Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Best of Orbán Viktor

2007.02.16. 07:22
Pénteken kilencedik alkalommal értékeli az évet Orbán Viktor, aki csak egyszer, 2005-ben értékelt ilyen későn. A Fidesz elnöke ötödször teszi ezt ellenzékben. A Millienárison most először lép fel, legalábbis ilyen alkalomból, vidéken még soha nem szerepelt, Budán is csak most másodszor. A Pesti Vigadót öt beszéd után, 2003-ban hagyta ott.

1999: Az ellenzék erkölcsi alapja

Mikor volt? Február 4-én.

Hol volt? A Pesti Vigadóban.

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? A tandíj eltörlése, az adók és járulékok csökkentése, a gyermekek után családi adókedvezmény bevezetése, a lakásépítkezés utáni forgalmi adó egy részének visszatérítése, az alanyi jogon járó családi pótlék újbóli bevezetése.

Veretesebb mondások "A NATO csatlakozásnak az igazi jelentősége, hogy a Hunyadiak óta ez az első olyan megállapodás, amit Magyarország szabad akaratából kötött, s amelyet az ország lakói szabad akaratukból népszavazáson jóvá is hagytak."

"Természetesen mi egyetlen pillanatig sem kérdőjelezzük meg közéleti jogosítványukat (az ellenzékét), de semmiképpen sem ismerhetjük el, hogy van erkölcsi alapjuk arra, hogy követelésekkel lépjenek fel azzal a kormánnyal szemben, amely a Bokros-csomag súlyosan romboló következményeinek orvoslását végzi."

Ellenzéki reagálások Hack Péter (SZDSZ): Orbán Viktor azzal, hogy a Vigadóban saját párthívei előtt mondta el beszédét ahelyett, hogy az országgyűlésben szólalt volna fel, további lépést tett az országgyűlés szerepének csökkentésére, a parlamentáris demokrácia gyengítésére, egyfajta sajátos kancellár-demokrácia kiépítésére.

Vancsik Zoltán (MSZP): Egy ilyen fiatalembertől, aki ráadásul szereti a labdajátékokat, és tudja mi a fair játék, ez nem volt várható. Éppen ezért pimasznak és cinikusnak nevezhető az a megszólítás, amellyel megszólította a szocialista és szabaddemokrata képviselőket a Bokros-csomag kapcsán. A cinikusság abban áll, hogy ha nincs Bokros-csomag, ha nincs stabilizáció, Magyarország ma nem állna ott, amely helyzetről oly pozitívan szólt Orbán.

2000: Három gyerek, három szoba, négy kerék

Mikor volt? Február 3-án.

Hol volt? A Pesti Vigadóban.

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? Az inflációt az év végére 6-7 százalékra mérséklik, az államháztartás hiányát 3,5 százalékra mérséklik, a szociális lakásépítési támogatás rendszerének megváltoztatása, a munkanélküli járadék 12 hónap helyett csak kilenc hónapig jár.

Veretesebb mondások "A jövő céljait tíz pontban gyűjtöttem össze: mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke."

"Az előttünk álló 10 évnek, tisztelt hölgyeim és uraim, az a feladata, hogy a családok tömeges felemelkedését elősegítsük és a következő tíz évben lehetőleg minél több ember számára segítsük megteremteni a tisztes polgári jólét lehetőségét."

Ellenzéki reagálások Kovács László (MSZP): A miniszterelnök helyzetelemzése féligazságokra épült. Igyekezett az elmúlt 10 év minden eredményét kisajátítani.

Kuncze Gábor (SZDSZ): Ha ez a hangnem honosodik meg, akkor lehetôség nyílik az érdemi vitára, és ezt a változást az ellenzék is vissza fogja igazolni. Egy ilyen beszédnek a parlamentben lenne a helye, ahol lehetôség nyílna annak megvitatására.

2001: Mintha a hídon állna valaki


Mikor volt? Február 1-én.

Hol volt? A Pesti Vigadóban.

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? Mindenki számára elviselhetőek lesznek a gyógyszerárak (miközben Orbán bírálta az egészségügyi reform megakadását), a gyermekek számának növekedésével csökken a jövedelemadó, a diákhitel bevezetésének sürgetése, a gazdaságélénkítőnek szánt Széchenyi-terv meghirdetése.

Veretesebb mondások Vannak olyan családok, ahol megszületnek a gyerekek függetlenül attól, hogy van-e a szülőknek munkája, hogy el tudják-e tartani őket. Az ilyen családokat, ahol nem tudják a gyerekeket tisztességesen felnevelni, nem abban kell támogatni, hogy újabb gyerekeket vállaljanak, hanem, hogy a szülőknek legyen munkája.

"A hajó rossz alkatrészeit kicseréltük, a víz már nem szivárog be, és mintha a hídon is állna valaki"

"...szeretnénk hétköznapjainkat az örökléthez igazítani".

Ellenzéki reagálások Kovács László (MSZP): Orbán Viktor szép, emelkedett hangulatú, lírai beszéde jórészt Magyarországról, mint hajóról szólt, melynek természetesen ő a kapitánya. A miniszterelnök ezúttal is többször hivatkozott az álomra. Ironikusan azt mondom, nem jó, ha a kapitány nem ismeri saját hajóját, ráadásul álmában kormányoz.

Demszky Gábor (SZDSZ): A költői beszédben sokat hallottunk a dühöngő viharról és hánykolódó hajóról, de nem hallottunk a hajón elszabadult, fékezhetetlenül lövöldöző hajóágyúról: Torgyán Józsefről.

2002: Hozzák el magukkal családjukat is

Mikor volt? Február 7-én.

Hol volt? A Pesti Vigadóban.

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? 2006-ig "minden ma létező autópálya" eléri az országhatárt, ötszáz kilométernyi töltés és gát épül és erősödik meg, tízezerrel több kollégiumi férőhely lesz, megkétszerezik a cigány ösztöndíjasok számát, az akkorin kívül 606 milliárd forinttal több jut az egészségügynek, bevezetik az egyéni számlás nyugdíjrendszert, 7500 szociális bérlakást építenek, ötszörösére növelik az egy főre jutó szociálpolitikai kedvezményeket, megkétszerezik az átlagbéreket és a családi pótlékot, megszüntetik a munkanélküliséget.

Veretesebb mondások "A levegőbe emelkedett rakétát nem lehet visszaparancsolni a földre. Hasonlóképpen, Magyarországot sem lehet visszafordítani a múltba"

"Higgyék el, egy vasárnap délelőtt megér négy évet!"

"... arra kérek mindenkit, hogy éljenek a jogukkal, és vegyenek részt a parlamenti választáson. Jöjjenek el szavazni és hozzák el magukkal családjukat is."

Ellenzéki reagálások Kovács László (MSZP): Orbán Viktor egy leköszönő miniszterelnök rosszkedvű búcsúbeszédét mondta el csütörtökön a Vigadóban. (...) Ha egy mondattal kellene összefoglalni: országértékelésnek hamis, programnak erőtlen, kampánynak kétségkívül olcsó volt, mert a közszolgálati televíziót használta fel

Kuncze Gábor (SZDSZ): Valóban egy vasárnap délelőtt megér négy nyugodt évet, el kell menni azon a bizonyos délelőttön, ott kell lenni, szavazni kell, mert le kell váltani ezt a kormányt ahhoz, hogy legyen négy nyugodt évünk.

2003: Medgyessy-csomag lehet a vége


Mikor volt? Február 6-án. (Öt nappal Medgyessy Péter miniszterelnök parlamenti országértékelője előtt.)

Hol volt? A Pesti Vigadóban.

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? Nem a parlament a közélet terepe, hanem a települések, ahol a polgári körök szervezése óta egyre többen állnak ki a jobboldali értékek mellett. Az elmúlt tíz hónapban eldőlt, hogy a parlamenti vereség ellenére is együtt maradt a jobboldal.

Veretesebb mondások "A belépés mellett szóló érvek valamivel többet nyomnak a latba. Nos, meggyőződésem szerint a nyilvánvaló nehézségek ellenére Magyarországnak az európai unió keretei között kell megküzdenie az egyenjogúságért, az önrendelkezés jogáért és az európai unió belső életének ízlésünk szerinti átalakításáért."

"De abban talán egyetérthetünk velük, ha a kormány nem változtat, akkor a jóisten ne adja, de akár még Medgyessy-csomag is lehet az ügy vége."

"...a legszembetűnőbb jelensége a mai közéletnek talán az, hogy van itt egy tíz hónap után sem lankadó, szinte megmagyarázhatatlannak tűnő rombolási kényszer, amellyel a mai vezetők rárontanak mindenre, ami a polgári kormány idején született meg. Széchenyi-terv, diákhitel, autópálya-építés, gazdahitel, családi vállalkozások, Terror Háza, Bozsik-program, Nemzeti Színház, státustörvény. Lényegében azt mondhatjuk: úgy tűnik, semmi sem volt jól úgy, ahogy az előző négyben megépítettük. Olykor már az ember néha arra gondol, hogy talán még az esztergomi hidat is hajlandóak lennének lebontani, csakhogy húsz méterrel odébb ők építsék újjá."

Reagálások Horn Gyula (MSZP): Nem könnyű ezt a beszédet alulmúlni hiszen, amint az előbb is említettem, nagyon sok valótlanság hangzott el benne. Én nagyon rossznak tartom ezt a hangulatkeltést, ezt a típusút, nagyon rossznak tartom, hogy úgy próbálja beállítani a dolgokat, minthogyha ez az ország a törvénytelenségektől hemzsegne, és sok minden olyat, aminek a valósághoz semmi köze, hanem valamiféle szűk pártpolitikai érdekeket szolgálnak.

Kuncze Gábor (SZDSZ): Szép, hosszú beszéd volt, amelyben viaskodtak egymással a "csak a szépre emlékezem" és a "savanyú a szőlő" szempontjai, és az utóbbiak kerültek ki győztesen".

2004: Az összetöpörödés éve volt


Mikor volt? Február 10-én. (Hat nappal Medgyessy Péter miniszterelnök parlamenti országértékelője előtt.) Az évértékelő beszédet először nem február első csütörtökén mondta el, mivel az Európai Néppártnak arra a napra esett egy rendezvénye.

Hol volt? A felújítás alatt álló Pesti Vigadó helyett az ELTE lágymányosi kongresszusi központja. Orbán a Pesti Vigadóban a későbbiekben sem rendezett évértékelő beszédet.

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? Az emberek akkor is boldogok voltak, amikor még nem az ideológia határozta meg az életüket.

Veretesebb mondások "A jelenlegi bankárgondolkodást mindenki érdekében meg kell változtatni. A pénzalapú gazdaságból ma két szereplőt meg próbálnak kihagyni, az embert és a munkát. Vissza kell adni a munka örömét."

"Itt van már a kommunizmus, vagy lesz még rosszabb is?"

"Az elmúlt év a magyar családoknak az összezsugorodás, az összetöpörödés éve volt."

"Nem lehet mindenki Dugovics Titusz, mert akkor senki nem maradna a várban"

Reagálások Tóbiás József (MSZP): Orbán Viktor szorongásról és félelemről beszélt. Ezt a félelmet azok keltik, akik ma is ott ülnek hallgatóságának soraiban, a szorongást pedig azok, akik szítják, támogatják és felhasználják önös politikai céljaikra ezeket a szélsőségeket" (...)"Mesét hallhattunk a múltról és a jelenről. Február 16-án meghallgatjuk Medgyessy Pétert az ország jövőjéről

Kuncze Gábor (SZDSZ): Valójában javaslatokat sem kaptunk, hanem csak általánosságok szintjén mozgó lózungokat hallottunk

2005: Bokszolni sakkozókkal


Mikor volt? Február 16-án. (Két nappal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti országértékelője után.)

Hol volt? A Körcsarnokban. (Az évértékelő koreográfiája megváltozott. A beszédhez előzőleg a Fidesz honlapján vagy sms-ben lehetett témákat javasolni. A rendezvény két házigazdája Kudlik Júlia és Rákay Philip volt. Orbán a csarnok közepén elhelyezett színpadon fejtette ki véleményét.)

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? A nemzeti konzultáció meghirdetése. A falusiaknak faluparlamentet, a fővárosiaknak a kerékbilincsből való kiszabadítást, a panellakóknak lakásfelújítást, a nőknek családbarát karrierrendszert, a családoknak családbarát adózást ígért.

Veretesebb mondások

"Az új Magyarországot immár hantaméterben kell mérni. Valóban, ha visszaemlékeznek a mögöttünk hagyott évre, akkor 2004 a nagyotmondás éve volt."

"Bokszolni sakkozókkal, sakkozni bokszolókkal szeret ez az új kormány."

"...egy csöndes, nyugodt kormányváltásnál így hirtelen nincs jobb gondolatom.

"...a jelenlegi kormány nem tudja úgy elrontani, hogy 2006-ban ne tudjuk rendbe tenni a dolgokat."

Reagálások Hiller István (MSZP): Egy programbeszéd áll szemben egy panaszbeszéddel. A miniszterelnök programbeszéde, a Fidesz vezérének panaszbeszédével (...) Öt főpróba után egy gyenge előadást láthattunk.

Kuncze Gábor (SZDSZ): Évértékelés helyett egy lakossági fórumot láthattunk egy szórakoztató Kádár-parodiával.

2006: Kell lennie a világban egy helynek


Mikor volt? Január 29-én. (Egy nappal Gyurcsány Ferenc parlamenti évértékelője előtt.)

Hol volt? A SYMA-csarnokban. (Orbán Viktor és egy tucatnyi szimpatizáns nagy, fehér kockánkon ült a terem közepén, a műsorvezető Kudlik Júlia és Rákay Philip volt. A hallgatóság kiválasztott tagjai kérdezhettek a miniszterelnök-jelölttől.)

Mik voltak a legfontosabb bejelentések/ígéretek? A magyarok közötti szolidaritás volt a fő motívum.

Veretesebb mondások "Kell lennie a világban egy helynek, ahol a magyar emberek előnyt élveznek minden más nemzet fiaival szemben. Nem az a normális, ha egy országban a külföldiek élveznek előnyt a hazaiakkal szemben. Egyetlen más országtól sem várjuk el, hogy mi ott legyünk előnyben."

"A vereség és a kudarc az élet része. A tapasztalat és az idő visszavonhatatlanul éretté tett minket."

"Valami születőfélben van, érezhető egy csakazértis-hangulat"

Reagálások Kuncze Gábor (SZDSZ): Láttunk egy Mónika-show-t rengeteg elfogott levéllel, amit nyilvánvaló módon Orbán Viktor PR-osai írtak. (...) A beszéd csak úgy harsogott a luxusígéretektől. (...) Egy és negyed órát kidobtam az életemből.

Lendvai Ildikó (MSZP): Az igazi veszély azonban az, hogy Orbán a visszakanyarodás programját ígérte meg. Visszakanyarodás ahhoz a lakástámogatáshoz, hogy a 60 milliós lakáshoz is állami támogatást lehessen kapni, ahhoz a családtámogatáshoz, hogy súlyos ezrekkel kapjon kevesebbet a rászoruló.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!