Orbán lesz a Fidesz új frakcióvezetője?

2006.04.24. 10:00
Orbán Viktornak nem kellene a gátakon maradnia, mert ő hozta a vizet, mondta Lengyel László a Napkeltében. Szerinte vissza kellene egy időre vonulnia, hogy a Fideszben új stratégiák tudjanak kifejlődni.

Lengyel László politológus hétfőn a Nap-kelte szerkesztőségében, a folyosón megkérdezte Orbán Viktortól, hogy nem akar-e emigrálni.

Lengyel szerint ha Orbán valóban magára vállalná a vereség felelősségét, akkor az lenne a helyénvaló, ha egy időre visszavonulna. A politológus a tévéműsorban felidézte Orbán válaszát, miszerint "marad a gátakon", de szerinte ez nem helyes, hiszen pont ő hozta a vizet.

"Rosszul tenné, ha a gátakon akarna maradni, mert így elállja az utat, mellette nehéz lenne új stratégiát találnia Fidesznek" - fejtegette. Lengyel úgy vélte, Charles de Gaulle is tudta, hogy vissza kell vonulnia, ezt meg is tette, majd tíz év múlva visszatért, és akkor lett igazán sikeres a gaulle-izmus.

Emlékeztetett rá, hogy Orbán két, egymást követő parlamenti választás elvesztett. Ahhoz, hogy a Fidesz új stratégiát tudjon kidolgozni, egy-két lépést Orbánnak hátrébb kellene lépnie. "Horn Gyulának is el kellett mennie" - utalt a szocialisták 1998-as vereségére.

A tévéműsor mások vendége, Bence György filozófus egyetértett abban, hogy Orbán most vissza tudna vonulni, majd később visszatérhetne. Bence úgy vélte, Orbán a Fidesz frakció gyors összehívásával azt is jelezhette, hogy ellentétben az elmúlt négy évvel, most komolyan fogja venni a parlamentet. Szerinte Orbánból az új Fidesz-frakcióvezetője is lehet. Az Inforádiónak ezt megerősítő értesülései vannak.  • Hírek
  • Hírek