Aliz
6 °C
14 °C

Orbán: Az új kabinet eddig csak rombolt

2002.06.02. 15:21
Orbán Viktor volt miniszterelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában úgy vélte: ha sikerül módosítani a szavazatok újraszámolását szabályozó jogszabályt, akkor újra kell számolni a voksokat, hogy kiderüljön mi is az igazság. Orbán szerint, ha az imázsközpont szerződései törvénysértőek, akkor ugyanez a helyzet a Horn-kormány alatt köttetett hasonló szerződéssel.
Szinte az egész ország narancssárga, csak a kormány nem az - mondta Orbán Viktor a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában vasárnap, utalva arra, hogy a választásokon több megyében győzött a jelenlegi ellenzék, mint a mostani kormánypártok. A volt kormányfő szerint az ősszel az első nagy erőpróba a földkérdés lesz az ellenzék és a szocialista kormány között. A földet mindenképpen meg kell védeni a külföldiek ellen - fogalmazott Orbán Viktor.

"Nem ők voltabb jobbak, hanem mi nem voltunk elég jók"

Az ellenzéki képviselő a Fidesz választási veresége kapcsán kifejtette: "talán nem arról van szó, hogy az ellenfelek jobbak voltak mint mi, hanem mi nem voltunk elég jók." A volt kormányfő közölte: ha sikerül a törvényt megváltoztatni, akkor újra kell számolni a szavazatokat "annak érdekében, hogy kiderüljön, mi is az igazság".

"Átlátszó mese, hogy rossz állapotban van az ország"

Orbán Viktor átlátszó mesének nevezte azokat a felvetéseket, amelyek szerint rossz állapotban van az ország, valamint azt, hogy az előző kormány túlköltekezett volna. A személycserék témakörében az exkormányfő azt mondta: az embereket nem a tények bosszantják, hanem az, hogy a kormánypártok árkok betemetéséről, békességről beszéltek, most azonban ennek az ellenkezője történik. Elmondta: őt is meglepte, hogy "olyanokat is elküldenek pillanatok alatt, akiket mi a Horn-kormány idején átvettünk, megtartottunk, sőt időnként még magasabb beosztást és hivatalt, munkát adtunk nekik".

Orbán Viktor általánosságban is úgy vélekedett, hogy az új kormány eddig csak rombolt, leváltott, megszüntetett. A volt miniszterelnök szerint hiba volt, hogy a sajtó, a nyilvánosság területén nem vállaltak több összeütközést, vitát. A kormánynak az egyetlen, szerintem derék, de összességében satnya eredménye van ezen a területen, hogy világra segítette a Heti Válasz című újságot. Sokkal többet kellett volna világra segítenünk, a rádiózásban, a televíziózásban, újságokban is - jelentette ki.

Veszélybe kerül a közszolgálatiság?

Szerinte "miután most a kormányzati eszközöket kiütötték a polgári erők kezéből, ezért a polgári világot nekünk magunknak kell fönn- és eltartanunk". Ezt elsősorban újságjaik, saját kulturális intézményeik, rádióik televízióik fenntartásával tartja elképzelhetőnek. Nagy kérdésnek nevezte Orbán Viktor, hogy az előfizetési díjak tervezett eltörlése után vállalja-e a költségvetés a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Duna Televízió fenntartását. Ha nem vállalja, akkor a közszolgálatiság veszélybe kerül - mondta.

Hatezer a polgári körök száma

Arról is beszélt az exkormányfő, hogy amikor a nemzeti oldal valamit tenni akar, akkor megtámadják, de ha ugyanezt a dolgot teszi a másik oldal, akkor esetleg dicséret következik. Mégiscsak itthon vagyunk, tűrhetetlen, hogy ilyen körülmények között kell élnünk - szögezte le. Tájékoztatása szerint jelenleg mintegy hatezer a polgári körök száma.

Az Orbán Viktor részvételével nemrég alakult Szövetség a Nemzetért kör szerdán tartja következő ülését, amelyen eldöntik, milyen hírleveleket és hírláncokat érdemes kiépíteni. Mint elhangzott: hamarosan nyilvánosságra hozzák azt a címet, amely központja, székháza lesz az egész mozgalomnak. A parlamenti ülésezési rend megítélése szerinte valójában nem lesz heti rendszerű, mivel "lesz egy randevús hét, meg lesz egy törvényhozó hét".

A Horn-kormány többet fordított országimázsra

A politikus szerint az Országimázs Központot ugyan azért szokták támadni, hogy túl sok pénzt költött, a valóságban viszont a Horn-kormány erre a célra sokkal több pénzt fordított. Éppen olyan keretszerződést kötöttünk a mi kormányunk időszakában az Országimázs Központ rendelkezésére álló pénzek felhasználására, mint amilyet az előttünk járó kormány kötött egy nagy nemzetközi reklámcéggel. Ha az egyik törvénysértő, akkor a másik is az - tette hozzá.

Pártrendőrséggé alakul-e a rendőrség

Orbán Viktor úgy vélte, az Országimázs Központtal kapcsolatos hatósági eljárások ügye arról szól, hogy pártrendőrséggé alakul-e a rendőrség Magyarországon a következő időszakban, vagy nem. Beszélt a Terror Házáról is a volt miniszterelnök, aki szerint a kormány még nem döntötte el, hol enged szabad folyást indulatainak. Egy Terror Háza Múzeumhoz való bármilyen jellegű beavatkozás több millió akcióképes ember ellenérzését váltja ki - jelentette ki Orbán Viktor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?