Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Atomtáskával vonatozott Miskolcra Orbán Viktor

2005.02.09. 13:35
Kedden Miskolcon folytatta országértékelő beszélgetéseit Orbán Viktor. A Fidesz elnöke vonattal érkezett a városba, elvillamosozott a nőtagozathoz, zárt körben küzdött a diszkrimináció ellen, szigorúan zárt lakótelepi ajtók mögött pörköltet ebédelt, ebéd után egyetemistákkal találkozott, meglátogatta a női röplabda-válogatott edzését, végül lakossági fórumon összefoglalt mindent.

Mindent a jó pr-ért, gondolhatta a Fidesz kommunikációs agytrösztje, amikor kitalálta, hogy Orbán Viktor vonattal utazzon Miskolcra. Az ex-miniszterelnöki országjárás második állomásán a nőket sújtó diszkriminációt választották körbejárandó témakörnek.

Atomtáskával Miskolcra

Atomtáskával Miskolcra
Tekintse meg képeinket!
A pocsaji kiránduláshoz hasonlóan ezúttal is reggel nyolckor vágunk neki az országjárásnak, a Keleti pályaudvar utazóközönség őszinte döbbenttel szemléli a vonatra pattanó Orbánt és két óriási táskáját. Hogy mi lehet a táskákban, az a pályaudvaron még nem derül ki, Orbán munkatársai azzal viccelik el a kérdést, hogy az egyik bőrönd nyilvánvalóan maga az atomtáska.

Orbán vonatra szállását tucatnyi kameraman és fotós dokumentálja, a képekről nem marad le az országjáró fórumok állandó résztvevője, Kudlik Júlia sem, akinek ugyan csak kora estétől van szerepe, de ő is kipróbálja milyen is InterCityvel közlekedni. A vonaton nincs nagy visszhangja a híres utastársnak, a büfékocsi személyzete viszont előre dörzsöli a kezét, hogy fontos ember lehet a vendége.

Elmaradt a bírálat

A tapasztalt vendéglátós megpedzi, hogy jól beolvas Orbánnak - az a rögeszméje, hogy minden politikus csak saját gazdagodására figyel -, de a jó üzletmenet mégis fontosabb, és eltekint az újságírók után befutó ex bírálatától. Orbán elemében van, viccelődve bírálja a napi sajtót, amiért értelmetlennek minősítették faluparlamentes ötletét. Vonatzakatalosásos interjút csak a Tv2 Naplójának stábja kap, de ekkor még úgy tűnik, később lesz lehetőségük másoknak is. Nem lett.

Két óra múlva a vonat befut, Miskolcon még több kamera dolgozik, és az utastársak itt sem hisznek a szemüknek, kit hozott a pesti gyors. Mindenki kap egy villamosjegyet, nehogy konfliktus keletkezzen az előnörökkel. A villamoson méginkább hitetlenkednek az utasok. Néhányan megszorítják a pártelnök kezét, jó egészséget kívánnak neki.

Zárt ülésen a nők helyzetéről


Belvárosi séta az első igazi programig: zártkörű találkozó a Fidesz nőtagozatának helyi képviselőivel. Az ajtózárás előtt készülhet néhány kocka azért; egyiken sem sikerül nőnemű tagot felfedezni a pártelnöki kíséretben - a sajtófőnököt és Kudlikot leszámítva, de ők nem politikusok -, úgy látszik, a nők diszkriminációja elleni küzdelem igazi férfierőt kíván.

Az egyórás eszmecsere után Orbán a nődiszkriminációt ostorozza. Azt tartja a legelfogadhatatlanabbnak, hogy az állásinterjúk első kérdése a nőjelentkezőkhöz, hogy terveznek-e gyermeket vállalni a közeli jövőben, és igenlő válasz esetén jelentősen romlik a munka elnyerésének lehetősége.

Bemenni tilos

A terveknek megfelelően jól ellátogatunk az Észak Magyarország szerkesztőségébe is, bár nem világos, minek. Orbán bemegy az üvegajtón, a sajtófőnök rázárja, és következhet két interjú egy hetilapnak meg a megyei napilapnak. Cukrászdában ütjük el az időt - felkészülünk a következő programra: a nagyember egy panelcsaládnál ebédel.

A panelban újabb meglepetés: az ebédnél csak a fidesz.hu fotósa és a Tv2 Naplója lehet jelen. Beérjük a sztorival, hogy az ebédmeghívás a Fidesz központi sms-vonalán érkezett, a menü zöldbableves, sertéspörkölt. Viszont fény derül az atomtitokra: az Orbán cipelte táska a vendéglátóknak szánt ajándékot rejtette.

Az egyetemi klubba bemehetünk ugyan, de hangrögzítésre itt is csak a Napló kap lehetőséget. Az egyetemista nők felvilágosítják a pártelnököt: elsősorban karrierjükért tanulnak, és csak másodsorban akarnak családot. Szóba kerül a távmunka mint megoldás, de ez Orbán szerint még gyerekcipőben jár.

Az egyetemistákat egyórás üresjárat követi, az ebéd elhúzódik, lekéssük a röplabdáslányokat, ami nagy veszteség: tovább gyakorolhattuk volna a szupertitkos eseményekről való tudósítást: innen még a tévéstábot is kiutasítják, pedig ez is nyilvános programként volt meghirdetve.

Egymilliós nyugdíj-kiegészítés

A fórumról szerencsére nem zárják ki a sajtót, tanulmányozhatjuk, ahogy Philipp, a polgári moderátor előfőzi az Orbán-éhes közönséget. A Hír tv sztárja nyomatékosan megkéri a hallgatóságot: a bátorításokat hagyják más alkalomra, ezúttal az aktuális témához szóljanak hozzá, és kerüljék a személyes történeteket.


Klikk a képre!
Orbán beleszövi szónoklatába aznapi beszélgetéseit. Kiderül, hogy Miskolcon sok hölgy családfenntartó. Orbán nagyvonalúan bánik a számokkal és ellenfelei nyilatkozataival, például amikor felidézi Gyurcsány Ferenccel folytatott csörtéjét. Úgy rémlik, Gyurcsány azt mondta szombaton, hogy Orbán vagy mondja meg, honnan kéne elvenni a nyugdíjakra, béremelésekre és sztrádaépítésekre fordított 3500 milliárd forintot, vagy mondja azt, adót kell emelni, esetleg egyszerűen fogja be a száját. Orbán a három tételből kecsesen kiemeli a nyugdíjasokat, és úgy kalkulál, mindenkinek egymilliót kellett volna kapnia, ha a pénzt köztük osztják szét.

Munkára szorítanák a kabinetet

Bár a Fidesz Orbán országjárásával lényegében hozzákezdett a kampányhoz, a pártelnök azt mondja, egyelőre nem veszi fel a kesztyűt és nem bocsátkozik nyilvános vitába ellenfeleivel, nem kezd kampányolni, mert a kampányok idején megáll az élet. Inkább arra kéri "nagy tisztelettel" a miniszterelnök urat, hogy a hátralévő másfél évben dolgozzon, mert "szózuhatagokkal" nem lehet megoldani a bajokat. Orbán azt állítja, ha a szép szó nem használ, a Fidesz képviselőivel igyekszik munkára szorítani a kabinetet. A fórumról bővebben>>>

Orbán Viktor nem váltott retúrjegyet a vonatra. Be kell futnia a Sorstalanság díszbemutatójára, a Tv2 stábautójával tér hát vissza a fővárosba.