Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb öt napot kapott Orbán

2002.07.24. 09:38
A mentelmi bizottság elnöke nem elégedett meg Orbán Viktor válaszával vagyongyarapodása ügyében, ezért újabb öt napot adott az ex-kormányfőnek, hogy pontosítsa vagyonnyilatkozatát. Géczi József Alajos bizottsági elnök csak ezt követően dönt arról, hogy indít-e eljárást Orbán ellen.
Egyelőre nem indul eljárás Orbán Viktor ellen vagyonnyilatkozata ellentmondásai miatt, mivel egy konkrét kérdésben még választ vár az exkormányfőtől a mentelmi bizottság - jelentette ki Géczi József Alajos, a bizottság szocialista elnöke a Magyar Hírlapnak.

Sok mindenről írt, de nem minden kérdésre válaszolt

Orbán Viktorral szemben két szocialista képviselő, Török Zsolt és Arató Gergely kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, mert szerintük a volt miniszterelnök januári és júniusi vagyonnyilatkozatai között ellentmondások vannak, valamint jelentős vagyongyarapodás tapasztalható. A mentelmi bizottság elnöke először július 11-én szólította fel vagyonnyilatkozata pontosítására az ex-kormányfőt.

Orbán Viktor ezt követően válaszul közzétette felesége, Lévai Anikó 2002. januári vagyonnyilatkozatát is. Az exminiszterelnök saját honlapján, az orbanviktor.hu-n nyilvánosságra hozott dokumentumot kísérő kommentár szerint a vagyongyarapodással kapcsolatos sajtócikkek valótlan állításokon, rágalmazáson alapulnak és a volt kormányfő szándékos politikai lejáratását célozzák.

Orbán Viktor a mentelmi bizottságnak írt tisztázó levelében azt írta: új házát részben régi lakása eladásából, részben jelzáloghitelből vette, és készpénze is maradt az ingatlanértékesítés után. A mentelmi bizottság most arra vár választ, melyik rovatban tüntette fel ezt az összeget a volt kormányfő. Orbán Viktornak öt munkanapon belül kell választ adnia, a bizottság utána dönt a további teendőkről.

A médiumokat már helyreigazításra köteleztek

Helyreigazításra kötelezte július 18-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a Lévai Anikó és Orbán Viktor által kezdeményezett eljárás nyomán a Magyar Hírlapot, a Vasárnapi Blikket, valamint a tv2 Tények című műsorában elhangzottak miatt az MTM-SBS Rt.-t. A PKKB első fokú ítélete nem jogerős. A közlés szerint a volt miniszterelnök és felesége amiatt kezdeményezte a bírósági eljárást, mert az említett sajtóorgánumok Lévai Anikó és Orbán Viktor vagyonnyilatkozatával összefüggésben valótlan híreket tettek közzé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?