Géza
-11 °C
-4 °C

Lapátra tették a közös célt, állítja Orbán

2005.05.02. 12:58
Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint "válságösszefogásra" van szükség Magyarországon, ezért azt kérte hétfõn pártja országgyûlési képviselõcsoportjától: segítse azokat a kezdeményezéseket, amelyek a problémák orvoslását, elsõsorban a munkanélküliség csökkentését szolgálhatják, még ha a kormányoldalról fogalmazódnak is meg. A fideszes politikus szerint a megosztottsággal szembeni egyetlen orvosság a közös cél. Közös cél volt a polgári Magyarország programja is, de azt Medgyessyvel együtt "lapátra tették" - állította pártja frakciója ülésén Orbán.

Magyarországnak nem "tyúklépésekre" van szüksége, hanem négy-öt jelentõs, nagy döntésre, amelyek orvosolják a helyzetet, amelyek szembenéznek a probléma valóságos méretével - mondta a Fidesz elnöke a nagyobbik ellenzéki párt frakcióülésének nyilvános részén.

A következõ hónapokban támogatnak

Orbán Viktor kijelentette: mindent támogatni kell a következõ hetekben, hónapokban, ami a munkanélküliség visszaszorítására alkalmas. Szerinte e cél eléréséhez elsõsorban adókedvezményekre, a kis- és középvállalkozások adóterheinek csökkentésére van szükség. Javasolta, hogy a frakció hangosabban követelje a visszatartott áfa kifizetését a vállalkozóknak és azt, hogy az állam teljesítse fizetési kötelezettségeit. Több olyan minisztérium van ugyanis - mondta példaként -, amely nem fizeti be a tb-járulékot és bizonyos, 100 százalékos állami tulajdonban lévõ cégek is adósai a költségvetésnek. Indítványozta továbbá, hogy a Fidesz érje el adócsökkentési javaslatcsomagjának napirendre tûzését, a felsõoktatási törvény visszavonását és támogassa azokat a törekvéseket, amelyek célja a szakképzési rendszer átalakítása.

Vitatható és viharos körülmények között

Orbán Viktor a magyar demokrácia eddigi legnagyobb interaktív vállalkozásának nevezte a nemzeti konzultáció meghirdetését, amelytõl azt várják, hogy ismét megfogalmazódnak Magyarország közös céljai, amelyekre a kormány munkája épülhet. Magyarország az elmúlt három évben céltalanná vált - mondta a volt miniszterelnök, hozzátéve: az ország ügyeinek intézésére a céltalanság mellett a tapasztalatlanság nyomja rá a bélyegét. Hangsúlyozta, hogy a megosztottsággal szembeni egyetlen orvosság a közös cél. Szerinte ilyen volt 1998-2002 között a törekvés a polgári Magyarország megteremtésére, majd a társadalom "vitatható és viharos körülmények között" úgy döntött, a jóléti rendszerváltást választja. A mai helyzet abban különbözik 2002-tõl, hogy a közös célt, amelyet a választásokon az emberek megerõsítettek, "lapátra tették" a miniszterelnökkel együtt, és azóta Magyarországnak nincsenek közös céljai - közölte Orbán Viktor.

A nagytõke is rosszul járt

Orbán Viktor az új agrárminiszter tevékenységét illetõen is az együttmûködés útját javasolta, "hátha" sikerül elérni a nemzeti érdekek védelmét a mezõgazdaságban. A csatlakozás elsõ évének több a vesztese Magyarországon, mint a rendszerváltoztatásnak volt - jelentette ki a pártelnök, aki szerint elsõsorban a vidék Magyarországa szenvedett el károkat. Úgy értékelte, hogy Magyarország vesztese lett az elsõ esztendõnek, még a nagytõke tulajdonosai is rosszul jártak, és a döntéshozóknak köszönhetõen csak amatõrként "totyogunk a pályán" az európai profi mezõnytõl leszakadva. Közölte: az unió legalább annyira érdek-, mint értékközösség, ezzel szemben a magyar döntéshozók nem védték megfelelõen a magyar gazdák érdekeit. Erre példának azt hozta fel, hogy "kétes minõségû" élelmiszerek nagyobb arányban érkeznek Magyarországra, mint amennyivel nõtt a kivitel.