Négymilliós bírság a Budapest Rádiónak Sickratmanért

2005.02.18. 18:09
A médiahatóság szerint Fiala János műsorvezető nem megfelelően határolódott el a Budapest Rádióban Paizs Miklóstól, aki versében jobboldali politikusok megnyúzására buzdított. Az Országos Rádió És Televízió Testület, e miatt kétmillió forintos kötbért szabott ki a rádióra, amelynek további kétmilliót kell fizetnie, amiért az ORTT nem megfelelő időpontban sugározták a beszélgetést. Még nem tudni, bírósághoz fordul-e a Budapest Rádió.

Négymilliós kötbér megfizetésére kötelezte a Budapest Rádiót az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); a médiahatóság álláspontja szerint a rádió műsorvezetője nem megfelelően határolódott el Paizs Miklósnak, művésznevén Sickratman a rádióban elhangzott diszkriminatív megnyilatkozásaitól, illetve nem a megfelelő idősávokban sugározta azokat - közölte a testület pénteken az MTI-vel.

Paizs Miklósnak az Ennyi című műsor tavaly október 12-i adásában elhangzott, gyűlöletkeltő kijelentéseket tartalmazó verse, dalszövege kapcsán azt állapította meg a testület, hogy attól a Budapest Rádió műsorvezetője nem megfelelően határolódott el. Ezért az ORTT "közel 2 millió forint kötbért érvényesít a műsorszolgáltatóval szemben" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Rosszkor sugárzásért 2 millió

Paizs verse miatt a rendőrség is nyomozott, de az eljárást végül megszüntették. A művész versében többek között azt írta: "Orbán Viktort élve megnyúzni, Lovas István kibelezni, kiherélni, Kövér Lászlót lámpavasra kötni, Csurka Istvánt jégcsákánnyal ütni, Bencsik Andrást késhegyre szúrni, az összes Magyar Nemzetest fejbe rúgni." Továbbá: "Fajra zsidó ez a megélhetési magyar, egy zsidó zombi, aki zsidó vért akar. Hát ilyenekből áll ez a jobboldal, menjenek a picsába, de azonnal! Üssed, verjed, kúrjad, szúrjad, vágjad, akasszad! Élve ne hagyjad!".

Az ORTT ugyancsak mintegy kétmillió forint kötbért szabott ki a Budapest Rádióra, mert az Ennyi és a Kelj fel Jancsi! című műsor nem megfelelő idősávban közölte Paizs Miklós olyan megnyilatkozásait, amelyek alkalmasak lehetnek a fiatalok szellemi, erkölcsi fejlődésének káros befolyásolására.

Tíz után hangozhatott volna el a beszélgetés

Az Ennyi című műsor tavaly október 12-i adásában elhangzott Paizs Miklós-megnyilatkozások kapcsán a testület megállapította, hogy különösen a Balra át! című versszöveg "meghatározó eleme volt az erőszak illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása, ily módon alkalmas volt a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására", tehát a valamivel 21 óra után adásba került műsorszámot a törvény szerint csak 22.00 és 05.00 óra között lehetett volna közzé tenni.

A Budapest Rádió tavaly október 13-i Kelj fel Jancsi! című műsorában elhangzott Paizs Miklós-dal egyes részletei kapcsán azt állapította meg az ORTT, hogy "olyan trágár kifejezéseket tartalmaztak, amelyek alkalmasak voltak a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására", ezért megfelelő jelzéssel ellátva csak 21.00 és 05.00 óra között tehető közzé, ám a vitatott dalszöveg reggel 6.35 -09.00 óra között hangzott el.

A közigazgatási eljárásban született határozatot a bíróság előtt támadhatja meg a Budapest Rádió. Az MTI pénteken nem tudta elérni a rádió vezetését, így nincs információ arról, hogy a médium kíván-e jogorvoslattal élni az ORTT határozata ellen. A Budapest Rádió Ennyi című műsorának vizsgálatát, a Fidesz kulturális tagozata médiaszekciójának bejelentése alapján, tavaly novemberben rendelte el a médiahatóság.

Szegő Tibor, a Budapest Rádió akkori programigazgatója az MTI-nek az eset kapcsán tavaly ősszel azt mondta: "Paizs Miklós alkotása egy művészeti alkotás, amelyet mi sem nem vállaltunk fel, sem nem utasítunk el, egyszerűen bemutattuk és a hallgatóra bíztuk, hogy ő milyen véleményt alkot".  • Hírek
  • Hírek