Mátyás
-6 °C
1 °C

Orbán perrel fenyegeti a Népszavát

2003.02.14. 15:00
Vizsgálatot indított több Fejér megyei település, hogy kiderüljön az előző önkormányzati vezetés miből és miért vásárolt tavaly Orbán Viktor részére 680 ezer forintért egy Kokas Ignác festményt - értesült a Népszava. A volt kormányfő úgy emlékszik, hogy a "Romos présház díszben" című festményt nem a születésnapjára, hanem az alcsútdobozi református templom felújítása alkalmából kapta. Egy biztos, Orbán Viktor vagyonbevallásában egyik kép sem szerepel. Orbán Viktor politikai támadásnak tekinti a cikket, és szóvivője útján emlékeztet: a volt kormányfő a vagyonnyilatkozatának tartalmát megkérdőjelező állításokkal szemben már több bírósági pert megnyert.
Kokas Ignác Romos présház díszben című festményének vételárát, 680 ezer forintot hat Vál-völgyi önkormányzat - Felcsút, Alcsútdoboz, Vál, Tabajd, Bodmér és Kajászó - közösen fizette. A festményt dr. Győri Péter és lánya adta el az ajándékozást megszervező alcsútdobozi önkormányzatnak - adta hírül a Népszava.

Orbán úgy emlékszik

Orbán sajtószóvivőjén keresztül reagált a napilap kérdéseire, eszerint a festményt nagy becsben tartja, mert Kokas Ignác váli születésű és kötődésű művész, így számára különös értékkel bír. Az ex-miniszterelnök ugyanakkor úgy emlékszik, hogy a festményt az alcsúti templom felújításának alkalmából kapta. Mint közölte, a festmény azért nem szerepel a vagyonnyilatkozatában, mert ajándékként nem foglalkozott annak értékével, és szerinte nem is kellett volna bejelentenie azt.

A volt kormányfő állításait Tabajd polgármestere is megerősítette a Népszavának. Termesszentandrási György szintén úgy emlékszik, hogy Orbán nem születésnapjára kapta a Kokas-festményt. A polgármester arra a kérdésre, hogy a festmény árának rájuk eső részét önkormányzati pénzből fizették-e, úgy válaszolt, hogy igen, de ezzel nem érte veszteség a hivatal költségvetését.

A lelkész nem úgy emlékszik

Orbán és Termesszentandrási állításait nemcsak a többi települési vezető, hanem Darvas Tamás Erik, az alcsútdobozi református templom lelkésze is cáfolta. Elmondása szerint a felújított templom átadásakor nem a Kokas-festményt kapta a volt kormányfő, hanem a gyülekezet egyik tagja festett számára egy képet.

Orbán Viktor 2002. május 31-én töltötte be 39. életévét. A felújított alcsútdobozi református templomban 2002. június 1-én tartottak ünnepi misét. Orbán Viktor saját honlapján az alcsútdobozi eseménnyel kapcsolatban a következő szöveg olvasható: "A templom a Kárpát-medencében nekünk magyaroknak mindig az újrakezdés helye volt" - mondta Orbán Viktor, aki végül millenniumi zászlót adott át a gyülekezetnek, - a közösség pedig - többek között - Tóth Csaba festményével ajándékozta meg őt."

Senkinek semmi köze?

Alcsútdobozi református templom
Alcsútdoboz polgármestere, Hargitai László a napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az ügyhöz "senkinek semmi köze". Mint mondta, "bensőséges ünnepség keretében adtuk át a festményt születésnapi ajándékként, amit nem illik piszkálni. Lényegtelen, hogy honnan és miből finanszíroztuk a képet, ez a mi dolgunk, nem magukra tartozik. Mindenhol mínuszos a költségvetésünk, hitelt kell felvennünk ahhoz, hogy a béreket ki tudjuk fizetni. Miért ezzel a tavalyi történettel foglalkoznak?" - kérdezett vissza Hargitai.

"Működési költség"

Zsírai Győző, Vál jelenlegi polgármestere vizsgálatot indított a képajándékozási ügyben. A függetlenként megválasztott polgármester a napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a képvásárlás költségeit elődje, Tóth Ferencné hagyta jóvá, méghozzá a testület engedélye nélkül. A lap birtokába került váli számla "működési" címen jelölte meg a 680 ezer forint rájuk eső 1/6-od részét: 113 ezer 333 forintot. Ez a napilap szerint büntetőjogi szempontból is aggályos lehet, így a vizsgálat lezárultával hűtlen kezelés miatt feljelentést tehet az önkormányzat. Azt, hogy a többi önkormányzatnál milyen jogcímen fizették ki az összeget, nem tudni, mivel még nem készültek el a zárszámadással.

Nem fogadhatta volna el

A váli számlán a kifizetés időpontjaként 2002. május 27-e van megjelölve. S mivel a Medgyessy-kormány pont május 27-én lépett hivatalba, a festményt Orbán már nem mint miniszterelnök, hanem mint képviselő kapta. Mintahogy a Népszava is írja, "az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselő megbízatásával összefüggésében nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a mindenkori képviselői alapdíj kéthavi összegét meghaladja. Ez az összeg 2002-ben 165 ezer forint volt. Az ennél alacsonyabb értékű ajándékokról és ingyenes juttatásokról a képviselő kimutatást köteles vezetni."

De ha már elfogadta, be kellett volna vallania

A rendelkezések szerint jövedelemnek minősül a nyilatkozó éves jövedelme tekintetében a - bármilyen címen és formában megszerzett - bevétel egésze. Egyes meghatározott esetekben pedig a költségekkel csökkentett része vagy a bevétel meghatározott hányada. Ezek közé tartoznak a törvény alapján megállapított, továbbá a külön adózó jövedelmek. Jövedelem a bevételnek nem számító és a törvény szerint adómentesnek minősülő bevétel is. Ilyenek: az örökség, a magánszemélytől kapott ajándék vagy a biztosító szolgáltatása.

Abban az esetben, ha valaki egyes tételeket nem vall be vagyonnyilatkozatában, akkor bejelentés alapján a mentelmi bizottság köteles kivizsgálni az ügyet.

Orbán politikai támadásnak tekinti a cikket

Orbán Viktor titkárságvezetője politikai támadásnak tekinti a Népszava pénteki cikkét. Doncsev András pénteki közleménye szerint a Népszava annak ellenére indított politikai támadást Orbán Viktor ellen, hogy a politikus vagyonnyilatkozatát a törvényi előírásoknak megfelelően nyújtotta be.

Orbán Viktor szóvivője a Népszavának azt mondta: a politikus azért nem szerepeltette a festményt vagyonnyilatkozatában, mert - mivel a képet ajándékba kapta - nem vizsgálta értékét. Doncsev András pénteki közleménye emlékezetet arra, hogy Orbán Viktor a vagyonnyilatkozatának tartalmát megkérdőjelező állításokkal szemben már több bírósági pert megnyert. "Orbán Viktor a továbbiakban is peres eljárást indít minden olyan sajtóorgánum és személy ellen, akik vele kapcsolatban nagy nyilvánosság előtt valótlan állításokat tesznek" - áll a közleményben.