Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Okirathamisítással vádolnak egy fideszes képviselőt

2004.05.17. 13:56
Papcsák Ferenc fideszes képviselő ellen magánokirat-hamisítás miatt vádat emelt az ügyészség. A vádirat szerint az ellenzéki képviselő az Informatikai Kormánybiztossághoz benyújtott, teljesítést igazoló jegyzőkönyvekben, a rendeletek előkészítésében részt vett szakértők tevékenysége helyett olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek munkavégzését is feltüntette, akik munkát nem végeztek.
Egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt vádat emeltek Papcsák Ferenc országgyűlési képviselő ellen, tájékoztatott hétfőn a II.-III. kerületi bíróság vezetője. "Papcsák Ferenc egyéni ügyvédként 2001 augusztusában szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságával arra, hogy az új hírközlési törvény végrehajtási rendeletének a megalkotásában közreműködik" - ismertette a vádiratot Mikó Gergely.

Nem volt közbeszerzési eljárás

A bíróság elnökének közlése szerint az országgyűlési képviselő további megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodával, illetőleg ügyvédekkel és további gazdasági társaságokkal, hogy közreműködjenek a jogszabály előkészítésében. Mikó Gergely hozzátette, a munkáját mindenki elvégezte. Azonban a gazdasági társaságok igénybevételéhez közbeszerzési eljárásra lett volna szükség, de ilyen nem volt. Ezeket Papcsák Ferenc úgy számlázta le, mintha valamennyi tevékenységet ügyvédek végezték volna, és nem gazdasági társaságok, tette hozzá a bíróság elnöke.

A kormánybiztosságot nem érte kár

A vádirat szerint minden egyes számla mögött volt munka, az Informatikai Kormánybiztosságot nem érte kár. Az ügyészség április 29-én emelt vádat a képviselő ellen. Papcsák Ferenc fideszes képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés tavaly szeptember 8-án függesztette fel, miután a felfüggesztés ügyében a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökéhez fordult. Papcsák Ferenc maga is kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

A legfőbb ügyész levelében arról írt, hogy a fideszes országgyűlési képviselő a hírközlési törvény műszaki tárgyú végrehajtási rendeleteinek megalkotására 2001 augusztusában kötött 250 millió forintos keretszerződést. "Az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) felé benyújtott, teljesítést igazoló jegyzőkönyvekben, a rendeletek előkészítésében részt vett szakértők tevékenysége helyett, Sík Zoltán rendelkezésének megfelelően, valótlanul olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek munkavégzését is feltüntette, akik munkát nem végeztek, illetve a valóságnak meg nem felelő óramennyiséget jelölt meg" - írta levelében a legfőbb ügyész.

A fideszes képviselő korábban sajtótájékoztatóján azt mondta, a hírközlési törvény előkészítésében és a végrehajtási utasítások megfogalmazásában hatvan embert foglalkoztatott.