Ágnes
-1 °C
2 °C

Több párt, kevesebb jelölt

2006.03.20. 20:05
Csak a pártok száma nőtt a 2002-es választásokhoz képest. Hétfőn lezárult az egyéni jelöltállítás, 1014-en adták le szelvényeiket, közülük 984-en biztosan indulhatnak. Országos listát az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Kereszténydemokratapárt állított, az MDF-nek és a MIÉP-Jobbiknak is lehetősége van még rá keddig.

Kétszázzal csökkent az egyéni képviselőjelöltek száma a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest. Az Országos Választási Iroda hétfői tájékoztatása szerint összesen 1014 jelöltet vettek nyilvántartásba, szemben a 2002-es 1244 egyéni jelölttel. A most nyilvántartásba vett jelöltek közül 984-ről határoztak a választási bizottságok, tehát ők biztosan képviselőjelöltek lesznek.

A hétfőn 16 órakor lejárt határidőig 142 területi listát regisztráltak és ezek közül 118 nyilvántartásba vétele már megtörtént. 2002-ben 155 területi listát jelentettek be a jelölőszervezetek.

Pártokból viszont idén vettek többet nyilvántartásba, 48-at, szemben a 2002-es 39-cel. Egyéni jelöltet az idén eggyel több párt, 24 tudott állítani, mint négy éve. A területi listaállításban az idén 12 párt vett részt, két olyan párt van, amely egy-egy listát állított, a többinek nagyobb számban sikerült.

Rytko Emlia, az OVI vezetője szerint a jelöltállítás utolsó hetében leadott ajánlószelvények jelentős része hamis volt. Ez egyebek között annyit jelent, hogy vagy fénymásolaton, vagy esetleg nyomdai úton állították elő ezeket a lapokat, holott a törvény előírja, hogy csak az eredeti ajánlószelvényt lehet használni. Több úgynevezett dupla ajánlószelvényt is találtak, amelyeken valahonnan megszerzett és benyújtott ajánlószelvényen szereplő adatok ismétlődtek és olyan is sokszor előfordult, hogy már meghalt személyek, vagy az adott településen nem lakók adatai szerepeltek az ajánlószelvényen, vagy találomra beírt személyi szám szerepelt.

Az OVI nyolc esetben tett rendőri feljelentést. "Ezek olyan intő jelek, amelyek arra mutatnak, hogy az ajánlószelvény rendszerét érdemes lesz a választások után felülvizsgálni" - mondta Rytkó.

Az OVB hétfői ülésén nyilvántartásba vette négy párt országos listáját. Az SZDSZ, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Fidesz-MPP-Kereszténydemokrata Néppárt, valamint a Kereszténydemokratapárt-Keresztényszociális Centrum kérelme megfelelt a törvényi előírásoknak, ezért ezeket a pártokat nyilvántartásba vették. Az MSZP országos listáját március 16-án vette nyilvántartásba az OVB, így öt párt állított eddig országos listát. Országos lista állítására március 21-én 16 óráig van lehetőség. Országos listát az a párt állíthat, amely 7 területi listát tudott állítani. Az OVI hétfő délutáni adatai alapján a szükséges, legalább hét területi listával az MDF és a MIÉP-Jobbik is rendelkezik, tehát még két pártnak van esélye arra, hogy országos listát állítson.