Botond, Mózes
EUR 384,73 Ft
USD 369,03 Ft
12 °C
29 °C

Orbán megfontolná a halálbüntetés visszaállítását

2002.05.22. 09:05
A móri bankrablás után Magyarországnak komolyan meg kell fontolni a halálbüntetés visszaállítását - közölte Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnök, utolsó szerda reggeli kormányfői rádióinterjújában. Igaz, egyelőre nemzetközi szerződések teszik lehetetlenné ennek a bűntetési formának a visszaállítását, de "ez az álláspont még megváltozhat".
Orbán Viktor szerint a móri bankrablás után Magyarországnak komolyan meg kell fontolnia a halálbüntetés bevezetését.Erről a leköszönő miniszterelnök szerdai, e minőségében utolsó rádióinterjújában beszélt.

Orbánt eddig helyeselte, hogy nincs halálbüntetés

Elmondta, hogy a halálbüntetést korábban helytelen intézménynek tartotta, de megváltozott a véleménye annak nyomán, hogy személyesen találkozott a két héttel ezelőtti móri bankrablás áldozatainak hozzátartozóival. Orbán Viktor hozzátette: tudja, hogy jelenleg nemzetközi egyezmények nem teszik lehetővé a halálbüntetés visszaállítását, de megítélése szerint eljön az az idő, amikor Európában is, különösen a terrorizmus elleni küzdelem miatt, ez az álláspont még megváltozhat.

Rámutatott arra, hogy Magyarország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz, ha

A Jobbik örül
Örömmel értesültünk Orbán Viktor miniszterelnök a halálbüntetés kérdésében tett nyilatkozatáról - olvasható a Jobboldali Ifjúsági Közösség közleményében. Mint fogalmaznak: úgy gondoljuk, hogy a kérdés jóval súlyosabb és összetettebb annál, hogy a politika egyszerűen a szőnyeg alá söpörje. Ezért a Jobbik Közbiztonság Csoportja továbbra is kezdeményezi a halálbüntetés ügyének társadalmi vitára bocsátását.
visszaállítja a halálbüntetést, de - mutatott rá - változik az unió is. - Nekünk, magyaroknak azután, ami Magyarországon történt, azt gondolom, hogy azon országok között van a helyünk, akik amellett érvelnek Európában, hogy a halálbüntetés ismételten a nemzeti jogalkotás hatáskörébe kerüljön - vélekedett a miniszterelnök.

Medgyessy kérdez, Orbán válaszol

Medgyessy Péter kijelölt szocialista miniszterelnökkel való csütörtöki találkozójáról szólva Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt ő kért találkozót Horn Gyula akkori kormányfőtől a hivatali teendők átadása, illetve átvétele céljából. A leköszönő kormányfő elmondta: az ilyen találkozón általában az új miniszterelnök kérdez, a régi pedig válaszol.

A leköszönő kabinet által nemrég hozott, és az ellenzék által bírált döntésekre vonatkozó kérdésekre válaszolva - az állami földeladásokról és az elit karban történt kinevezésekről - Orbán Viktor kijelentette: azt kívánja a következő kormányoknak, hogy olyan törvénytisztelő módon tegyék a dolgukat az utolsó pillanatig, mint ahogy azt a működését hamarosan befejező kormány tette. Hangsúlyozta, hogy a polgári kormány mindazt végrehajtja, amire a költségvetési törvény felhatalmazza, illetve kötelezi. - Semmi olyan döntés nem történt, amely ezt a határt átlépte volna - tette hozzá.

Még februárban döntöttek a főtisztviselőkről

Orbán Viktor a főtisztviselők kinevezéséről szóló döntéssel kapcsolatban kijelentette, hogy az még február 28-án született meg, tehát jóval a választások előtt, ezért szerinte ezt a döntést nem lehet úgy minősíteni, mint "amit már előre, a vereség tudatában hoz meg a hivatalban levő kormány".

Kétségtelen, hogy mi úgy fogjuk fel a munkánkat, hogy mi a felhatalmazást még a '98-as választásokon kaptuk a választópolgároktól négy évre, és a míg az új kormány hivatalba nem lép, addig mi annak a '98-as megbízatásnak a szellemében és programja szerint járunk el - hangsúlyozta.

Őszig látogatható a Sándor-palota

A Sándor-palota átadásáról szólva a miniszterelnök elmondta, hogy az építési munkálatok befejeződtek. Rámutatott arra, hogy 1867-tól 1945-ig ebben az épületben dolgozott a mindenkori miniszterelnök és hivatala. Hozzátette: a Sándor-palota régebbi emléke a magyar alkotmányosságnak és történelemnek, mint a parlament épülete.

Tájékoztatása szerint szándékosan időzítették úgy a munkálatokat, hogy a hivatalban lévő kormány vezetője még ne foglalhassa el ott a helyét, hanem az új kormány dönthesse el, mit kezd az épülettel. Elmondta, hogy a kormány hamarosan hoz egy döntést, amely szerint az épületet az ősz kezdetéig megnyitják, és minden érdeklődő számára látogathatóvá teszik.

Hasznos miniszterelnöki interjúk

Végezetül Orbán Viktor hangsúlyozta: hasznosnak tartja, hogy új szokásként a Magyar Rádió bevezette a heti miniszterelnöki interjúkat, s azt kívánta a hallgatóknak, hogy a "miniszterelnök személyétől függetlenül ebben a tájékozódási lehetőségben legyen részük az előttük álló esztendőkben is".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek