A jövő a Mária Valéria hídon is elkezdődött

2001.10.11. 15:13
A magyar miniszterelnök szlovák kollégáját, míg Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő Orbán Viktort méltatta az Esztergom és Párkány között újjáépült Duna-híd avatásán. Orbán beszédében úgy értékelte: az utolsó háborúban elpuszíttott híd újraépítésével elérkezett az idő hazánk és Szlovákia EU-csatlakozásához. Orbán a hídavatáson is elismételte a Fidesz választási programjának címét, mert úgy értékelte a hídavatással újra elkezdődött a jövő.
A szlovákok és a magyarok lélekben is alkalmassá váltak az európai uniós tagságra azzal, hogy eltüntették az utolsó második világháborús roncshidat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, Párkányban, a Mária Valéria híd avatásán mondott beszédében.

A Fidesz szlogenje az Orbán-beszédben

Magyarok és szlovákok közös sikere, hogy 11 hónap alatt sikerült újjáépíteni a hidat. Ez bebizonyította azt is, hogy a remény, a hit és a bizakodás mindig erősebb, mint a kétségbeesés és a beletörődés - fogalmazott a miniszterelnök. Úgy vélte, hogy az utolsó komppal, amelyen Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő és Günter Verheugen EU-biztos társaságában az avató ünnepségre érkezett, véget ért a múlt. A híddal egyben elkezdődött a jövő, ismételte el sokadszor a miniszterelnök a Fidesz választási programjának címét.

Köszönet Dzuurindának

Orbán Viktor
Orbán Viktor a tervezők, a mérnökök, a mesteremberek, a munkások mellett külön megköszönte szlovák partnerének, Mikulás Dzurindának a híd újjáépítésében játszott szerepét. Mint mondta, Dzurinda nélkül nem épülhetett volna újjá a híd, az EU támogatása nélkül pedig sokkal nehezebb lett volna.

Dzurinda: A híd Orbán és az EU nélkül nem volna

Az újjáépített Mária Valéria híd a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság, illetve a szlovák és a magyar polgárok közötti új kapcsolat jelképe, amely az elkövetkezendő években valóságosan és képletesen is összekapcsolja a két nemzetet - erről Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök beszélt. A szlovák kormányfő emlékeztetett arra, hogy az 1944-ben felrobbantott híd újjáépítéséről két évvel ezelőtt írt alá szerződést Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, s a kezdeményezés az Európai Unió segítségével valósulhatott meg. Ezen a hídon át is vezet út Európába, amelynek mindannyian részei vagyunk, és amelynek tagállamaivá mindannyian válni kívánunk - fogalmazott Mikulás Dzurinda. A kormányfő végezetül köszönetet mondott Orbán Viktornak, az Európai Uniónak és mindazoknak, akik a híd létrehozásában szerepet vállaltak.

Országaink készek az EU kibővítésére

Magyarország és Szlovákia példát mutat, miként lehet békésen, egymás mellett együttműködve dolgozni; erősen hiszem, hogy mindkét ország az Európai Unió teljes jogú tagja lesz 2004-ben - mondta Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa. Szerinte Európa készen áll a két ország befogadására, mint ahogy Magyarország és Szlovákia is felkészült a belépésre. Egész Európa ünnepi eseménye ez a hídavatás. Soha többé nem engedhetjük meg, hogy háború legyen és hidakat romboljanak le - fogalmazott az EU-biztos.

Hídavatás miatt az ellenőrzés szünetel
Határozatképtelenség miatt elmaradt csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrzőbizottságának ülése, amelyen a közgyűlés megbízásából egy 1999-ben 750 millió forintért eladott Zrínyi utcai ingatlanügy részleteit vizsgálták volna. A testületi ülésen nem jelent meg a fővárost kormányzó MSZP, illetve az SZDSZ egy képviselője sem, a fideszes honatyák pedig azért maradtak távol, mert fontosabbnak érezték részt venni a Mária Valéria híd esztergomi avatásán. Perlaki jövő hétre újra összehívja a grémiumot, mert továbbra is visszaéléseket sejt, noha ezt a lehetőséget egy 800 oldalas szakértői jelentés már megcáfolta.


  • Hírek
  • Csok