Klaudia
-4 °C
2 °C

Orbántól követelnek vizsgálatot a jogvédők

2001.11.15. 19:13
A Magyar Helsinki Bizottság a miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében a jogvédőket ért rendőri atrocitás miatt (Horváth Aladárt és 15 társát egy békés demonstrációról vitték el bilincsbe verve a rendőrök) azt követeli Orbán Viktortól, "ne tűrje el, hogy az erőszak, melynek 1988. június 16-án Ön is áldozata volt, ismét bűntetlenül garázkodjon". A jogvédő szervezet emlékezteti a kormányfőt arra, hogy Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján több akkori ellenzékivel egyetemben Orbán Viktort is durva erőszakot alkalmazva bilincselték meg a rendőrök.
Kedden rövidebb időre a rendőrség őrizetbe vette Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, amiért a jogvédő, közismert szociológusok társaságában élőláncot alkotva tiltakozott egy roma család kilakoltatása ellen. A rendőrök szerint a jogvédők akadályozták az intézkedést, ezért hátrabilincselt kézzel állítottak elő őket a rendőrségre, ahol több órán át fogva tartották őket. A Magyar Helsinki Bizottság az üggyel kapcsolatban nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnökhöz, aki korábban maga is elszenvedője volt a rendőri erőszaknak.

Orbán Viktort beviszik
Fotó: Kapitány Éva és Víg Sándor
"1988. június 16-án, a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Önt az intézkedő rendőrök durván megbilincselték, és a demokratikus ellenzék számos tagjával együtt előállították" - olvasható a a Magyar Helsinki Bizottság, a kormányfőhöz intézett nyilt levelében. A megbilincseléséről készült fényképfelvétel hamarosan közismertté vált, s számos kiadványban megjelent. Ma az egykori megemlékezés többi bántalmazott, megbilincselt résztvevője, Mécs Imre, Kis János, Demszky Gábor más politikai nézeteket vall, mint Ön. Ez azonban nem teszi semmissé a tényt, hogy Magyarország mai miniszterelnöke azok közé tartozik, akik fizikailag is megtapasztalták a pártállam szolgálatában álló rendőrség kíméletlen gyakorlatát - hangsúlyozza a szervezet.

Az első szabad választás után úgy vélték, a demokratikus jogállamban semmiféle rendőri brutalitásnak nem lehet tere, levelük szerint azonban tévedtek, mert az azóta eltelt több mint tíz év során száz meg száz alkalommal tapasztalhatták, hogy a rendőrség indokolatlanul vagy a szükségesnél nagyobb mértékben alkalmaz erőszakot, méghozzá anélkül, hogy felelősségrevonástól, érdemi következményektől kellene tartania. A rendőrállami módszerek túlélték a pártállamot - állítja a Magyar Helsinki Bizottság.

Szerintük az, ami november 13-án történt, ijesztően új és ijesztően régi. 1990 óta ugyanis valószínűleg először fordult elő, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazott jogvédő szervezetek tagjaival, köztiszteletben álló értelmiségiekkel szemben, noha azok semmiféle fizikai ellenállást nem tanúsítottak, csupán jelenlétükkel tiltakoztak egy kétgyermekes roma család kétes indokoltságú kilakoltatása ellen. Ez úgy tűnik, elég volt ahhoz, hogy mintegy húsz embert, köztük nőket, volt országgyűlési képviselőket, elismert kutatókat hátrabilincselt kézzel kísérjenek be a kerületi rendőrkapitányságra, és ott órákon át hallgassák ki őket.

A Magyar Helsinki Bizottság, mint olyan társadalmi szervezet, amely kiemelkedően fontos feladatának tekinti, hogy segítséget nyújtson azoknak, akiknek jogait, emberi méltóságát éppen a rendvédelmi szervek sértették meg, elítéli a rendőrség újabb erőfitogtatását, elvárja, hogy az illetékes hatóságok vizsgálják ki a történteket, és egyúttal szolidaritását fejezi ki az erőszak elszenvedőivel.

"Ön még emlékezhet a bilincs szorítására. Ne tűrje el, hogy az erőszak, amelynek 1988. június 16-án Ön is áldozata volt, ismét büntetlenül garázdálkodhasson! Tegyen meg mindent, hogy köztársaságunk törvényei ne csak az önkényuralom jelképeit, de a módszereit is tilalmazzák!" - szólítják fel a nyilt levelükben a miniszterelnököt.