Gerzson
-3 °C
2 °C

Orbán nemzeti egységkormányt akar 2006-tól

2005.04.22. 11:01
A 2006-os választásokon nemzeti válságkezelési programmal kell fellépni, a megalakuló kormánynak pedig nemzeti egységkormányzásra kell törekednie, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy péntek reggel televíziós műsorban.

"A választásokon sem jobb-, vagy baloldali programmal kell föllépni, hanem kizárólag egy nemzeti válságkezelési programot kell meghirdetni, amelyben a jobb- és baloldali emberek megtalálják a számításukat, a saját jövőjüket, és mellé tudnak állni" - mondta Orbán Viktor a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: ha lesz kormányváltás, akkor azokat, akiket az emberek leváltottak, ugyan nem lehet bevonni a kormányzásba, "de ettől függetlenül, egyfajta nemzeti egységkormányra, meg nemzeti egységkormányzásra, meg összefogásra törekedni kell".

Orbán Viktor véleménye szerint a választásokon olyan nemzeti programot kell meghirdetni, amely nem ideológiai alapon közelít a problémákhoz, hanem a 2006-ra nagy valószínűséggel előálló válsághelyzet megoldására összpontosít. Ez nem lesz könnyű a mostani politikai kultúrában, jegyezte meg. A pártelnök ideológiamentes nemzeti célnak nevezte a teljes foglalkoztatást, a magyar kulturális hagyományok megőrzését és az oktatási rendszer problémáinak megoldását.

Becsapják magukat is

Szavai szerint jelenleg a kormány, manipulálva a gazdasági adatokat, nemcsak az ország közvéleményét, hanem saját magát is becsapja, ahelyett hogy szembenézne a valós helyzettel, és azt mondaná: manipuláltuk a költségvetést és a gazdasági adatokat 2004-ben, áthárítottuk 2005-re a kiadások jelentős részét.

Orbán Viktor kiemelte, nem a pártoknak kell összefogni, hanem a kormánynak és a gazdasági élet szereplőinek, ehhez az összefogáshoz pedig először meg kell egyezni abban, hogy mi a valós helyzet. Az embereknek joguk van ahhoz, hogy saját jövőjük tervezhetősége érdekében tisztában legyenek az alapvető gazdasági adatokkal. Ennek a megtagadása súlyos dolog, komoly vétség, tette hozzá.

Kupa üdvözli Orbánt a Centrumban
Kupa Mihály a Fidesz-elnök kijelentéseit kommentálva közleményt adott ki, azt állítva, hogy Orbán a Centrum által meghirdetet program egyes részeit kívánja megvalósítani. "Orbán Viktor pénteken reggel ismertette a Centrum Párt évek óta hangoztatott álláspontját, mely szerint kizárólag a szakmai alapokon nyugvó politikának van jelen és jövője. A magam részéről óvatos örömmel tölt el, hogy április 7-én, a Centrum programját bemutató sajtótájékoztatón részletesebben is kifejtett elképzeléseink értő fülekre találtak. Amennyiben Orbán Viktor valóban komolyan gondolja szavait, felemelő érzés, hogy egy ilyen kis párt, mint a Centrum egyetlen sajtótájékoztatójával többet tett a szakmai politizálásért, mint a két nagy parlamenti párt váltott regnálásuk másfél évtizede alatt." - írta Kupa Mihály. Pártelnökként és magánemberként is bízom benne, hogy Orbán Viktor után egyre több politikai szereplő hallja meg, és kezdi tettekben is hasznosítani szakmai politizálásról szóló nyilatkozatainkat. Ha ez bekövetkezik, már nem dolgoztunk hiába.