Alfréd
-2 °C
2 °C

'Nem túl jelentős beszéd volt'

2004.02.10. 21:03
A kormánypártok szerint Orbán Viktornak nincs mondanivalója, csak általánosságokat hallhattunk. Az MDF szerint a politikai pártok között szükség lenne a párbeszédre.
Felelős ellenzéki politikustól azt várná az ország, hogy alternatívákat, jó megoldásokat kínáljon, de Orbán Viktor beszédében nem volt egyetlen érdemi javaslat sem - mondta kedden az MTI-nek Tóbiás József, a volt miniszterelnök országértékelő beszédét kommentálva.

MSZP: "Nincs mondanivalója"

"Újra bebizonyosodott, Orbán Viktornak nincs mondanivalója Magyarország jövőjéről, csak a múltról beszél. Az ilyen politikusra nem is szabad rábízni Magyarország jövőjét" - tette hozzá az MSZP pártigazgatója. A politikus szerint nem felelt meg a valóságnak, amit Orbán Viktor a jelenről mondott.

"Orbán Viktor szorongásról és félelemről beszélt. Ezt a félelmet azok keltik, akik ma is ott ülnek hallgatóságának soraiban, a szorongást pedig azok, akik szítják, támogatják és felhasználják önös politikai céljaikra ezeket a szélsőségeket" - fogalmazott a szocialista politikus.

Véleménye szerint a szorongás addig tarthat, amíg a volt miniszterelnök el nem határolja magát azoktól, akik a társadalmi békét, az egyén biztonságát igyekeznek megkérdőjelezni. "Mesét hallhattunk a múltról és a jelenről. Február 16-án meghallgatjuk Medgyessy Pétert az ország jövőjéről" - mondta Tóbiás József.

SZDSZ: "Általánosságok szintjén mozgó lózungok"

Ez egy ellenzéki politikus tipikus, és nem túl jelentős beszéde volt - reagált Kuncze Gábor az MTI-nek nyilatkozva Orbán Viktor országértékelő beszédére. Az SZDSZ elnöke szerint a szónoklatból hiányzott a problémák feltárása, és az azokkal történő őszinte szembenézés, ezen belül is Orbán Viktor saját felelősségének a vizsgálata.

"Valójában javaslatokat sem kaptunk, hanem csak általánosságok szintjén mozgó lózungokat hallottunk" - közölte a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője. Vélekedése szerint voltak a beszédben valótlan állítások is.

"Amivel a legnagyobb vitánk van, az a konzervatív gazdaságpolitika, amelyet négy éven keresztül figyelhettünk és amit most is hallhattunk" - mondta Kuncze Gábor. "A Fidesz szerint le kell állítani a privatizációt, csökkenteni kell a közüzemi díjakat és a gyógyszerárakat, valamint "növelni kell a támogatásokat a vállalkozói csoportoknak és másoknak is".

"Ez az adóemelés és a versenyképesség csökkentésének a politikája és többek között ez a felelős a mai gazdasági problémáinkért" - nyilatkozta Kuncze Gábor, hozzátéve: "az SZDSZ ezzel mélységesen nem ért egyet". Kuncze hozzátette, beszédben volt olyan elem, amellyel elvileg egyetért, például, hogy "valóban magunknak kell a saját sorsunkat a kezünkbe venni, hiszen a problémáinkat nem fogja más megoldani helyettünk".

"Nem adott túl sok feladatot az elemzőknek Orbán Viktor" - kommentálta az Indexnek az évértékelést Demszky Gábor főpolgármester. Az SZDSZ európai listavezetője úgy vélte: nem hangzott el semmi újdonság. "Ez egy klasszikus, a konzervatív skála minden elemét érintő szónoklat volt, egy klasszikus ellenzéki beszéd" - mondta Demszky. Megjegyezte, imponáló magabiztossággal beszélt a volt miniszterelnök.

MDF: párbeszédre van szükség

A párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Dávid Ibolya, az MDF elnöke, amikor Orbán Viktor országértékelő beszédére reagált kedden az MTI-nek. "Párbeszéd nélkül nem tudjuk megoldani a nemzet előtt álló nagy kihívásokat"- mondta az MDF elnöke hozzáfűzve: különös felelősség terhel mindenkit az európai uniós csatlakozás előtti hónapokban, a Magyarországon kialakult gazdasági helyzetben.

A pártelnök úgy fogalmazott: az MDF élén abban a szerencsés helyzetben van, hogy folyamatosan képviseli a tisztességes párbeszéd fontosságát. "A magyar társadalom kiéhezett a higgadt, egyenes, felelős beszédre, arra, hogy ne zaklassák terméketlen, öncélú vitákkal." Dávid Ibolya szerint a nemzeti teljesítmény érdekli az állampolgárokat.

Az MDF elnöke kiemelte: "a magyar közállapotok változást igényelnek", a magyar gazdaság javítása nem csak gazdasági kérdés, "bizalom és tisztesség kérdése". "El kell érnünk, hogy az emberek érezzék, itt érdemes élni, mindenkire szükség van, minden alkotó erőre, minden alkotó csoportra szükség van a nemzet előtt álló feladatok megoldására" - jelentette ki Dávid Ibolya.