Klaudia
-4 °C
2 °C

Elbocsátották a Paksi Atomerőmű hírlevelének szerkesztőjét

2003.07.17. 17:29
Egy címplapfotó miatt elbocsátották a Paksi Atomerőmű belső, heti hírlevelének szerkesztőjét. Márkus Zalánnak egy félreértelmezett címlapkép miatt kell távoznia. A humánpolitikai főosztály vezetője szerint az atomerőmű vezérigazgatóját és a miniszteri biztost ábrázoló fotón látható mosoly a két ember közötti ellentétet jeleníti meg.
A fotón az atomerőmű vezérigazgatója, Kocsis István és Aszódi Attila, a kettes blokk májusi üzemzavara után kinevezett miniszteri biztos látható. A kép az elmúlt heti sajtótájékoztatón készült, amikor a vezérigazgató az áprilisi üzemzavar elhárítására készített animációs filmet magyarázta az újságíróknak, a miniszteri biztos pedig mosolyogva állt a háta mögött.

Márkus Zalán elmondása szerint a hírlevél megjelenését követően a humánpolitikai főosztály vezetője azonnal magához hívatta, s szóban közölte vele, hogy felbontják a szerződését, mert a felvételen látható mosoly a két ember közötti ellentétet jeleníti meg. "Szerintük Aszódi Attila kajánul vigyorog a háttérben és ilyen képet nem lehet leközölni az erőmű újságjában" - fűzte hozzá Márkus Zalán, aki csütörtökön kapta kézhez a hivatalos értesítést munkaszerződésének felbontásáról.

A Tolnai Népújság csütörtöki számában az erőmű humánpolitikai igazgatója, Varga-Sabján László úgy nyilatkozott: a fotó azt sugallja, hogy konfliktus van a vezérigazgató és a miniszteri biztos között, ami nem felel meg a valóságnak. A napilap azt írta: információja szerint a hírlevél megmaradt példányait bezúzták és az intranetről is levették. Hozzátette: Varga-Sabján László felelős kiadó tagadta, hogy erre utasítást adott volna.

Márkus Zalán elmondta, hogy a Paksi Atomerőmű tíz nappal ezelőtt vette fel őt a heti hírlevél szerkesztőjének egy kölcsönszerződés keretében, amely szerint az Atomix Kft. alkalmazásában látja el a hírlevél szerkesztését. Az Atomix Kft. egyebek között rendészeti, illetve más, nem szorosan az atomerőművi tevékenységgel kapcsolatos feladatokat végez az atomerőmű számára.

"Az Atomix Kft. hivatalosan azzal indokolta elbocsátásomat, hogy a továbbiakban nem tudnak megfelelő munkát biztosítani számomra" - mondta Márkus Zalán. "Kérdezem, hogy akkor tíz nappal ezelőtt miért vettek fel a céghez?" - tette fel a kérdést a szerkesztő. Az MTI a nap folyamán többször kereste az atomerőmű tájékoztatásért felelős vezetőjét, valamint Varga-Sabján László humánpolitikai igazgatót, azonban egyiküket sem tudta elérni.