Emma
9 °C
26 °C

Panaszbeszéd, Kádár-paródia - reakciók

2005.02.16. 21:03
Az MDF egyetért Orbán Viktor helyzetértékelésével, a szocialista pártelnök viszont azt mondta, "egy programbeszéd áll szemben egy panaszbeszéddel". Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök megfogadandónak tartja Orbánnak azt a javaslatát, hogy a nagyotmondásra, a nagyothallás a megfelelő válasz. Török Gábor politológus röviden úgy értékelte, a beszéd három jellemzője: az angolszász világból kölcsönvett modern, sétálgatós, formabontó stílus; a tettrekész szakértő szerepében újrapozícionált, a szakkérdésekbe alámerülő politikus imázsa és a meglepetést jelentő újszerű tartalom hiánya.

A Fidesz elnökének évértékelő beszéde szerint a sikeres Magyarország képe áll szemben a szomorkodó Magyarország képével, nyilatkozta az Indexnek Hiller István, az MSZP elnöke. "Egy programbeszéd áll szemben egy panaszbeszéddel. A miniszterelnök programbeszéde, a Fidesz vezérének panaszbeszédével" - értékelte a szocialista pártelnök Orbán Viktor szavait.

Hozzátette, amíg az MSZP az új, igazságos és versenyképes Magyarországról beszél, a Fidesz visszasírja a múltat, onnan akar visszahozni csaknem mindent. A szocialista pártelnök felidézte, hogy Orbán Viktor faluparlamentet akar, miközben egyetlen alkalommal sem szólalt fel a parlamentben, amióta ellenzékben van. Hiller szerint ez példátlan az Európai Unióban.

Hol vannak a nők?

A politikus bírálta Orbánt, amiért Budapestet egy táborhoz hasonlította, megjegyezve, a Fidesz elnökének bírálata nem hiteles, mivel amíg pártja kormányon volt, folyamatosan büntette a budapestieket. Hiller István azt is kifogásolta, hogy úgy beszélt Orbán a nők elleni diszkriminációról, hogy a Fidesz vezetésében egyetlen hölgy sem kapott helyet, ráadásul a népszerűségi listák élén szereplő öt nő közül négy szoicalista, viszont egy fideszes sincsen.

A megélhetési problémákkal kapcsolatos megjegyezésekre reagálva kiemelte, hogy az ellenzéki vezér által idézett számok pont arra az időszakra vonatkoznak, amikor még a Fidesz volt kormányon, hiszen 2001-es adatokat tartlmaz a hivatkozott anyag, "amelynek manipulativ felhasználása ellen már a készítő is tiltakozott." Az államadóssággal kapcsolatosan azt mondta, hiteltelen Orbán Viktor bírálata, ugyanis az ellenzéki párt új adócsomagja ezermilliárd forinttal terhelné meg a költségvetést, azaz a csecsemőtől a nyugdíjasig mindenkinek 100 ezer forinttal nőne a terhe. Hiller István úgy értékelte, "öt főpróba után egy gyenge előadást láthattunk."

Az MDF egyetért

Az MDF egyetért Orbán Viktor helyzetértékelésével, nyilatkozta az Indexnek Gémesi György, a párt elnökhelyettese, aki megjegyezte, a helyzet valóban tragikus, akár a gazdaság állapotáról, akár az egészségügy helyzetéről legyen szó. A helyzet kezelésében azonban már eltérő a Fidesz és az MDF álláspontja, szögezte le a politikus. Gémesi szerint az MDF nincs rákényszerülve arra, hogy beszálljon a két nagy párt "populáris" ígérgetési versenyébe, mint mondta az MDF-nek a Normális Magyarországért program a válasza a problémákra.

Szórakoztató Kádár-paródia

"Évértékelés helyett egy lakossági fórumot láthattunk egy szórakoztató Kádár-parodiával" - értékelte Orbán Viktor szerdai programját Kuncze Gábor. A szabad demokrata pártelnök megjegyezte, megfogadja Orbán Viktor tanácsát, miszerint nagyotmondásra, nagyothallás a megfelelő válasz.

Török Gábor politológus értékel
A beszéd három jellemzője: az angolszász világból kölcsönvett modern, sétálgatós, formabontó stílus; a tettrekész szakértő szerepében újrapozícionált, a szakkérdésekbe alámerülő politikus imázsa és a meglepetést jelentő újszerű tartalom hiánya.

A beszéd újdonságát Orbán Viktor újrapozícionálása jelentette: a pártelnök meggyőző módon igyekezett megmutatni az aprólékos témákban is jártas, problémamegoldó szakértő képét. Orbán Viktor ezért tudatosan tartózkodott az elvi-ideológiai kérdésektől, jelentősen csökkentette az anekdotikus elemek számát, és inkább azt igyekezett sugallni, hogy ha majd ő, mint hozzáértő szakpolitikus csinálja ugyanazt, az már nem lesz ugyanaz.

A "kérdések az illetékes elvtárshoz" formával talán az lehetett a szervezők célja, hogy Orbán Viktort - a vele kapcsolatos toposzokkal szemben - közvetlen, kompetens, ideológiamentes, gyakorlatias, lehengerlő, mindenhez értő és mindekihez szóló politikusnak lássa a közvélemény. Az elemzőnek el kell ismernie, hogy a pártelnök jól teljesített ebben a szerepben, ugyanakkor ebből a beszédből nem derülhetett ki világosan, hogy egy konzervatív, jobboldali párt első emberét halljuk. A munkabarát-spekulációbarát rendkívül leegyszerűsítő törésvonalat leszámítva a pártelnök, azáltal, hogy szakpolitikai szintre helyezte a politikát és az elvi szint alá merült, minden elválasztó vonalat át akart lépni.

Orbán Viktor azonban ezúttal sem adott más választ a "miért a Fidesz?" kérdésre, mint azt, hogy egyrészt nosztalgikusan felidézte az 1998 és 2002 közötti kormányzás lelki és materiális eredményeit, másrészt pedig felsorolta a szerinte ráfizetést jelentő mostani kormány által elkövetett hibákat.

Érdemes felfigyelni arrra is, hogy Orbán Viktor "hantaméterről" és "nagyotmondásról" beszélve - Gyurcsány Ferenchez hasonlóan - élesen kikelt a látványpolitizálás ellen. Akár örömteli is lehetne, hogy a miniszterelnök és riválisa egyaránt a tartalom nélküli politikát kritizálta, ám van azért abban valami komikus, hogy két nagyszerű kommunikátor egyszerre érezte fontosnak, hogy egyik erősségüket, a kommunikációt ostorozza.