Judit
2 °C
7 °C

Orbán irodáját kirakják a Parlamentből

2002.05.21. 12:20
Orbán Viktor a parlamentben szeretne magának exminiszterelnöki irodát, ám a T. Ház új szocialista elnöke szerint az Országgyűlés épületén kívül kellene helyet keresni neki. A kormányfő titkársága pedig már egy irodát "ki is nézett" Orbán és kétfős titkársága számára. A helyiség éppen Mádl Ferenc köztársasági elnök dolgozószobái alatt helyezkedik el. A Kancellárián viszont Göncz Árpád irodaszomszédja lehet a volt miniszterelnök.
Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke azt javasolja Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnöknek, hogy intézkedjen a volt kormányfő és titkársága elhelyezéséről szóló, május 15-i kormányhatározat visszavonása ügyében - derül ki a házelnök leveléből, amelyet kedden küldött el a távozó kormányfőnek.

Mindenképpen a Parlamentben maradna

Sajtóértesülések szerint a kormány legutóbbi ülésén arról született határozat, hogy a leköszönő miniszterelnöknek mindenképpen a Parlament épületében kell irodát biztosítani. Az Index információi szerint egy megfelelő dolgozószobát már ki is néztek Orbán számára. Az elgondolás szerint a távozó miniszterelnöknek megbízatásának megszűnte után sem kellene távoznia a parlament épületéből: az államfő parlamenti dolgozószobája alatt, a félemeleten kapna helyet.

A Házelnök szerint nem az alaptevékenység része

Szili Katalin a dokumentumban emlékeztet arra, hogy az Országház épületének kijelölt vagyonkezelője az Országgyűlés Hivatala, amely ebben a minőségében - az államháztartásról szóló törvény alapján - állami feladatként ellátott alaptevékenységének körében gyakorolja jogait.

A házelnök szerint a volt miniszterelnök titkárságának elhelyezése a kormány vagyonkezelésében lévő ingatlanban és a kormány által megjelölt helyiségekben valósulhat meg. A miniszterek jogállását szabályozó törvény szerint ugyanis a leköszönő miniszterelnököt két éven át kétfős titkárság és megfelelő iroda illeti meg. Amennyiben a távozó miniszterelnök végül a Meh-be költözik, ott a volt köztársasági elnök, Göncz Árpád irodaszomszédja lehet a kancellária második emeletén.

Négy kerék, egy testőr, egy szoba

A miniszterek jogállásáról szóló jogszabály szerint a kétfős titkárság mellett egy éven át korlátlan gépjármű használat illeti meg a távozó kormányfőt. Ugyancsak ennyi ideig a Köztársasági Őrezred védelmében részesül: egy gépkocsivezető és egy személyi testőr hívatott megóvni testi épségét. A törvény szerint, ha a távozó vezető megbízatását két éven át betöltötte "megfelelő lakás használatára is jogosult". A kancellária illetékese érdeklődésünkre azt mondta, Orbán Viktor nem kívánja igénybe venni ezt a lehetőséget.

Borókai a Sándor-palotát ajánlja
A kormánynak nincs oka a május 15-i határozata visszavonására - közölte a távirati irodával Borókai Gábor kormányszóvivő Szili Katalin házelnök Orbán Viktor leköszönő miniszterelnökhöz intézett levelére reagálva. - A következő kabinetnek természetesen módjában áll majd más tartalmú döntést hozni, ha nem kíván helyet biztosítani Orbán Viktor miniszterelnöknek - fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a kormány felújíttatta a Sándor-palotát, amely 1867-től a második világháborús elpusztításáig a magyar miniszterelnökök hivatala volt. - Ha Medgyessy Péter leendő miniszterelnök és kabinetje igénybe veszi a Sándor-palotát, akkor az új kormány nagyon sok parlamenti helyiséget, a vitatottnál hozzávetőlegesen ötvenszer nagyobb területet tud átadni az Országgyűlésnek, javítva annak munkakörülményeit - jegyezte meg Borókai Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?