Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Medián: Kiegyenlített tévévita

2005.07.11. 07:54
A teljes közönség körében a volt miniszterelnök 3 százalékponttal rávert a jelenlegire. A bizonytalanoknál és a kormánypártiaknál Gyurcsány diadalmaskodott.

Nem sokkal ugyan, de Orbán Viktor jött ki jobban a péntek délutáni, Gyurcsány Ferenccel folytatott tévévitából, derült ki a Medián felméréséből, amelyet a Népszabadságnak készített.

A közvélemény-kutatók adatai szerint a teljes közönség 39 százaléka nem tudta megítélni, kinek sikerült jobban a korai kampányszereplés, 32 százalékuk szerint a Fidesz-elnök diadalmaskodott, 29 százalékuk szerint a jelenlegi kormányfő.

A kormánypárti szavazók ezúttal hűségesebbek voltak favoritjukhoz, mint Orbán hívei: 73 százalékuk Gyurcsányt látta jobbnak, 2 százalékuk Orbánt, 25 százalékuk nem tudott ítélkezni. Az ellenzéki választóknak ugyanakkor csak 69 százaléka látta jobbnak a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét, 4 százalékuk szerint Gyurcsány győzött, és 27 százalékuk nem tudott dönteni.

Halvány Gyurcsány-előny a bizonytalanok körében


Tekintse meg képeinket!
Azok, akik nem tudják még, kire fognak szavazni legközelebb, Gyurcsány szereplését értékelték többre: 17 százalékuk szerint ő, 11 százalékuk szerint Orbán Viktor volt a meggyőzőbb. 72 százalékuk nem tudott dönteni. A "bizonytalanok" körében mért Gyurcsány-győzelem a Medián elemzése szerint lényeges, mert a tévévita egyik fő tétje a pártot még vagy már nem választók meggyőzése volt.

A telefonon megkérdezettek 90 százaléka hallott a vitáról, 60 százalékuk látott vagy hallott belőle részleteket, 20 százalékuk végig is nézte. A Medián ezerfős mintán végezte a felmérétst, július 9-én, azaz egy nappal a vita után.

Együttműködő Orbán, udvarias Gyurcsány

A felek vitán tanúsított hozzáállását is értékelték a felmérés résztvevői. A megkérdezettek 37 százaléka szerint Orbán, 31 százalékuk szerint Gyurcsány volt együttműködőbb. 37 százalék a volt miniszterelnököt tartotta hitelesebbnek, 34 százalék a jelenlegi kormányfőt. A válaszadók 41 százaléka Orbánt értékelte meggyőzőbbnek, 37 százalékuk Gyurcsányt. Gyurcsány 6 százalékponttal udvariasabb volt a Fidesz-elnöknél: e tekintetben a kormányfőre 38, Orbánra 32 százalék "szavazott". A megkérdezettek 42 százaléka Orbánt, 40 százalékuk Gyurcsányt látta határozottabbnak a vitán.