Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A kormány kidolgozza az ellenfél programját is

2002.05.08. 09:58
A távozó kormány rendeletek és törvényjavaslatok formájában kidolgozza a saját, illetve az ellenfél programjában szereplő ígéreteket - közölte szerda reggeli rádióinterjújában a kormányfő. Orbán Viktor jelezte, sokan állnak készen arra, hogy szükség esetén megvédjék az elmúlt évek vívmányait.
A kormány törvényjavaslatok és rendeletek formájában kidolgozza a saját, illetve az ellenfél választási programjában szereplő ígéreteket. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt szokásos szerdai rádióinterjújában. Hozzátette, hogy az átadás-átvételkor ezeket az előterjesztéseket az új kormány elé teszik, és az eldöntheti, beterjeszti-e azokat a parlament elé.

A Fidesz mindent megszavaz, ami pénzt juttat az embereknek

Hangsúlyozta, hogy a szocialisták 100 napos programjából minden olyan intézkedést megszavaznak, amely támogatást és pénzt juttat az embereknek. - Egy dolgot fogunk mi mindig szem előtt tartani, hogy az, amit már az előző kormány idején az emberek maguknak megszereztek, családtámogatási rendszer, minimálbér-emelés formájában magukénak érezhetnek, abból senki se vehessen el - jelentette ki Orbán Viktor.

Visszavonnak minden előterjesztést

Kiemelte, hogy minden eszközzel meg kívánják akadályozni azt is, hogy jogi személyiségű társaságok, és rajtuk keresztül külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon. Visszavonnak minden kormány előterjesztést, amely ma a parlament napirendjén van - közölte a kormányfő. Hozzátette viszont, hogy a kabinet kidolgozza a kiegészítő családi pótlék kétszeresére emelésére, a gyed két évről három évre növelésére vonatkozó javaslatot, s már elkészítette a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló rendeletet, valamint a közalkalmazottak bérének emelésével kapcsolatos tervet.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy lesz-e egyeztetés közte és Medgyessy Péter leendő kormányfő között egy esetleges együttműködésről, azt válaszolta: a kormányzás felelőssége a kormányé, hogy milyen módon és körben kíván ezzel élni, az kizárólag a kormány döntésén múlik. Hozzátette, hogy ő "mezei" parlamenti képviselőnek lesz tekinthető néhány hét múlva, s a polgári összefogás erősítésén fog dolgozni.

Sokan készen állnak, hogy megvédjék az Orbán-kormány vívmányait

- Úgy gondolom, hogy Közép-Európában szükség van egy minél szorosabb, leginkább a nyugat-európai pártuniók együttműködésére hasonlító polgári összefogás megteremtésére - vélekedett a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Magyarországon ma vannak mozgalmak, amelyek maguktól jöttek létre, nem kell őket szervezni. Hozzátette: sokan érzik úgy Magyarországon, hogy készen kell állniuk megvédeni az utóbbi években elért vívmányokat.

A vitákkal nincsen baj

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a viták az összetűzések nem feltétlenül rosszak. Szerinte a jövőben való bizakodást jelenti az, hogy az emberek hajlandóak egymással vitatkozni és a választások ügyével foglalkozni. A kormányfő szerint a leendő kormány döntéseitől függ, hogy azokat elfogadják-e az ország polgárai, elvetik, vagy megváltoztatásukra törnek-e. Várjuk, hogy minden úgy folytatódik-e, ahogy eddig ment, megyünk-e tovább azon a magyar úton, amely Magyarország felzárkóztatásához, európai uniós átlaghoz való közelítéséhez vezet, folytatjuk-e a magyar modell szabta utat - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!