Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Orbán félszívűi még várhatnak egy kicsit

2007.09.21. 13:37
Hosszabb lesz a kampány a népszavazás előtt, mint ahogy Orbán Viktor prognózisa alapján számítani lehetett. Ráadásul az erődemonstrációval maga az ellenzéki párt is hetekkel eltolhatja a referendum dátumát.

Egy hónap alatt a felére redukálta a Fidesz a saját maga számára kitűzött feladatot, hogy hány millió támogatóval demonstrálja erejét a kormány reformjait alapjaiban érintő népszavazás előtt.

Dráma szavakban

A Fidesz elnöke már közel egy éve beszél arról, hogy a népszavazás lesz az az eszköz, amellyel az ellenzék megbuktathatja a 2006-os választások előtt eltitkolt megszorításokat, és magát a kormányt is. Orbán Viktor keddi beszédében újra drámai szavakkal elevenítette fel a referendum fontosságát, amely szerinte megállíthatja a rombolást és a szociális válságot, véget vethet a kormány ámokfutásának, gátat szabhat a gátlástalanságnak, móresre tanítja a hazugokat, és megtanítja a hatalmat igazat mondani. Orbán azt mondta, hogy mindehhez több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni. A pártelnök munka nagyságát is érzékeltette hallgatóságával: aki félszívvel tud csak megindulni, az lépjen néhány sort hátra. Most azoknak kell elől menni, akik nem rettennek meg.

A 200 ezer elég snassz

Ahhoz, hogy a népszavazást kiírják, kérdésenként elég lenne 200 ezer támogató is, de a Fidesz-vezetés ezt a számot érezhetően nem tartotta elég átütőnek. Orbán a Le Monde-nak adott interjújában arról biztosította a franciákat, hogy másfél milliós támogatottsággal nyújtja majd be a kérdéseket. A nyár elején viszont még monstre mozgósításról és kétmillió aláírás begyűjtéséről volt szó. Ezt a szándékot a pártigazgató, Kubatov Gábor egy augusztus végi interjújában is megerősítette.

Mennyi a millió?

Az elnöki szónoklat aláírásfelajánlását a párt egyelőre nem fordította le pontos technikai lépésekre. Kubatov az Indexnek azt mondta, a terv az, hogy kérdésenként egymillióan írják alá a Fidesz által kezdeményezett valamennyi kérdés gyűjtőíveit. Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő szerint viszont Orbán szavait úgy kell érteni, hogy ha a jelenleg az Alkotmánybíróságon elbírálásra váró hét kérdés közül valamelyiknél megvan az egymillió aláírás, akkor teljesítették a vállalást. Szakértők szerint a hét gyűjtőív még az elkötelezett fideszeseket is próbára teszi, ha mindegyiken újra és újra meg kell adniuk adataikat, a magasabb iskolázottságú szimpatizánsok körében pedig biztos, hogy nem automatikusan írják alá az íveket, hanem kiválogatják a számukra fontos kérdéseket. Ezért jelentős különbségek is kialakulhatnak például a földügy vagy a vizitdíj eltörlését célzó kérdés támogatottságában.

A Fidesz képes rá

A kormánybuktató kérdések

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szak-ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?".

Orbán Viktor azzal kecsegtette híveit, hogy ha teljes szívvel gyűjtik az aláírásokat, Sólyom László köztársasági elnök még az idén kiírhatja a népszavazást. Kubatov Gábor szerint a Fidesz képes rá, hogy akár egyetlen hónap alatt begyűjtsön 7 millió nevet és címet. A pártigazgató szerint az Alkotmánybíróság október elején dönthet a fideszes kérdésekről, így ha november elejére beadják az aláírásokat, a köztársasági elnök valóban dönthet a referendum időpontjáról.

Ott a szieszta is

Az Index számításai szerint azonban a Fidesz teljesíthetetlen céllal próbálta lelkesíteni a tagságot. Az Alkotmánybíróság is megtapasztalhatta, hogy a Fidesz megkezdett kampánya miatt vagy azzal szemben fellángolt népszavaztatási kedv, ezért pillanatnyilag 29 kérdés vár elbírálásra. Az ellenzéki párt kezdeményezései mellett dönteni kell Kálmán László nyelvész három ellenkérdéséről, és állásfoglalásra vár többek között a népnek járó szieszta és a kisebb parlament ügyében beterjesztett népszavazási kezdeményezés is. Forrásaink szerint az AB leghamarabb október közepén-végén hozhat állásfoglalást a Fidesz-kérdésekről.

5 százalék az 50 ezer

Az Orbán által felvázolt szoros menetrend azonban nem csak az AB gyorsaságán múlik. A kérdések szövegének hitelesítése után az Országos Választási Irodának a kérdőíveket is jóvá kell hagynia, a párt csak ezután kezdheti meg a sokszorosítást és a településekre való szétküldést. Az aláírások benyújtása után pedig az OVB elrendeli az ívek átvizsgálását. Az aláírások hitelesítésére 45 nap áll rendelkezésére. Paradox módon a demonstratívan sok aláírás nem meggyorsítja, hanem lassítja az ügymenetet, a hitelesítőknek annál több dolguk van, minél több ív érkezik be. A népszavazási kezdeményezéseknél ugyanis mindig 5 százalékos véletlen mintán végeznek ellenőrzést, ha pedig ez nem hoz megnyugtató eredményt, túl sok az ismétlődő, hibás, vagy hiányos név a listán, tételesen át kell vizsgálni az összes aláíráskupacot.

Hosszú kampány lesz

A hitelesítés után átadják a kezdeményezés dokumentációját az Országgyűlés elnökének, de ha befejeződik az őszi ülésszak, ezen a ponton is jelentős csúszások keletkezhetnek, különösen mert újabb jogorvoslati lehetőség is útját állhatja a kérdéseknek. Ha azonban a házelnökön keresztül végül mégis Sólyomhoz kerül a döntés joga, legkorábban 44 nappal későbbre írhatja ki a népszavazást. A köztársasági elnök azonban dönthet akár úgy is, hogy 90 napos felkészülési időt biztosít a pártoknak. A legoptimistább kalkulációk szerint még legalább öt-hat hónapra lesz szükség, hogy a nép kinyilváníthassa véleményét az ellenzék által fontosnak tartott ügyekben, de az sem elképzelhetetlen, hogy csak kilenc hónap múlva lesz referendum. A Fidesz viszont már csütörtökön megalakított egy Polgári Szociális Bázis nevű szerveződést, amely azonnal meg is kezdte a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdések kampányát.  • Vennék
  • Hírek