogy a nyugati világban külön helye van a törvényhozásnak, a kormánynak, és az államfőnek is. Kommunista csökevénynek nevezte, hogy Magyarországon minden máshogyan van. Reményér fejezte ki, hogy az új kormány nem változtat azon az elképzelésen, hogy egy külön helyen működjön a miniszterelnökség.

A halálbüntetésről vitatkozna Orbán

A halálbüntetéssel kapcsolatos polémiáról azt mondta: szerdai felvetése után nem érvekkel találkozott, hanem megbélyegzéssel. Nem értett egyet Bárándy Péter leendő igazságügy miniszter azon vélekedésével, hogy a "világ nem erre megy", mert Orbán szerint a "világ nem megy semerre". Szerinte a halálbüntetés eltörlése nem Isten döntése volt, hanem embereké, így az nem megváltoztathatatlan, épp ezért szerinte szükség van az értelmes vitára.

Három vitás terület

Orbán Viktor a szocialisták kormányfőjelöltjével esedékes találkozójáról azt mondta, hogy három olyan területet lát, melyeken komoly nézeteltéréseik lehetnek. Az első a privatizáció kérdése, ugyanis a miniszterelnök szerint az új kormány eladná a még állami kézben lévő vállalatokat, holott a polgári erők szerint semmit nem kell eladni, sőt például a MOL Rt. gázüzletágának esetében államosításra lenne szükség. Orbán Viktor hangsúlyozta: nemzeti vagyonvédelmi bizottságot hoznak létre, ha a lelendő kormány kísérletet tesz a Magyar Villamosművek, a Paksi Atomerőmű, vagy a Dunaferr értékesítésére.

Ugyancsak más véleményt képvisel a leköszönő és leendő kormányzat az infláció kezelésének kérdésében. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a magas infláció mindig is a szegényeket sújtotta, mivel ők azok, akik már nem háríthatják tovább a pénzromlás következményeit. A harmadik nézetkülönbség az árliberalizáció kérdésköre, ugyanis az EU-csatlakozás következményeként az EU-normákhoz kell igazítani a gáz- és villanyáram árakat. Orbán Viktor szerint nem mindegy ennek ütemezése.

"A kötelezettségvállalással az új kormány munkáját segítettük"

Arra a felvetésre, hogy nem nehezíti-e a következő kormány munkáját az utóbbi hetekben vállalt sok milliárdos kötelezettség, Orbán Viktor úgy reagált, hogy döntéseikkel nem lépték át a kétéves költségvetés által szabott kereteket. Megjegyezte: a szocialisták kampányukban amúgy is azt hangoztatták, hogy mindent folytatnak, ami jó volt. Orbán értékelése szerint épp ezért az MSZP-nek örülnie kellene ezeknek a határozatoknak, hisz az ő munkájukat könnyítik meg ezek a döntések.

Az Index kérdésére, miszerint 1998-ban miért tartották fontosnak, hogy a távozó Horn-kormány már ne hozzon fontos gazdasági döntéseket, most pedig ezzel ellentétesen cselekedtek, azt válaszolta, hogy akkoriban egy teljesen új irányt kellett adni a gazdaságpolitikának, ami bevált, így annak folytatásával nem lehet probléma. Megjegyezte: akkoriban új műsor kellett, új emberekkel, most viszont a műsoron szükségtelen változtatni, ellenben egy új férfi jön.

Ha a szükség úgy hozza milliókkal vonulunk az utcára

Jövőbeni politikai szerepvállalásával kapcsolatban megemlítette, hogy intenzív parlamenti munkára és nemzetközi pártpolitikai feladatokra egyaránt készül, s ezen kívül - mint mondta - a Magyarországon kialakult polgári világ is kötelezettségeket ró rá. Feladatom, hogy ennek a polgári világnak az intézményes államéleten kívül igyekezzek minél több szellemi, intellektuális és politikai erőt összegyűjteni a szervezéssel, programadással, részvétellel - fogalmazott a politikus. Megjegyezte mozgalmakat nem lehet felülről létrehozni, azok vagy vannak vagy nincsenek, Magyarországon azonban ma vannak. Értékelése szerint a magyarországi polgári világot képviselő több millió embernek elementáris igénye van arra, hogy politikailag is megszervezze saját magát. Mint mondta a mozgalomnak nincs vezetője, személyiségei vannak. Elismerte, hogy a polgári Magyarország hívei közül nagyon sokan figyelnek arra, amit ő mond, tesz, vagy kér.

Nagy ünnepségeket szerveznek

Jelezte, nagyon nagy ünnepségeket fognak tartani, s ha a szükség úgy hozza konkrét politikai akciókat is szerveznek. Aláírásgyűjtés, népszavazás kezdeményezése, vagy épp milliók utcára vitele is elképzelhető az elkövetkezendő négy évben abban az esetben, ha olyan döntések születnek, melyekkel nem értenek egyet. Orbán azt ígérte, vasárnap újabb részletekkel szolgál mozgalmuk terveiről.

Az Index felvetésére, hogy mit szól a Happy End Kft végelszámolásához, azt közölte: semmi köze ehhez az ügyhöz.

A távozó kabinet csütörtöki ülésén arról határozott a Sándor-palotában, hogy szombat délelőtt 10 órától megnyítja az épületet a nagyközönség előtt. Az pedig már az új kabinet dolga, hogyan hasznosítja az épületet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!