Emőke
-4 °C
9 °C

Erősen védik Orbánt

2006.10.05. 11:02
Két páncélozott BMW szállítja az utóbbi napokban megerősített védelem alatt álló Orbán Viktort és kíséretét. A Fidesz elnökének biztonsági főnöke szerint megbízható információt kaptak a politikus ellen készülő merényletről.

A választás éjszkáján az Új Magyarországért Egyesület a Kossuth térre várta Orbán Viktort. A Fidesz-elnök nem ment, amit Melocco Miklós azzal magyarázott az összegyűlteknek, hogy merénylettel fenyegették meg.

Orbán Viktor testőrök között
Orbán Viktor testőrök között vasárnap a Polgárok Házánál

Nem hivatalos, de pontos információk

Hajdú János, az Orbánt védő testőrök vezetője az Index kérdésére elmondta, hogy az elmúlt héten döntött a pártelnök védelmének megerősítése mellett, miután "nem hivatalos forrásból", de "megalapozott" és "pontos" információkat kaptak egy, a pártelnök ellen készülő akcióról. Az információkat a biztonsági emberek értékelték és ellenőrizték. A fenyegetés miatt a pártelnököt az utóbbi időben még a képviselői irodaházban zajló elnökségi ülések idején is három bodyguard őrzi, az elmúlt napokban pedig a látványos elemként, két golyóálló luxusautóval is kiegészítették Orbán személyi védelmét.

Péntek miatt a rendőrséggel is tárgyalnak

A biztonsági főnök elmondta, hogy vasárnap a Kossuth tériek a pártvezetéstől kapott információt hozták nyilvánosságra. A Parlament előtt felállított színpadon ugyanis nem tudták volna garantálni Orbán biztonságát, ezért döntöttek a távolmaradás mellett. Az emelt színtű védelem ellenére egyelőre nem fordultak segítségért sem a rendőrséghez, sem az NBH-hoz, sem a Köztársasági Őrezredhez, de a pénteki nagygyűlés miatt várhatóan szükséges lesz a megbeszélés a területet biztosító rendőrséggel - közölte Hajdú. A biztonsági főnök állítása szerint a német rendszámú páncélozott BMW 7-es limuzint és az X5-ös terepjárót egy külföldi magánszemély adományaként kapta a párt.

Választás előtt gyakori

Orbán védelmét egyébként az áprilisi választások előtti hetekben is megerősítették. Akkor Lévai Anikó, Orbán felesége kapott kézzel írott levelet, amelyben a családot is brutálisan megfenyegették. Hajdú akkor azt mondta, hogy Orbán sokszor kap "furcsa" leveleket, de a spirálfüzetből kitépett lapra írt fenyegetés az első, amit komolyan kell venni. Egy hónappal korábban még Gyurcsány Ferenc feleségének és gyermekeinek biztonsági védelmét rendelték el. A Köztársasági Őrezred akkor egy "komolynak minősíthető" biztonsági kockázatot jelentő telefonhívás miatt terjesztette ki a védelmet.


Fotó: Huszti István

Önmerénylet fenyegetés

Fidesz az önkormányzati választás előtt váratlanul Gyurcsány Ferencet is merénylettervekkel hozta összefüggésbe. A párt arra szólította fela kormányfőt, hogy ne próbálkozzon önmerénylettel tematizálni a kampány utolsó napjait. Szeptember 23-án Áder János egy sajtótájékoztatón azt üzente a miniszterelnöknek, "ha eszébe is jut, hogy önmaga ellen szervezett merénylettel kerüljön ki szorult helyzetéből, azt ne tegye".