Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Izgatás miatt indult eljárás Paizs Miklós ellen

2004.11.03. 10:03
A rendőrség ugyan még nem ismeri Paizs Miklós dalszövegeit, de egy nappal a Magyar Nemzet megkeresése után eljárást indított "Sickratman" ellen közösség elleni izgatás miatt. Paizs állítja, tudatosan hazudott művében, "mint oly sokan ebben az országban".
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztály szerdán nyomozást rendelt el közösség elleni izgatás bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt P. Miklós ellen, írta közleményében a rendőrség.

Nyúzni, kötni, belezni

Paizs Miklós a rendőrséget is megmozgató művében a következők hallhatók: "Orbán Viktort élve megnyúzni, Lovas István kibelezni, kiherélni, Kövér Lászlót lámpavasra kötni, Csurka Istvánt jégcsákánnyal ütni, Bencsik Andrást késhegyre szúrni, az összes Magyar Nemzetest fejbe rúgni." Továbbá: "Fajra zsidó ez a megélhetési magyar, egy zsidó zombi, aki zsidó vért akar. Hát ilyenekből áll ez a jobboldal, menjenek a picsába, de azonnal! Üssed, verjed, kúrjad, szúrjad, vágjad, akasszad! Élve ne hagyjad!".

Még csak most szerzik be

A rendőrség "jelenleg szerzi be a hanganyagokat és az esetlegesen szükséges iratokat", írja a rendőrség közleményében, ugyanakkor a Magyar Nemzet kedden már felhívta a nyomozók a figyelmét a műre. A lap szerdai számában "Hallgatag hatóságok című cikkében arra próbál választ találni, hogy a rendőrség "saját észlelése alapján indít-e vizsgálatot". A rendőrség szerdán már közleményt adott ki az eljárás megindításáról.

Teret adtak

Paizs művét korábban elküldte a Magyar Nemzetnek és Lovas Istvánnak, de akkor a lap munkatársainak elkerülte a figyelmét a dal, amelyet néhány nappal később a Budapest Rádió egyik műsorában lejátszottak. Ezután a Fidesz az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordult, mert - ahogyan fogalmaztak - "véleményük szerint a médium uszításnak, közösség elleni izgatásnak adott teret".

Tudatosan hazudik

Paizs nem sokkal később az Indexhez eljuttatott írásában kijelentette: "Én, Paizs Miklós, alias Sickratman, tudatosan írtam Balra át! című blődlimben hazugságokat. Megismétlem. Tudatosan hazudtam, sértettem becsületet és uszítottam, ahogyan annyian ebben az országban."

Feljelentgető újságok

Néhány napja a Matula magazin egyik írására a Népszava hívta fel a rendőrség figyelmét, de akkor a BRFK nem indított eljárást a Lamerth Mónikát és más szocialista politikusokat csoportszexben szerepeltető fikciós írás miatt.

A Budapest Rádiót is vizsgálják

Elrendelte a Budapest Rádió működésének vizsgálatát a médium két - a Fidesz által korábban kifogásolt - műsora miatt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - tudta meg a médiahatóság szóvivőjétől szerdán az MTI.

A testület az egyik tag kezdeményezésére államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Budapest Rádió október 12-i és 13-i Ennyi című műsorszámát és az azzal kapcsolatban később esetleg elhangzottakat - közölte Vékony Éva.

A szóvivő megerősítette, a Fidesz a múlt pénteken e két adás ügyében jelezte, hogy az ORTT-hez fordul. Mint elmondta, a testület a nap folyamán sürgősséggel szavazott az eljárás megindításáról.

A Fidesz kulturális tagozatának médiaszekciója amiatt fordult az ORTT-hez, mert a párt szerint a médium uszításnak, közösség elleni izgatásnak adott teret két októberi műsorában.

A rádió szerint ugyanakkor nem követtek el hibát, amikor közöltek egy beszélgetést Bácsfi Diánával, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjével, illetve egy Pajzs Miklós-verset.

A Fidesznek az MTI-hez a múlt pénteken eljuttatott közleménye szerint a Budapest Rádió október 12-én este Fiala János műsorvezetésében beszélgetést sugárzott "a Tilos Rádióban elhíresült Pajzs Miklóssal", aki felolvasta "Mi a szar ezen a magyar ugaron?" című versét.

A rádió október 13-i műsorában "Bácsfi Diána ismertette, népszerűsítette uszító nézeteit" - olvasható a közleményben. "A Budapest Rádió abban az esetben, ha teret ad uszításra, közösség elleni izgatásra, antiszemita, kirekesztő és szélsőséges, másokat sértő eszmék terjesztésére, azzal súlyosan sérti a médiatörvény alapelveiben foglaltakat", ezért a Fidesz a felszólítja az ORTT-t, hogy államigazgatási eljárás keretében vizsgálja meg a műsorokat és, ha bebizonyosodik a médiatörvény sérelme, akkor a legszigorúbb büntetést szabja ki a rádióval szemben - áll a dokumentumban.

Szegő Tibor, a Budapest Rádió programigazgatója az MTI-nek múlt pénteken azt mondta: "Pajzs Miklós alkotása egy művészeti alkotás, amelyet mi sem nem vállaltunk fel, sem nem utasítunk el, egyszerűen bemutattuk és a hallgatókra bíztuk, hogy ő milyen véleményt alkot". Közlése szerint Pajzs Miklós több alternatív zenekarban fordult már meg, verseket ír és zenei alkotásokat készít.

A másik műsorral kapcsolatban elmondta: a Bácsfi Diánával készült beszélgetést nem a rádió, hanem egy médiaszakos egyetemi hallgató készítette.

"Viszont befogadtuk a műsorba, azért, hogy hallgatóink tudják, hogy Magyarországon ilyen is létezik, (...) mármint Bácsfi Diána és az ő elvei" - fűzte hozzá.

A programigazgató hangsúlyozta, az adás alatt rendszeren bemondták, hogy a Budapest Rádió elhatárolódik az ilyen eszméktől és kijelentésektől.