Benedek
-4 °C
5 °C

Orbán még mindig bízik Szitában

2005.02.16. 13:09
Orbán Viktor addig bízik Szita Károlyban, amíg megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek a kaposvári polgármester ügynökmúljára. Mint arról kedden beszámoltunk, a Krakus Péter fedőnevű titkos megbízott családjáról és a munkatársairól is adott információkat.
Jogi út, bíróság, tagadás
Krakus tmb és Szita Károly azonosságáról az Indexen január első napjaiban megjelent cikket követően a kaposvári polgármester szűkszavú nyilatkozatban cáfolta a hírt, és bejelentette, hogy jogi úton fog elégtételt venni. Néhány héttel később, Szita kézhez kapta a nevére kiállított beszervezési kartont, és az M-dosszié fedőlapjának másolatát, ám ezekről azt sejttette, hogy hamisítványok, és "bírósági döntést" kért az ügyben. Felvetéséhez csatlakozott többek között Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke is, aki elismerte ugyan, hogy az ügy kellemetlen pártjának, de maga is bírósági utat javasolt az ügy elintézésére, és hitelt adott Szita cáfolatának. Az Index információi szerint Szita, annak ellenére, hogy a kaposvári MSZP is erre buzdította, az elmúlt hetekben semmilyen jogi lépést nem tett a róla megjelent állítások miatt.
A Fidesz egészen addig bízik Szita Károlyban, ameddig megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek a kaposvári polgármester ügynökmúltjára vonatkozóan, jelentette ki Orbán Viktor szerdán újságíróknak. A pártelnök arra a kérdésre válaszolt, meddig bízik meg a Fidesz Szita Károlyban, azok után, hogy a polgármester ügynökmúltját bizonyító információkkal szemben kizárólag Szita Károly tagadása áll.

"Egész addig, amíg megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek az ellenkezőjére" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: nincs oka arra, hogy ne bízzon Szita Károlyban, egészen addig, amíg valami "megfellebbezhetetlen" adat nem kerül elő.

Most tudta meg

Orbán a Somogyi Hírlapnak úgy nyilatkozott, "Tudtommal a Fidesz-kormány alatt nem volt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál olyan dokumentum, mint amilyen most kikerült onnan a kaposvári polgármesterről". Arra a kérdésre, vajon honnan tudja, hogy 2002-ben nem voltak a nemzetbiztonsági szolgálatoknál Szita Károlyra vonatkozó adatatok, a Fidesz elnöke azt mondta: most kérdeztetett utána ennek az információnak.

Azt egyelőre nem sikerült megtudnunk, kiknél "kérdezett utána" az információknak.

Mint arról az Index kedden beszámolt, a levéltárban fellelhető adatok szerint a Szita Károly életrajzi adataival megegyező Krakus Péter fedőnevű titkos megbízott a családjáról és a munkatársairól is adott információkat. A kutathatóvá vált jelentések tanúsága szerint a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság III/II-es osztálya Krakustól többek között arról adott politikai értékelést, hogy munkahelyén, a Növényvédő és Agrokémiai Állomás dolgozói miként vélekedtek az 1981-es lengyelországi szükségállapot bevezetéséről.