Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Eddig két szavazókörben kell ismételni

2002.10.25. 16:00
Eddig az ország két településén észleltek olyan szabálytalanságot, amiért meg kell ismételni az önkormányzati választást. A Somogy megyei Nagykopárdi és a Fejér megyei Dég egy-egy szavazókörében harminc napon belül ismét az urnákhoz járulnak a választópolgárok.
A Legfelsőbb Bíróság (LB) érdemi vizsgálat nélkül pénteken elutasította a SZDSZ Baranya megyei választmányának az OVB szerdai ülésén hozott határozata elleni kifogását - tájékoztatta az LB sajtótitkára az MTI-t.

Szükséges, de nem elégséges

Az SZDSZ Baranya megyei választmányának alelnöke beadványában azt kifogásolta, hogy az előzetes eredmények alapján a párt 10 ezer fő feletti listája a megyében meghaladta a törvényben előírt 4 százalékot, mégsem kapott mandátumot. Ennek kapcsán az OVB szerdai ülésen elhangzott, hogy a négyszázalékos határ szükséges, de nem elégséges feltétel a mandátum elnyeréséhez.

Az LB közleménye szerint a kifogást előterjesztők a beadványukhoz nem mellékelték az eljáró jogi képviselő meghatalmazását. Ezért a kérelmező kifogását - annak érdemi vizsgálata nélkül - el kellett utasítani - tartalmazza a közlemény.

Meg kell ismételni

A Fejér Megyei Bíróság megsemmisítette a dégi önkormányzat választási eredményeit. A három szavazókör közül az egyikben nem volt az urnában ellenőrzőszelvény, ezért a voksolást meg kell ismételni. A választópolgárok az önkormányzati képviselők mellett a polgármesterre is szavaznak. Ez utóbbi voksoláson egyébként a két polgármester-jelölt között mindössze egy szavaz különbség volt.

Egy szavazatnyi különbség a két jelölt között

A Somogy megyei Nagykopárdiban azért kell új választást kiírni a községben, mert vasárnap nem küldték el időben a mozgó urnát egy olyan család otthonába, amelyben három mozgássérült akart szavazni. Az érvénytelennek bizonyult választáson egyébként itt is egyetlen szavazatnyi különbséggel szerepelt a két polgármesterjelölt.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az Indexnek elmondta: a bíróságok ezen a héten hozzák meg döntéseiket, de eddig ő is csak erről a két esetről értesült. Hangsúlyozta: az érintett településeken csak az adott szavazókörökben kell megismételni a választást, mégpedig harminc napon belül.

A bíróság dönti el

A bíróság péntek délután dönti el, ki lesz a következő négy évben a Hajdú-Bihar megyei Derecske polgármestere. A választáson a korábbi polgármester Csató István egyetlen szavazattal ugyan többet kapott, mint vetélytársa, az eddigi alpolgármester, de a területi választási bizottság a szavazatok újraszámlálása után két szavazólapot érvénytelennek minősített. Az arány így megfordult, és a plusz egy szavazat a polgári összefogás jelöltjeként induló Porkoláb Imrének juthat.