Krisztina
19 °C
25 °C

Orbán: A magyar gazdaság a válság szélén egyensúlyoz

2003.10.16. 23:19
A magyar gazdaság "a válság szélén egyensúlyoz" - hangoztatta Orbán Viktor csütörtök este egy demecseri önkormányzati választási gyűlésen. A településen a korábbi polgármester halála miatt vasárnap időközi választás lesz .
"A bajt nem az okozta, hogy az utóbbi másfél évben az MSZP-SZDSZ-kormány szétosztogatta a ráhagyott 320 milliárd forintot, hanem az, hogy abból egyetlen fillért sem fordított a gazdaság fejlesztésére" - mondta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke demecseri választási gyűlésén.

A volt miniszterelnök a költségvetésről egy hasonlattal élve kijelentette " Nem az a lényeg, hogyan tudjuk másképp elosztani a tortát, hanem hogyan kell nagyobb tortát sütni". Úgy vélte, hogy a Medgyessy-kabinet letért az ország építésének, a nemzetgazdaság folyamatos fejlesztésének útjáról. Orbán Viktor bírálta a kormányt azért is, mert - szerinte - nem segíti kellően a magyar vállalkozásokat és hagyja, hogy újra "elszabaduljanak az árak".

Orbán kritizálta a Postabank eladását is, kiemelve: a pénzintézetet 101 milliárd forintért értékesítették, miközben korábban 150 milliárd forintba került a konszolidációja.

"A fél kormány itt kampányolt"

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője Orbán Viktor szavait tolmácsolva jelezte: ennek a választásnak nagy jelentősége van, az eredmény üzenet lesz. A politikus szerint ez könnyen befolyásolhatja a költségvetést is, Orbán úgy fogalmazott: nyilván nem véletelen, hogy "a fél kormány itt kampányolt" a kormánypártok jelöltje mellett.

A volt miniszterelnök beszélt az EU-ról is jelezve, Brüsszelben nem találkozott olyan kormányfővel, aki hazánk gondjait akarta volna orvosolni, mindenki saját országának érdekeiért szállt síkra: "Ha mi nem állunk ki határozottan, hanem arra törekszünk, hogy megdicsérjenek bennünket, akkor nagy bajok lesznek".

Orbán a mezőgazdaságról úgy vélekedett, az EU-val kötött megállapodás értelmében, ha egy német vagy dán gazdának juttatott támogatást 100 egységnek vesszük, akkor a magyar gazda támogatása csupán 25 egység. Emlékeztetett, ezt a magyar kormány 30 egységnyivel kiegészítheti, erre azonban nincsen költségvetési fedezet.

Nem könnyű egy miniszterelnöknek

A legnagyobb derültséget a fórumon - Révész Máriusz tájékoztatása szerint - az a felvetés okozta, hogy mit szól ahhoz a volt kormányfő, hogy Medgyessy Péter az előzetes tervekkel ellentétben mégsem jelenik meg a településen. Orbán erre úgy reagált: "ezt azt jelentheti, hogy áll jól állunk". Majd megvédte a kormányfőt, mert tapasztalatból tudja nem könnyű egy miniszterelnök programját összeállítani, különösen olyan helyzetben, amikor az egészségügyiek tüntetnek, a mezőgazdaságból élők elégedetlenek, és a vakok is kritikáikat fogalmazzák meg,

A vasárnap esedékes választáson egyébként a Fidesz támogatásával indul az elhunyt polgármester felesége, Fáky Lászlóné, aki a nagyobbik ellenzéki párt tájékoztatása szerint a település 3833 választója közül több mint 1800 kopogtatócédulát gyűjtött össze és adott le.