Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kirándulhat vagy szavazhat

2006.08.16. 09:10
Az Országos Választási Iroda közleménye szerint aki nem a lakóhelyén szeretne szavazni, igazolást kérhet a települési jegyzőtől. Viszont aki a választás napján lakóhelyétől távol tartózkodik, sehol sem tud szavazni.

Az október 1-jei települési önkormányzati választáson csak arra a tartózkodási helyre lehet igazolást kérni, amelyet a választás kitűzése előtt már bejelentettek.

Aki nem a lakóhelyén szeretne szavazni, igazolást kérhet a települési jegyzőtől. Igazolást - ellentétben az országgyűlési választásokkal - csak egyetlen helyre kérhet a választópolgár, oda, ahol a választás kitűzése, azaz július 11-e előtt már bejelentett tartózkodási helye volt.

Aki a választás napján lakóhelyétől távol tartózkodik - például gyógykezelik vagy kirándul - sehol sem tud szavazni; a szavazás napján csak a kért igazolással lehet szavazni a tartózkodási helyen. (A vonatkozó jogszabály a korábban állandó lakcímként ismert adatot lakóhelyként, az ideiglenes lakcímet tartózkodási helyként említi.)

Kisebbségi csak otthon

Fontos szabály, hogy a tartózkodási helynek még a szavazás napján is érvényes tartózkodási helynek kell lennie.

Igazolást az állandó lakóhely jegyzőjénél lehet kérni, írásban, meghatalmazott útján - úgy, hogy a kérelem a szavazást megelőző hétfőig megérkezzen a polgármesteri hivatalba -, vagy személyesen, úgy, hogy az igazolást a szavazás napja előtti pénteken 16 óráig ki lehessen adni.

A kisebbségi szavazásra nem lehet igazolást kérni, a választójog csak ott él, ahol a választópolgárt felvették a kisebbségi választói névjegyzékbe, függetlenül attól, hogy tartózkodási helyén van-e kisebbségi választás.