Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Botránytól tartott Orbán az üzlettársak igényei miatt

2005.03.24. 14:04
Orbán Viktor a napokban tett nyilatkozatában tagadta, hogy miniszterelnökként tervezte a Tokaj Kereskedőház privatizációját, az Élet és Irodalom legújabb számában közölt jegyzőkönyv-részlet szerint azonban az állami tulajdonú részvénytársaság "fideszes" kiárusítását csak a 2002-es kormányváltás akadályozta meg. Az ÉS dokumentumai szerint Orbán feleségének üzlettársai a közös cég fejlesztése érdekében más állami ingatlanok megszerzésére is pályáztak volna, Orbán azonban politikai botránytól tartott.

"Kell az a ház" - mondta Orbán Viktornak és a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. tulajdonosainak Kékessy Dezső, volt párizsi nagykövet, állítja az Élet és Irodalom. A lap pénteken megjelenő számában közölt újabb taggyűlési jegyzőkönyv-részlet szerint Orbán Viktor a 2000 szeptember 6-i céges megbeszélésen az állami ingatlanok megszerzésével kapcsolatos javaslatokra azt mondta felesége üzlettársainak, hogy "Ezt a választások előtt nem lehet megcsinálni. A borkutatót nem lehet külön kihozni, óriási botrány lenne belőle. Ha szétszedjük az egészet, akkor ki lehet hozni a kutatót. 2002 után lesz aktuális."

Szent tehén, nehéz hozzányúlni

Várnak a bizonyítékokkal
Az ÉS a volt miniszterelnököt érintő állításokkal kapcsolatban a legfrissebb számában közleményben szögezi le: a szerkesztőség tisztában van azzal, hogy az olvasók bizonyítékot várnak egy ilyen súlyú ügyben. A lap azonban, miután hivatalos helyreigazítási kérelmet nem kapott, a bizonyítékokat "az ilyenkor várható jogi processzus keretében, a bíróság előtt, vagy, ha azt jogi kötelezettség írja elő, vizsgálóbizottság előtt kívánja bemutatni".
A volt párizsi nagykövet az akkor még hivatalban lévő kormányfő jelenlétében szögezte le, hogy a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-nek szüksége van Tokaj belvárosában egy székházra. Felvetését Lévai Anikó egykori ügyvédtársa és a hegyaljai Kft. egyik irányító személyisége, Szász István Attila is támogatta. Kékessy Dezső a jegyzőkönyv szerint egy, a tokaji Bethlen Gábor utcában lévő állami ingatlan nézett ki a cég leendő központjának, amelynek megszerzéséhez a város polgármesterének segítségét is számba vette. Kékessy ugyanakkor a jegyzőkönyv tanúsága szerint tartott attól, hogy "ismertségük" miatt meghiúsul az üzlet, ezért "paravánvásárlást" javasolt egy "külföldi jogi személy" bevonásával. Szász a taggyűlés résztvevői előtt azonnal tisztázta is a helyzetet: a Kékessy által célba vett ház ÁPV Rt. tulajdon, és 5 millió forint a könyv szerinti értéke. Az ÉS jegyzőkönyve szerint a Kft. üzletstratégiai megbeszélésén a borászat felfuttatása kapcsán a Tokaj Kereskedőház egyes részeinek megvétele is szóba került. Orbán a szintén Kékessytől származó ötletre többek között azt mondta, hogy "szent tehén, nehéz hozzányúlni, csak a ciklus idején lehet megoldani".

2000-ből nincs hivatalos

Orbán Viktor a múlt héten kirobbant ügyről nyilatkozva tagadta, hogy részt vett volna a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. taggyűlésén. Soha semmilyen taggyűlésen nem vett részt sem miniszterelnökként, sem az előtt, sem az után - mondta a Fidesz elnöke, hozzátéve, hogy ezt azért sem tehette meg, mert nem tagja a cégnek. Orbán mulatságos feltételezésnek nevezte a Tokaj Kereskedőház tervezett privatizációjáról szóló jegyzőkönyv-részleteket is, mert mint mondta, a kereskedőház hivatali ideje alatt végig állami tulajdonban maradt, viszont 2002 után már részben magánkézbe került. A Fidesz a múlt héten bemutatta azokat a cégdokumentumokat, amelyeket a Kft. az elmúlt években beadott a BAZ megyei bíróságon. A párt állítása szerint csak a kikért iratok számítanak hiteles taggyűlési jegyzőkönyvnek, és a kilenc cégdokumentum az összes, amit a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. tagjai leadtak. Érdekes azonban, hogy a kiadott dokumentumok között nem volt egyetlen 2000-ből származó jegyzőkönyv sem, jóllehet a kft.-kre vonatkozó szabályok szerint évente egyet le kell adni a cégbíróságra.

11 kérdés vizsgálatra
Az MSZP országgyűlési frakciójának 72 képviselője javaslatot nyújtott be "az Orbán-család állami forrásokból történő gyarapodása, különös tekintettel a szőlőbirtokra" néven parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy lejárt a határidő, a mai napig nem érkezett helyreigazítási kérelem az Élet és irodalom című hetilaphoz, amely Orbán Viktor volt miniszterelnök szerepével foglalkozott a részben házastársa tulajdonában lévő kft. ügyeiben. A politikus felsorolta 11 kérdésüket, amelyekre választ várnak a bizottságtól, többek között azt, hogy felhasználta-e, s ha igen, milyen módon Orbán Viktor volt miniszterelnök közjogi funkcióját családi vállalkozásának vagyongyarapításához, illetve, hogy hitelesek-e az összeférhetetlenség gyanúját felvető, a sajtóban megjelent információk a volt miniszterelnök szerepvállalásáról a családi cégben.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy a pártnak nincs takargatnivalója. "Bár tisztában vagyunk vele, hogy a vizsgálóbizottság nem az igazság kiderítését, hanem Orbán Viktor befeketítését szolgálja, állunk minden törvényes és alkotmányos vizsgálat elébe" - tudatták közleményben. A Fidesz emlékeztetett arra, hogy 2002 óta a Medgyessy-kormány négyszer folytatott vizsgálatot a Tokaj Kereskedőháznál, de semmilyen törvénytelenséget nem találtak. "Amibe Keller László belebukott, azt Gyurcsány Ferenc folytatja. A miniszterelnök megbízásából az elmúlt napokban újabb rágalomhadjárat indult Orbán Viktor ellen" - írták. (MTI)