Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem sértett törvényt Orbán levele

2002.06.24. 17:43
Nem sértett törvényt Orbán Viktor a választások után a nyugdíjasoknak küldött levele. A levél kézhezvétele után többen vizsgálatot kezdeményeztek az adatvédelmi biztosnál az adatkezelés megsértése miatt. Bár törvénysértés nem történt, néhány formai hibát talált az ombudsman.
Bár törvényt nem sértett, formailag és tartalmilag csak részben felelt meg az adatkezeléssel szemben támasztott követelményeknek Orbán Viktor a választások után a nyugdíjasoknak küldött levél - állapította meg az adatvédelmi biztos.

Tájékoztatniuk kellett volna

Péterfalvi Attila ombudsman szerint a levél kiküldésének módja nem sértette meg az adatkezelési szabályokat, mivel az adatkezelő Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a személyes adatokat nem adta át sem a kormányfőnek, sem a Miniszterelnöki Hivatalnak. Bár az ombudsman szerint nem kötelessége a nyugdíj folyósítójának levélben tájékoztatni az ellátottakat a nyugdíj változásáról, ugyanakkor a személyre szóló értesítéssel nem sértették meg a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat.

Kifogásolta azonban az adatvédelmi biztos, hogy a címzetteket nem tájékoztatták arról: adataikat jogszerűen használták fel. Véleménye szerint ennek hiányában sokan úgy gondolták, hogy az adataikat a Nyugdíjfolyósítási Intézet jogosulatlanul továbbította. Nem felel meg azonban a törvényi rendelkezéseknek, hogy az adatkezelő nem jelentette be adatfeldolgozóként a Magyar Posta Rt.-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!