Donát
-2 °C
12 °C

Orbán: Gyurcsánynak le kell mondania

2006.10.24. 11:36
"Mivel Gyurcsány Ferenc nem hajlandó lemondani, s mi ezt nem fogadjuk el, egyetlen lehetőségünk, hogy többé nem hallgatjuk meg őt" - nyilatkozta Orbán Viktor a német Die Welt című lapnak.

"Magyarország nem akar hazugságrendszerben élni" címmel közölt interjút Orbán Viktorral keddi számában a német Die Welt.

Még nem hazudott

Bevezető szövegében a konzervatív újság azt hangoztatta, hogy a 43 éves ellenzéki politikus igyekszik politikai tőkét kovácsolni Gyurcsány Ferenc szeptember közepén nyilvánosságra került "hazugságbeszédéből". A Die Welt emlékeztetett: a miniszterelnök beismerte, hogy tudatosan becsapta a választókat az ország költségvetési helyzetével kapcsolatban.

Petra Stuiber riporter kérdésére válaszolva Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy politikusként még soha nem hazudott. Egy politikus számára ez jelenti az egyetlen alapot ahhoz, hogy a közéletben maradhasson. A választók, illetve a közvélemény félrevezetése olyan dolog, amit soha nem lehet elfelejteni, jelentette ki.

Képesek lettek volna rá

Orbán Viktor cáfolta, hogy 1998-ban, miniszterelnökké történt megválasztásakor ígéretet tett volna az orvosok bérének 400 százalékos emelésére. Ezt csak a baloldal állítja, hangoztatta, hozzátéve, hogy ilyet soha nem mondott. Szavai szerint a baloldal tett és ígért meg mindent annak érdekében, hogy hatalomra kerüljön.

A Die Welt újságírója az ellenzék vezetőjét emlékeztette arra, hogy a legutóbbi választási kampány során ő maga is sokat ígért, egyebek között tizennegyedik havi nyugdíjat, továbbá a társadalombiztosítás csökkentését. Orbán Viktor kijelentette: pártja megfelelő programmal rendelkezett a költségvetési válság leküzdésére. E program alapján képesek lettek volna arra, hogy minden ígéretüket valóra váltsák.

Többé nem hallgatják meg

A továbbiakban Orbán Viktor annak a nézetnek adott hangot, hogy a Fidesz magatartása az egyetlen demokratikus magatartás, amely a jelenlegi körülmények között lehetséges. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök beismerte, szándékosan félrevezette a lakosságot.

Az adatok meghamisításával, trükkök százaival azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy a magyar gazdaságban minden rendben van, jelentette ki Orbán Viktor, hangoztatva, hogy ez bűncselekmény, s pártja ezért fordult a legfelsőbb ügyészséghez.

Ilyen cselekedetek után egy miniszterelnök egyetlen nyugati demokráciában sem maradhatna hatalmon, hangsúlyozta. Mivel Gyurcsány Ferenc nem hajlandó lemondani, s mi ezt nem fogadjuk el, egyetlen lehetőségünk, hogy többé nem hallgatjuk meg őt. Indokolta a Fidesz vezetője a párt képviselőinek azon magatartását, hogy a kormányfő felszólalásakor elhagyják a parlament üléstermét.

Tiszta és átlátható

Meggyőződésének adott hangot, hogy Gyurcsány le fog mondani. "Le kell mondania" - jelentette ki, hangoztatva, hogy ez nem politikai, hanem erkölcsi kérdés.

Az ellenzék vezetője szerint Magyarországnak egy technokrata kormányra van szüksége, nem pedig olyan új kormányra, amelyet az ellenzék állít fel. "Mindig mondtam, hogy nem törekszem kormányhatalomra a lakosság egyértelmű mandátuma nélkül" - hangsúlyozta, utalva arra, hogy választások tartása jelenleg nincs napirenden.

Az 1956-os megemlékezésekről szólva a Fidesz vezetője hangsúlyozta: az 1956-os forradalomnak egyetlen, rendkívül világos üzenete volt, mégpedig az, hogy nem akarunk hazugságokkal élni. Ez volt az 56-os felkelők fő jelszava, s ez érvényes a mai Magyarországra is, fogalmazott.

Arra a kérdésre, valóban úgy gondolja-e, hogy a mai válság összehasonlítható 1956-tal, Orbán kijelentette: "Én az emberek érzéseiről beszélek. A magyarok nem akarnak egy olyan rendszerben élni, amely hazugságokon alapul. Az emberek egy tiszta és átlátható politikát akarnak."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!