Ágnes
-1 °C
2 °C

Orbán: Kormányváltás kell az euróövezetbe lépéshez

2005.01.20. 19:06
Orbán Viktort a védelmi intézkedésekben a NATO szempontjait részesítené előnyben, hogy folyamatos maradjon az amerikai részvétel. A Fidesz elnöke szerint a kormány "szónoki fogásai" sem tüntethetik el a költségvetési kudarcokat.
Orbán Viktor szerint Magyarország kénytelen lesz csatlakozni a Kelet-Európán végigsöprő "egységesadó-forradalomhoz", ha továbbra is méltányos részt akar a térségbe áramló külföldi beruházásokból. Az ellenzék vezetője, külföldi újságíróknak nyilatkozva, úgy vélte, hogy ha az ország 2010-ben be akar lépni az euróövezetbe, ahhoz kormányváltásra van szükség.

Orbán azt mondta, hogy az új szónoki fogások nem tüntethetik el a költségvetési kudarcokat, amelyek tönkretették Magyarország gazdasági megbízhatóságát, és a tavalyi, 5,3 százalékos GDP-arányos hiányt az áfa-visszatérítések elhalasztásával érték el. "Előbb vagy utóbb, de nem később mint március végén vagy április elején, meg kell majd mondaniuk az igazat - idézte Orbánt a Reuters.

Az ellenzék vezetője szükségesnek nevezte a gázár valamelyes ellenőrzését, és azt mondta, hogy egy Fidesz-kormány eladná a Malévot, írta a Reuters.

A külpolitikában Orbán szorosabb együttműködést akar a szomszédos államokkal abban, hogy engedményeket kapjanak az EU-ban a munkaerő szabad áramlása számára, és támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal. Azt is kijelentette, hogy a védelmi intézkedésekben mindig a NATO szempontjait kell előnyben részesíteni a folytatódó amerikai részvétel érdekében, még akkor is, ha katonai ügyekben fejlődik az EU-beli együttműködés.