Ágnes
-5 °C
2 °C

Medgyessynek szűk Orbán szobája

2002.08.06. 15:00
Kiköltözött Orbán Viktor korábbi parlamenti dolgozószobájából a kormányfő. Medgyessy Péter szűkösnek ítélte az irodát, amely századelős bútorokkal van berendezve, ezért helyet cserélt titkárságvezetőjével. A volt miniszterelnök hivatala minimum 35, más források szerint 70 millió forintot költött a Parlament tervezője által megálmodott kormányfői iroda eredeti állapotának visszaállítására.
Orbán Viktor volt miniszterelnök az előző ciklus közepén költözött vissza abba az irodába, amelyet a Parlament építésekor a tervező, Steindl Imre szánt a mindenkori kormányfőnek. A dolgozószobát Orbán előtt 1947-ben használta utoljára az akkori miniszterelnök.

A Ház falát is kibontották

Az iroda eredeti bútorainak felújítása miatt a T. Ház falát is ki kellett bontani, mivel a Zsolnay-berakásos garnitúra rekonstrukcióját Pécsen, az eredeti gyártó telephelyén végezték. A Zsolnay Porcelángyár 900 elemből álló kiegészítést gyártott le eredeti leírások alapján a hiányok pótlására a nagy- és kisszekrény, a dohányzó és az íróasztal burkolatához. Az olyan elveszett bútordarabokat, mint a hímzéses bőrfotelek utángyártással pótolták.

Titkosított rekonstrukció

A miniszterelnökség titoktartási kötelezettséget kért a megkötött szerződésekben a rekonstrukcióban közreműködőktől. Az akkori sajtóhírek szerint az Orbán által kezdeményezett helyreállítás minimum 30-35 millió forintba került, de egyesek szerint a műtárgybiztosítással együtt az összeg elérhette a 70 millió forintot is. Az exminiszterelnök irodájában zajlottak a legendás Orbán-Torgyán találkozók, de itt találkozott a választásokat követően Orbán Viktor utódjával, Medgyessy Péterrel is. Kormányzati források szerint ez utóbbi megbeszélésen az átadás-átvétel egyeztetése közepette Orbán Viktor mintegy negyven percet beszélt a berendezési tárgyakról.

Szűkös térélmény

Medgyessy Péter hivatalba lépésekor átjárhatóvá tette az iroda előtti, addig lezárt folyosószakaszt, ám maga csak két hétig volt "lakója" a Steidl-féle dolgozószobának. Információink szerint Medgyessy kicsinek találta a bútorokkal telezsúfolt helyiséget, ezért irodát cserélt titkárságvezetőjével. Orbán korábbi hivatalában ugyanis háromnál több meghívott már nem fér el kényelmesen. Az egykori kormányfők bútorait így most a miniszterelnök titkárságvezetője használja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!