Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessynek szűk Orbán szobája

2002.08.06. 15:00
Kiköltözött Orbán Viktor korábbi parlamenti dolgozószobájából a kormányfő. Medgyessy Péter szűkösnek ítélte az irodát, amely századelős bútorokkal van berendezve, ezért helyet cserélt titkárságvezetőjével. A volt miniszterelnök hivatala minimum 35, más források szerint 70 millió forintot költött a Parlament tervezője által megálmodott kormányfői iroda eredeti állapotának visszaállítására.
Orbán Viktor volt miniszterelnök az előző ciklus közepén költözött vissza abba az irodába, amelyet a Parlament építésekor a tervező, Steindl Imre szánt a mindenkori kormányfőnek. A dolgozószobát Orbán előtt 1947-ben használta utoljára az akkori miniszterelnök.

A Ház falát is kibontották

Az iroda eredeti bútorainak felújítása miatt a T. Ház falát is ki kellett bontani, mivel a Zsolnay-berakásos garnitúra rekonstrukcióját Pécsen, az eredeti gyártó telephelyén végezték. A Zsolnay Porcelángyár 900 elemből álló kiegészítést gyártott le eredeti leírások alapján a hiányok pótlására a nagy- és kisszekrény, a dohányzó és az íróasztal burkolatához. Az olyan elveszett bútordarabokat, mint a hímzéses bőrfotelek utángyártással pótolták.

Titkosított rekonstrukció

A miniszterelnökség titoktartási kötelezettséget kért a megkötött szerződésekben a rekonstrukcióban közreműködőktől. Az akkori sajtóhírek szerint az Orbán által kezdeményezett helyreállítás minimum 30-35 millió forintba került, de egyesek szerint a műtárgybiztosítással együtt az összeg elérhette a 70 millió forintot is. Az exminiszterelnök irodájában zajlottak a legendás Orbán-Torgyán találkozók, de itt találkozott a választásokat követően Orbán Viktor utódjával, Medgyessy Péterrel is. Kormányzati források szerint ez utóbbi megbeszélésen az átadás-átvétel egyeztetése közepette Orbán Viktor mintegy negyven percet beszélt a berendezési tárgyakról.

Szűkös térélmény

Medgyessy Péter hivatalba lépésekor átjárhatóvá tette az iroda előtti, addig lezárt folyosószakaszt, ám maga csak két hétig volt "lakója" a Steidl-féle dolgozószobának. Információink szerint Medgyessy kicsinek találta a bútorokkal telezsúfolt helyiséget, ezért irodát cserélt titkárságvezetőjével. Orbán korábbi hivatalában ugyanis háromnál több meghívott már nem fér el kényelmesen. Az egykori kormányfők bútorait így most a miniszterelnök titkárságvezetője használja.