István, Vajk
17 °C
34 °C

Újabb öt napot kapott Orbán

2002.07.24. 09:38
A mentelmi bizottság elnöke nem elégedett meg Orbán Viktor válaszával vagyongyarapodása ügyében, ezért újabb öt napot adott az ex-kormányfőnek, hogy pontosítsa vagyonnyilatkozatát. Géczi József Alajos bizottsági elnök csak ezt követően dönt arról, hogy indít-e eljárást Orbán ellen.
Egyelőre nem indul eljárás Orbán Viktor ellen vagyonnyilatkozata ellentmondásai miatt, mivel egy konkrét kérdésben még választ vár az exkormányfőtől a mentelmi bizottság - jelentette ki Géczi József Alajos, a bizottság szocialista elnöke a Magyar Hírlapnak.

Sok mindenről írt, de nem minden kérdésre válaszolt

Orbán Viktorral szemben két szocialista képviselő, Török Zsolt és Arató Gergely kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, mert szerintük a volt miniszterelnök januári és júniusi vagyonnyilatkozatai között ellentmondások vannak, valamint jelentős vagyongyarapodás tapasztalható. A mentelmi bizottság elnöke először július 11-én szólította fel vagyonnyilatkozata pontosítására az ex-kormányfőt.

Orbán Viktor ezt követően válaszul közzétette felesége, Lévai Anikó 2002. januári vagyonnyilatkozatát is. Az exminiszterelnök saját honlapján, az orbanviktor.hu-n nyilvánosságra hozott dokumentumot kísérő kommentár szerint a vagyongyarapodással kapcsolatos sajtócikkek valótlan állításokon, rágalmazáson alapulnak és a volt kormányfő szándékos politikai lejáratását célozzák.

Orbán Viktor a mentelmi bizottságnak írt tisztázó levelében azt írta: új házát részben régi lakása eladásából, részben jelzáloghitelből vette, és készpénze is maradt az ingatlanértékesítés után. A mentelmi bizottság most arra vár választ, melyik rovatban tüntette fel ezt az összeget a volt kormányfő. Orbán Viktornak öt munkanapon belül kell választ adnia, a bizottság utána dönt a további teendőkről.

A médiumokat már helyreigazításra köteleztek

Helyreigazításra kötelezte július 18-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a Lévai Anikó és Orbán Viktor által kezdeményezett eljárás nyomán a Magyar Hírlapot, a Vasárnapi Blikket, valamint a tv2 Tények című műsorában elhangzottak miatt az MTM-SBS Rt.-t. A PKKB első fokú ítélete nem jogerős. A közlés szerint a volt miniszterelnök és felesége amiatt kezdeményezte a bírósági eljárást, mert az említett sajtóorgánumok Lévai Anikó és Orbán Viktor vagyonnyilatkozatával összefüggésben valótlan híreket tettek közzé.