Judit
3 °C
7 °C

Eddig két szavazókörben kell ismételni

2002.10.25. 16:00
Eddig az ország két településén észleltek olyan szabálytalanságot, amiért meg kell ismételni az önkormányzati választást. A Somogy megyei Nagykopárdi és a Fejér megyei Dég egy-egy szavazókörében harminc napon belül ismét az urnákhoz járulnak a választópolgárok.
A Legfelsőbb Bíróság (LB) érdemi vizsgálat nélkül pénteken elutasította a SZDSZ Baranya megyei választmányának az OVB szerdai ülésén hozott határozata elleni kifogását - tájékoztatta az LB sajtótitkára az MTI-t.

Szükséges, de nem elégséges

Az SZDSZ Baranya megyei választmányának alelnöke beadványában azt kifogásolta, hogy az előzetes eredmények alapján a párt 10 ezer fő feletti listája a megyében meghaladta a törvényben előírt 4 százalékot, mégsem kapott mandátumot. Ennek kapcsán az OVB szerdai ülésen elhangzott, hogy a négyszázalékos határ szükséges, de nem elégséges feltétel a mandátum elnyeréséhez.

Az LB közleménye szerint a kifogást előterjesztők a beadványukhoz nem mellékelték az eljáró jogi képviselő meghatalmazását. Ezért a kérelmező kifogását - annak érdemi vizsgálata nélkül - el kellett utasítani - tartalmazza a közlemény.

Meg kell ismételni

A Fejér Megyei Bíróság megsemmisítette a dégi önkormányzat választási eredményeit. A három szavazókör közül az egyikben nem volt az urnában ellenőrzőszelvény, ezért a voksolást meg kell ismételni. A választópolgárok az önkormányzati képviselők mellett a polgármesterre is szavaznak. Ez utóbbi voksoláson egyébként a két polgármester-jelölt között mindössze egy szavaz különbség volt.

Egy szavazatnyi különbség a két jelölt között

A Somogy megyei Nagykopárdiban azért kell új választást kiírni a községben, mert vasárnap nem küldték el időben a mozgó urnát egy olyan család otthonába, amelyben három mozgássérült akart szavazni. Az érvénytelennek bizonyult választáson egyébként itt is egyetlen szavazatnyi különbséggel szerepelt a két polgármesterjelölt.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az Indexnek elmondta: a bíróságok ezen a héten hozzák meg döntéseiket, de eddig ő is csak erről a két esetről értesült. Hangsúlyozta: az érintett településeken csak az adott szavazókörökben kell megismételni a választást, mégpedig harminc napon belül.

A bíróság dönti el

A bíróság péntek délután dönti el, ki lesz a következő négy évben a Hajdú-Bihar megyei Derecske polgármestere. A választáson a korábbi polgármester Csató István egyetlen szavazattal ugyan többet kapott, mint vetélytársa, az eddigi alpolgármester, de a területi választási bizottság a szavazatok újraszámlálása után két szavazólapot érvénytelennek minősített. Az arány így megfordult, és a plusz egy szavazat a polgári összefogás jelöltjeként induló Porkoláb Imrének juthat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?